Как да си помогнем срещу хроничната умора?

Медикаментите не са единственото, което може да ни помогне в лечението на хроничната умора. Важно е доброто им съчетаване с поведенческа терапия, разкрива puls.bg.

umoraМащабно проучване на британски учени показва как най-добре да стане въпросното съчетаване – методиката на лечение е представена в престижното списание Psychological Medicine.
Говорим за синдром на хроничната умора при постоянното усещане на безсилие, изтощеност, слабост и мускулни болки. Нарушена е концентрацията, влошени са сънят и паметта. Хората с подобни проблеми трябва да са наясно, че става дума за болестно състояние. Има дори хипотеза, че то може да е последица от вирусни инфекции, но тя не е доказана експериментално.
Британският екип работи по този въпрос от 2005 година и разполага с данните на 640 доброволци от шест английски болници. Идеята е да се определи коя е най-работещата терапия за описаните случаи.
Пациентите са били разделени на четири групи и във всяка от тях е била прилагана различна методика. В първата лечението е било концентрирано върху болките и безсънието и са били предписвани подходящи хапчета. Във втората е прилагана комбинацията от поведенческа терапия и медикаменти, в третата – медикаменти, психологическа подкрепа и физически занимания. Редуцирани, ненатоварващи физически занимания е имало и в четвъртата група, отново комбинирано с лекарства. Наблюденията върху здравето на доброволците е продължило една година след лечението им.
Оказва се, че терапията е най-успешна, когато в нея е включена психологическа помощ. Най-висок брой оздравели има във втора и трета група, където е работено върху поведението на “уморените” със специалист-психотерапевт. В тези групи оздравелите са около 22%, докато в групата само на хапчета излекуваните са едва 7%. Поведенческата терапия учи хората как да мотивират действията си, как да организират времето си, редуването на активни сегменти от време с почивка, терапевтични техники и т.н. Британската публикация всъщност потвърждава, че т.н. хронична умора се поддава на “управление” и че мобилизацията на вътрешните сили категорично е необходима, за да се преодолее болестното състояние. Очевидно е, че лечение само с медикаменти няма смисъл.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *