Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повишените нива на щитовидни хормони увеличават риска от остеопороза

Някои изследвания сочат, че повишени­те нива на щитовидни хормони увели­чават риска от остеопороза.

Повишени¬те нива на щитовидни хормони увели¬чават риска от остеопорозаСпоред предварителните проучвания жени, които в предишен етап от живота си са страдали от хипертиреоидизъм, са двойно по-застрашени от фрактури на бедрената кост в сравнение със здрави жени. Учените смятат, че по-големите количества щитовидни хормони ускоря­ват промените в костите, правейки ги по-слаби.

Същност на проблема

Сред отличителните симптоми, подсказващи повишена функция на щитовидната жлеза, са учестено сърцебиене, безсъние, загуба на тегло и изпотяване. Състоянието възниква, когато подобната по форма на пеперуда щитовидна жлеза, намираща се около трахеята, започне да произвежда и отделя прекале­но голямо количество хормони. Тази така важна жлеза поддържа деликатния баланс в кръвта на регулиращия енергията в тялото щитовиден хормон, който влияе върху метаболизма. Излишното количество тиреоидни хормони ускоря­ва енергийния метаболизъм и забързва процесите в тялото. Жените са пред­разположени към хипертиреоидизъм в много по-голяма степен от мъжете. При правилно лечение (включително медикаментозно) е възможно справяне със състоянието.

Рискови фактори

Повишената функция на щитовидната жлеза може да се дължи на няколко не­ща. Вид хипертиреоидизъм е базедовата болест – автоимунно заболяване, което води до свръхпроизводство на щитовидни хормони. Прекомерното ко­личество хормони може да се дължи на анормални възли в щитовидната жлеза или на възпаление на жлезата. В редки случаи развитието на рак или проблеми във функцията на хипофизата, която влияе върху синтеза на щитовидния хор­мон, също могат да доведат до хипертиреоидизъм.

 

 

Базедова болест мъчи Миси Елиът

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *