Има ли пик на срамните болести в България?

Културата на българите се промени, а с това намаляха и неприятни заболявания, предавани по полов път

Вече го няма изразеният пик на полово предаваните заболявания през септември-октомври, след летните курортни романи, както беше преди години, уверява доц. д-р Георги Пехливанов, д.м, началник на отделение в Университетската клиника по кожно-венерически болести на УМБАЛ „Александровска“ в София. Причината за това е, че много от младите българи не почиват, както някога, веднъж годишно, доста хора непрекъснато пътуват, отиват на море за един уикенд – у нас или в чужбина, връщат се, после пак заминават…

Увеличават ли се тези заболявания, зададе въпроса вестник „Всичко за семейството“на изтъкнатия дермато-венеролог. „Не можем да кажем нито че се увеличават, нито че намаляват. Те имат един вълнообразен ход – няколко години са в растеж, след това отбелязват спад, после пак започват да нарастват. Това не е свързано с наличието или отсъствието на предпазни мерки, а се дължи на самата биология на причинителите“, обяснява специалистът. Според него и половата култура на нацията определено се е повишила през последните 20 години по отношение на безопасния секс.

Най-честите полово предавани заболявания са т.нар. негонококови инфекции, т.е. бактериални -хламидиални, стафилококови, стрептококови и микоплазмени, казва доц. Пехливанов. Симптомите им, общо взето, са близки. При мъжете тези инфекции се проявяват с уретрално течение и с оплаквания от страна на простатата, при жените – съответно със засилено вагинално течение. Но по цвета на течението вече е много трудно да се определи видът на заболяването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *