Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Морковите свалят холестерола – част 2

Холестеролът е мастна субстанция, която циркулира в кръвта основно в две форми.

част 1

Учените смятат, че серните съединения в чесъна и лука притежават свойства да понижават холестерола. Според анализа на редица кли­нични изследвания редовната консумация на половин или една скилидка може да намали нивата на холестерола с около 10%.

Едно малко проучване, направено сред група здрави жени, е установило, че сред участничките, които консумирали по 85 г пресни гъби шиитаке дневно в продължение на една седмица, имало спад в ни­вата на холестерола между 9 и 1 2%. Гъбите шиитаке са богати на фитохимикали, в това число и еритаденин.

Трупат се все повече доказателства в полза на това, че растителните белтъци, като соевия протеин, помагат при висок холестерол. Специалистите твърдят, че ежедневната консумация на едва 25 г соев протеин (например 1 /2 чаена чаша соеви ядки или /г чаени чаши соево мляко) може да понижи холестерола. Смята се, че фитоестрогените в соята (изофлавоните) подсилват допълнително свойствата на соевия протеин. Лененото семе – изключително богато на растителни белтъци, лигнани (фитоестрогени), полезни за сърцето мазнини и разтворими влакнини, също демонстрира впечатляващи качества по отношение понижаването на холестерола.

Флавоноиди има в лука, цитрусовите плодове и ябълките. Трупат все повече доказателства в полза на тезата, че храните, богати на флавоноиди, нормализират нивата на холестерола.

Ликопен се съдържа в динята, доматите кайсиите. Съществуват данни, че този каротиноид понижава нива­та на LDL-холестерола, като възпрепятства синтеза на холестерол в организма.

Мононенаситени мазнини има в авокадото и зехтина Ако вместо вредните наситени мазнини и трансмазнини използвате мононенаситени, ще намалите нивата на опасния LDL-холестерол.

Разтворими влакнини има в боба, лененото семе, морковите и овесените ядки. Като образуват гелоподобна субстанция около храната, вече попаднала в храносмилателния тракт, разтворими­те влакнини възпрепятстват абсорбирането на холесте­рола и улесняват извеждането му от организма.

Соев протеин има в соевите храни. Редица изследвания потвърждават, че консумацията на 25-50 г соев протеин ежедневно може значително да по­нижи нивата на LDL-холестерола.

Серни съединения има в лука и чесъна. Някои проучвания сочат, че хората, в чието меню са включени много лук и чесън, имат по-ниски нива на хо­лестерол.

 

 

Ако закуската не ви засища

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *