Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Куркумата предпазва от катаракта

Катарактата е очна болест, която настъпва постепенно и е свързана с напредва­нето на възрастта.

Лещата на окото губи прозрачността си, а това води до нару­шения в зрението. Когато естествените белтъчини в окото се увредят, те се струпват на едно място и потъмняват – процес, който създава замъгленост на лещите, като с течение на времето се появяват проблеми със зрението. Добрата новина е, че катарактата е лечима, а по всяка вероятност и предотвратима.

Рискови фактори

Учените са на мнение, че хроничните увреждания вследствие продължителното действие на свободните радикали са свързани с развитието на катаракта. За свободните радикали се смята, че причиняват редица състояния. Когато става дума за очите, пораженията им засягат деликатната клетъчна структура на ле­щата в окото, което води до бавното настъпване на катаракта. Тъй като повече­то случаи се регистрират в зряла възраст, профилактиката на ранен етап може да забави или предотврати появата на заболяването. Диабетът също може да доведе до катаракта.

Най-нови проучвания

Куркуминът – вещество, съдържащо се в куркумата (подправка, използвана в приготвянето на индийското ястие къ­ри), може да бъде ефективен антиокси­дант, способстващ за предпазване от ка­таракта. Изследванията върху животни показват, че той предпазва очните лещи от замъгляване.

Учените все още са в процес на изуча­ване на точните механизми, вследствие на които куркуминът предпазва от ката­ракта. Според една от теориите той под­помага действието на глутатиона, който е мощен антиоксидант. Други пък пред­полагат, че антиоксидантното действие на куркумина предпазва очите от увреж­дания, причинявани от ултравиолетови­те слънчеви лъчи на клетъчно ниво.

 

 

Синдром на компютърното зрение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *