Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Измервайте често кръвното си налягане

Редовното измерване на кръвното налягане се препоръчва на хора с наднормено тегло, хора, предразположени към сърдечносъдови заболявания или болни от диабет.

Това е лесноизпълним тест, който отчита с каква сила сърцето изпомпва кръвта към артериите. Високото кръвно налягане (артериална хипертония) е заболяване, което често протича без симптоми, но може да доведе до инфаркт, инсулт и други проблеми.

Кой подлежи на преглед?

Кръвното налягане трябва редовно да се измерва, особено ако страдате от сърдечносъдово заболяване, диабет или имате проблеми с кръвообращението. Отчитането на кръвното налягане е задължителна част от годишния медицински преглед на хората над 75 години. Всички над 65 години подлежат на преглед от личния лекар за риска от сърдечносъдово заболяване, като стойностите на артериалното налягане са един от най-важните показатели.

Как се провежда?

Над лакътя се поставя надуваема маншета. Тя се напомпва, докато притисне плътно ръката ви, за да се спре кръвотокът в артериите. След това медицинското лице поставя стетоскоп на ръката под маншетата и въздухът бавно започва да се изпуска. Отчита се кога се появяват и кога изчезват пулсациите от възстановения кръвоток в артерията. Артериалното налягане се променя през денонощието и се повишава при физическо усилие или емоционална възбуда. За да получи най-точна информация, лекарят ви може да направи няколко измервания през деня или да ви постави специален апарат, който денонощно отчита стойностите на артериалното налягане.

Какво означават резултатите?

Кръвното налягане се измерва чрез два показателя. Първият е за стойността на систолното налягане, което е резултат от изтласкването на кръвта от сърцето. Вторият е за диастолното налягане или налягането на кръвта, което съществува между два удара на сърцето. В идеалния случай първата цифра е около 120, а втората между 70 и 80. Артериалното ви налягане е нормално, ако първият показател е между 110 и 129, а вторият между 70 и 84. Кръвно налягане над тези стойности, но в рамките на допустимото, е с показатели 130-139 и 85-89. Стойностите над 140/90 са индикатор за артериална хипертония.

При установяване на високо кръвно налягане лекарят ще ви назначи лечение с медикаменти и редовно наблюдение. Стойности, по-ниски от 110/70, са инди­катор за ниско кръвно налягане, състоя­ние, което не буди тревога, освен ако не води до припадъци или замаяност.

 

Как да опазим сърцето си здраво?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *