Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактика на синдрома на раздразненото дебело черво

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Внимавайте с какво се храните. Избягвайте определени храни и напит­ки, които могат да изострят симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво, и особено: алкохол, кофе­ин, газирани напитки (с евентуално изключение на джинджифилова бира), млечни про­дукти, газообразуващи храни, мазни храни, лютиви подправки, млечни и плодови захари (лактоза и фруктоза) и изкуствени подсладители (сорбитол и аспартам).

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Стрес. Спортуването подпомага нормалната функция на храносмилателната система, защото предизвиква отделянето в организма на ендорфини. Те противодействат на стреса, което, от своя страна, може да облекчи симптомите на СРДЧ. Включете 30-минутни серии ходене, плуване, колоездене или други аеробни упражнения 3-5 пъти седмично.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Влакнини. Ако не си набавяте естествени влакнини чрез храната, добавката индийски живовляк е добър техен заместител. Трябва обаче да приема­те допълнително количество течности, докато я употребявате. Тя действа, като омекотява изпражненията и „изчиства“ стомашно-чревния тракт.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА         

  • Мента. Според изследване, проведено в Уелс, четирима от всеки пет души, страдащи от СРДЧ, са се почувствали по-добре след прием на капсули менто­во масло. Други билки, които успокояват спазмите и отпускат мускулите на стомашно-чревния тракт, са джинджифил, лайка, корени на валериана, розмарин и кора от калина.
  • Научете се да релаксирате. Овладейте стреса чрез техники като масаж, медитация, йо­га и тай-чи (техника, съчетаваща дишане и движения). Хипнозата също дава добър резултат.

 

ВНИМАНИЕ

Температурата, нали­чието на кръв в из­пражненията и загуба­та на тегло не са типични симптоми на синдрома на раздразненото дебело черво, а сигнализират за много по-сериозен проблем като язвен ко­лит, болест на Крон и рак. Незабавно се кон­султирайте с лекар при поява на някой от тези признаци.

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

Лактозната непоноси­мост (чувствителност към захарите в млечни­те продукти) е възмож­на причина за синдрома на раздразненото дебело черво. За да разберете дали стра­дате от този проблем, изпийте малка чаша обезмаслено прясно мляко на гладно. Ако след 4 часа се появят га­зове, болка или диария, повторете със соево мляко. Липсата на симп­томи след соевото мля­ко е доказа­телство, че вероятно сте чувствителни към млечни продукти.

 

Какво трябва да знаем за пробиотиците 4-то поколение?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *