Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои храни помагат при екзема?

Една от причините (а така също и следствията) за появата на екзема е изсуша­ването на кожата, което може да бъде преодоляно чрез хранителен режим, бо­гат на бета-каротин, витамин Е и незаменими мастни киселини.

Витамин А има благотворен ефект върху растежа на клетките и съзряването им.

Според първоначалните изследвания бета-каторинът (прекурсор на витамин А) предпазва кожата от окислителния стрес, провокиран от свободните радикали. Храните с високо съдържание на незаме­ними мастни киселини намаляват отока, тъй като подпомагат син­тезирането на хормоноподобни вещества, наречени простагланди- ни, които от своя страна намаляват възпалението.

У някои страдащи от екзема се наблюдават и аномалии в имунната система и е добре те (а така също и хората с фамилна обремененост от алергии, астма и екзема) да консумират имуностимулиращи хра­ни с високо съдържание на цинк, витамин С и витамин Е. Антиоксидантът витамин Е предпазва клетките от уврежданията вследствие действието на свободните радикали и подпомага оздравителния процес на кожата. Витамин С ограничава отделянето на хистамин – възпали­телното съединение, произвеждано в организма в резултат на реакция към алергените. Тъй като реакцията на имунната система задейства освобождава­нето на хистамин, консумацията на храни с естествени антихистаминови свой­ства – например тези, които са богати на витамин С и на флавоноидите кверцетин и лутеолин, може да попречи на възпалителната реакция. Витамините С и Е са силни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали.

Бета-каротин има в мангото, морковите, сладките картофи и спанака. Бета-каротинът действа като антиоксидант, който неут­рализира вредните агенти, които биха могли да увредят кожата.

Незаменими мастни киселини се съдържат в лененото семе, растителното олио и в тлъстата риба. Незаменимите мастни киселини подпомагат отделянето на противовъзпалителни вещества в организма. Това на­малява възпалението, често съпровождащо появата на екзема.

Витамин Е може да намерите в авокадото, броколите, доматения сок и в слънчогледа. Витамин Е играе важна роля за поддържане на имунната система. Пълноценно функциониращата имунна система предизвиква нормална реакция спрямо алергените, свързани с екземата.

Цинк има в боба, птичето месо, пълнозърнестите храни и в семената. Тъй като при някои хора, страдащи от екзема, се наблю­дават имунни аномалии, може да е полезно да се консу­мират храни с високо съдържание на цинк – минерал, който повишава имунитета.

 

 

Как да опазим сърцето си здраво?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *