ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Можем да се предпазим от катаракта

Освен различните мерки, които бихте могли да предприемете, за да ограничи­те вредното влияние на свободните радикали, например да носите слънчеви очила, които блокират ултравиолетовите лъчи, и да откажете цигарите, някои промени в хранителния режим също могат да са ползотворни. Към тях спада и включването в менюто на повече храни, богати на влакнини и антиоксиданти.

Консумацията на продукти с високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, може да ви предпази от катаракта. Изследванията сочат, че вита­мин С предотвратява струпванията на белтъчини в окото – процес, свързан с появата на катаракта.

Витамин С може да си набавите от броколите, цитросовите плодове, чушките и ягодите.

Работейки съвместно с други важни хранителни вещества, напри­мер с минерала селен, витамин Е действа като силен антиоксидант, който предпазва клетъчните мембрани от вредата, причинявана от слънчевата светлина. Освен това той, както и витамин А, предпазва окото от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Най-богати на витамин Е са авокадото, бадемите, сардините, сланчогледа и пшеничените зародишши.

Въпреки че връзката между лутеина и катарактата все още се изуча­ва, изследванията сочат, че този каротиноид играе ролята на вът­решни „слънчеви очила“, филтриращи опасните ултравиолетови лъ­чи. Лутеинът е жълтото вещество, което се намира в макулата (миниатюрно жълто петно в средата на ретината). Той поглъща опасните слънчеви вълни и по този начин възпрепятства увреждане­то на деликатната структура на клетките в очите. Друг, тясно свързан с лутеина каротиноид е зеаксантинът, за който също се смята, че предпазва лещите на очите от вредите на свободните радикали.

Лутеин и зеаксантин се съдържат в граха, кивито, къдравото селе, спанака и царевицата.

Предварителните експерименти показват още, че флавоноидът кверцетин предпазва от катаракта. Учените твърдят, че той помага да се поддържа прозрачността на лещата, след като свободните ра­дикали от слънчевата светлина вече са нанесли своите пораженя.

Веществото кварцетин е с най-високо съдържание в червения лук, черешите и ябълките.

Вероятно е храните с богато съдържание на влакнини, например пълнозърнестите продукти, да предотвратят развитието на диабет, който на свой ред може да причини катаракта.

 

 

Грижа за очите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *