Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранене при остеопороза

Хранителен режим, включващ висококачествени храни и обилен прием на калций през целия живот, благоприятства за подхранването и укрепването на костите.

По-голямата част от калция в организма се съхранява в скелета, където той осигурява здрава основа за костната тъкан. Приемът на големи количества калций в детството и юношеството подпомага изграждането на по-плътна костна маса, което може да компенсира загубата на костно вещество в по-късен етап от живота. В зряла възраст дневният прием на калций може да увеличи костната плътност.

Широк кръг от хранителни вещества – включително фитоестрогените изофлавони и лигнани, както и витамините С, D и К, подпомагат укрепването на кос­тите и предотвратяват фрактури.

Изофлавони – Учените смятат, че тези естрогеноподобни съединения увеличават костната плътност. Изследванията сочат, че изофлавоните съхраняват костната маса, особено по време на пременопаузата и менопаузата. Изофлавони може да се набавят от лещата и от соевите храни.

Лигнани – Едно изследване сред здрави жени в постменопауза (които не са били на хормонозаместителна терапия) по­казало, че лененото семе, което е с високо съдържание на лигнани, съхранява костната маса, повишава антиоксидантния статус и предотвратява загубата на калций чрез урината.

Смята се, че микроелементът манган, изобил­стващ в ананаса, подобрява усвояването на изграждащите костите минерали. Опитите с животни показват, че омега 3 мастните киселини, особено съдър­жащите се в тлъстите риби като сьомга, херинга и риба тон, стимулират обра­зуването на костен белтък, който е важен структурен елемент от костната тъкан.

Тъй като се смята, че по-високите нива на хомоцистин са причина за остеопорозата, витамините от групата В – фолат, Вб и В12, вероятно играят важна роля за неутрализирането на тази аминокиселина. Ле­щата и зеленолистните зеленчуци са богати на фолат, бананите и оризът съдържат витамин Вб, а рибата и птичето месо са ценни из­точници на витамин В12.

Трупат се все повече доказателства в полза на това, че хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, предпазва от остеопороза. Изследванията сочат, че мъжете и жените, които консумират най- много плодове и зеленчуци, имат по-висока костно-минерална плътност, което е важен фактор за предпазване от фрактури. Добре познатите витамини и минерали, изграждащи костите, се срещат в големи количества в плодовете и зеленчуците, като калият и маг­незият дори съхраняват здравината на костите. Изследванията свързват тези минерали с по-бавната загуба на костно-минерална плътност. Богатите на калий храни понижават кръвното налягане (учените предполагат, че хипертонията е рисков фактор за заболя­вания, водещи до изтъняване на костите).

Предварителните проучвания сочат, че консумацията на белтъчини с животински произход, а също и прекомерният прием на белтъчини като цяло повишава риска от фрактури вследствие на остеопороза. Лекарите препоръчват умерени коли­чества растителни белтъци (от зеленчуци, соеви храни и зърнени култури).

 

 

Профилактични съвети при остероартроза и остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *