ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гъбите пазят сърцето!

Още от древни времена гъбите са считани за храна, която лекува. Това традиционно отношение се е запазило и до днес, когато науката вече е установила наличието в тях на съединения, които помагат при ракови, сър­дечносъдови заболявания, хипертония, висок холестерол и вирусни инфекции.

Полезни вещества

Витамини от групата В – Въпреки че не съдържат витамин В12, гъбите са богати на рибофлавин, ниацин и витамин Вб, които пома­гат при депресия, сърдечносъдови заболявания и мигрена.

Ергостерол – Той е прекурсор на витамин D и укрепва костите.

Еритаденин – Среща се в гъбите шиитаке и понижава нивата на хо- лестерола, като способства неговото изхвърляне от организма.

Лентинан – Той е полизахаридно съединение, което се съдържа в ограничени количества в гъбите шиитаке, и е обект на изследвания заради способността му да повишава имунната защита.

Полизахарид LEM – Предотвратява появата на рак, сърдечносъдо­ви заболявания, висок холестерол, хипертония, инфекции и черно­дробни заболявания. Съдържа се в гъбите шиитаке.

Селен – Смята се, че този минерал предпазва от рак и макуларна де­генерация.

Тиопролин – Предварителните изследвания сочат, че това противораково съединение в гъбите шиитаке блокира образуването на при­чиняващи рак азотни съединения.

За максимална полза

Тъй като витамините от групата В преминават във водата под въз­действието на топлината, ако накиснете сушени гъби, за да ги напра­вите по-сочни, след това използвайте течността в ястията. При много хора може да настъпи реакция срещу алергените в суровите гъби, за­това е най-добре те да се консумират в малки количества.

Порция здраве

Според едно изследване, проведено сред мъже в Япония, участниците трябвало да консумират около 110 г пресни гъби шиитаке (или около 55 г сушени), вследствие на което само за една седмица при тях се наблюдавало значително понижава­не на холестерола. Друго подобно проучване, проведено сред жени, показало сериозно намаляване на холестерола само за една седмица прием на около 85 г пресни шиитаке дневно.

Кулинарни идеи

  • Гъбите и картофите са добра вкусова комбинация, така че добавете варени гъби към картофена салата или ги пече­те заедно с картофите.
  • Прибавете малко гъби, най-вече шиитаке, когато приготвяте вегетариан­ски задушени ястия или чили, като по този начин ще направите блюдата по- плътни.
  • Можете да направите зеленчуков сос, като в малко зехтин леко задушите нарязани гъби, зелен лук и чесън. Доба­вете оцет и използвайте получения сос за овкусяване на бургери, пържоли и сандвичи.
  • Към каймата за кюфтета добавете малко нарязани гъби (особено подходя­що е за кюфтета от пуешко месо, тъй ка­то благодарение на тях месото ще оста­не сочно).
  • Стрийте на прах сушени гъби и заед­но с натрошен хляб използвайте като галета за пиле или риба преди запържване.
  • Настържете малко кашкавал върху печурки (без пънчетата), поръсете със ситно нарязани домати, леко запечете и поднесете като предястие.

 

 

Здравословни храни вместо модните диети

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *