ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако имате мигрена водете си дневник

Тъй като определени вещества в храните предизвикват пристъп на мигрена, някои хора смятат, че е полезно да се води дневник с храни­те и напитките, приемани през деня, както и да се отчитат пристъпите на мигрена, като по този начин може да се идентифицират и избягват причинителите.

Воденето на дневник ни помага да изолираме и идентифицираме храните, които вероятно провокират състоянието. Добре е за няколко седмици да елиминира­те подозираните храни от режима си, след което отново да ги въведе­те, за да определите дали пристъпите на мигрена имат връзка с тях. Въпреки че по-голямата част от информацията относно храните, предизвикващи мигрена, се основава на недоказани твърдения, а не толкова на солидни научни доказателства, е важно да отбележим, че ако смятате, че определена храна или продукти причиняват мигрена, е препоръчително да ги елиминирате от менюто си.

Съществуват данни, че ниските нива на кръвната захар допринасят за мигрена­та. Редовното хранене предотвратява колебанията в нивата на кръвната захар.

При някои хора, страдащи от мигрена, се наблюдава спад в нивата на магнезий преди или след пристъп на мигрена. При засегнатите от този проблем се забелязва и недостиг или липса на този минерал. Следователно храните, богати на магнезий, могат да облекчат бол­ката при мигрена. Магнезии може да си набавите с консумация на авокадо, амарант, ориз, тиква и различни видове ядки.

При някои хора с това състояние се наблюдава липса на енергия, а рибофлавинът увеличава енергийните запаси, тъй като извлича енергията от въглехидратите и произвежда червени кръвни клетки. Това вещество е с най-богато съдържание в гъбите и птичето месо.

Някои изследвания сочат, че страдащите от мигрена са с по-ниски нива на невротрансмитера серотонин, който регулира настроението. Храните, богати на триптофан – аминокиселина, която повишава нивата на серотонин в мозъка, могат да облекчат симптомите. За да улесните усвояването на триптофан, консумирайте храни, богати на сложни въглехидрати.

За намаляване на пристъпите от главоболие и за лекуване на мигре­ната се придържайте към хранителен; режим, богат на омега-3 мастни киселини. Ако изпитвате гадене, приемайте храни с джин­джифил – подправка, за която се смята, че облекчава стомашните неразположения.

 

 

Профилактични съвети за избягване на мигрената

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *