Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По-добро зрение в напреднала възраст

След едно мащабно изследване, в което взели участие мъже и жени на възраст между 55 и 80 години, се установило, че участниците, които приемали най-много каротиноиди чрез храната, били с 40% по-малко застрашени от макуларна дегенерация. Резултатите били най-очевидни при онези, които консумирали най-много зеле и спанак.

Един естествен защитен пигмент в макулата способства за филтриране на опасната светлина, която допринася за появата на макуларна дегенерация. Каротиноидите лутеин и зеаксантин, срещащи се в растителните багрила, са с висока плътност както в макуларния пигмент, така и в ретината. Изследванията свърз­ват придържането към хранителен режим с високо съдържание на лутеин и зе­аксантин с понижен риск от макуларна дегенерация, като тази двойка вещества дори може да забави прогресирането на заболяването. Консумацията на тъм­нозелени листни зеленчуци, които са богати на каротиноиди, най-вече спанак, намалява риска от макуларна дегенерация, което идва да покаже, че някои каротиноиди като лутеин и зеаксантин (а също и бета-каротин) играят опреде­лена профилактична роля при това заболяване.

Един друг каротиноид – ликопен, също може да предотврати макуларна дегенерация, тъй като неговата уникална структура и биохи­мичен състав го правят изключително способен да се справя с вре­дите от окисляването. Според предварителните изследвания ниски­те нива на ликопен повишават риска от болестта.

Учените смятат, че антиоксидантните витамини и минерали, напри­мер витамините С и Е, селен и цинк, предпазват от макуларна де­генерация, тъй като прочистват ретината от свободните радикали. Витамин Сее особено висока концентрация в окото. Съществуват данни в полза на това, че тези хранителни вещества играят незаме­нима роля за здравето на окото, а техният недостиг може да повиши риска от макуларна дегенерация.

 

 

Профилактика на очните заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *