ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зеления чай предпазва от рак

Лековитата сила на зеления чай се цени високо в Азия вече в продължение на много години.

На запад първоначалните проучвания сочат, че консумацията на зелен чай предпазва от рак, а вероятно и от сърдечно-съдови заболявания. Черният също е обект на изследвания заради потенциалните му ползи за здравето, въпреки че  в лековитите вещества, съдържащи се в него (катехините), могат да настъпят промени при преработка.

Полезни вещества

Епигалокатехин галат (EGCG) Спада към групата флавоноиди, наречени катехини, за които се смята, че са най-силните съединения в зеления чай. С предполагаемата си способност да се бори с рака във всичките му стадии EGCG вероятно оказва антиоксидантно дей­ствие, като проследява и унищожава свободните радикали; възпре­пятства ензимите, подпомагащи развитието на раковите клетки; предизвиква апоптоза (клетъчна смърт) на раковите клетки. Учените изследват и потенциалната му роля в понижаването нивата на „ло­шия“ {LDL) холестерол.

За максимална полза

Бъдете спокойни – когато добавяте мляко в чая, няма да намалите ползите от неговите здравословни вещества. Според едно изследване добавянето на мляко в черния или зеления чай не е оказало отрицател­но въздействие върху съдържанието или свойствата на антиоксидантите. Ос­вен това си струва да инвестирате в чайник и чай в насипно състояние, тъй като според едно американско проучване нивата на катехините в разтворимите и бутилираните чайове са по-ниски в сравнение с тези в прясно сварените.

Порция здраве

Доказано е, че пиенето на зелен чай понижава теглото. Въ­преки че не е уточнено какво е количеството, необходимо за това, учените са на мнение, че продължителната консумация на зелен чай предпазва от напълняване.

Кулинарни идеи

  • Сварете зелен чай, подсладете го с мед, охладете и поднесете с лед.
  • За да направите желирани бонбони, подсладете зеления чай, след което до­бавете желатин, като следвате инструк­циите за разтварянето му.
  • Накиснете листа от зелен чай в топло прясно мляко за около 30 минути. Из­ползвайте го в сладки кремове, кексове, супи или тесто за палачинки и гофрети. Подходящо е и за сладолед.
  • Замразете зелен чай във формички за лед и използвайте в безалкохолни напитки.
  • Сварете един чайник зелен чай и го използвайте като бульон за основа на зеленчукови супи.

 

 

 

 Избери си чай

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *