Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запекът е сред най-честите стомашно-чревни оплаквания

Запекът се характеризира с нередовна или затруднена дефекация и с твърди и сухи изпражнения, които често са резултат от прекомерното абсорбиране на вода в червата.

Това се случва, тъй като мускулът на дебелото черво се съкра­щава твърде бавно, което забавя перисталтиката. Пиенето на много вода под­помага по-лесното придвижване на изпражненията по дебелото черво. Сим­птомите на запека често са съпътствани с подуване, разширяване на стомаха, напрежение и усещане за незавършена дефекация. В резултат на прекомерно напрягане при опитите за изхождане могат да се появят хемороиди.

Честотата на дефекация при хората е различна, като тя може да варира от три пъти дневно до три пъти седмично. Най-общо казано, по-малко от три изхождания седмично са сигнал за запек. Едно от разпространените погрешни схва­щания относно запека е, че дефекацията трябва да е ежедневна. Честотата е по- маловажна в сравнение със степента на дискомфорт или липсата на позиви за изхождане. Запекът и нередовният стомах са често срещани проблеми, особе­но при по-възрастните хора и децата.

Рискови фактори

Те са много, но като се изключат тези, които са свързани с определени заболя­вания, сред най-разпространените причини са наследствена предразположе­ност, липса на движение, някои видове медикаменти, емоционален стрес, хра­нителен режим с високо съдържание на животински мазнини и преработени храни, недостатъчен прием на влакнини и на вода. Лошите навици свързани с дефекацията, като например пренебрегване на позивите за изхождане, също могат да причинят запек. С течение на времето прекаляването с клизмите и приемът на слабителни лекарства също могат да доведат до нарушение в ес­тествената способност на дебелото черво да се съкращава. Дадени психологи­чески проблеми често са причина за запек при децата. Не е изненадващо, че то­зи проблем е сред най-разпространените стомашно-чревни оплаквания.

 

 

 

Преди да глътнеш това хапче…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *