Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Артишокът помага на черния дроб

Този ценен зеленчук съдържа няколко тонизиращи хранителни вещества. Използва се още от древни времена проблеми с храносмилането и нарушена функция на черния дроб. Изследванията сочат, че също така по­нижава нивата на холестерола.

Полезни вещества

Лутеолин – Заради способността му да предотвратява окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол този флавоноид може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Предварителните проучвания со­чат, че той блокира освобождаването на хистамини в организма, които предизвикват конгестия и поставят началото на възпалителни процеси.

Фолат – Освен че предпазва от появата на вродени дефекти, този ви­тамин от групата В (познат още като фолиева киселина) понижава риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като намалява нивата на хомоцистин – аминокиселина, свързана с развитието на атероскле­роза. Предполага се, че фолиевата киселина предпазва от рак, тъй като ниските й нива са опасни за ДНК. (Един артишок осигурява 110 мкг фолат или около 28% от препоръчителния дневен прием на този важен витамин.)

Цинарин – Той е органична киселина, съдържаща се в артишока, която при някои хора стимулира вкусовите рецептори за сладко. Този фитохимикал е и антиоксидант, който неутрализира токсините и за­мърсителите от околната среда (например тютюнев дим). Цинаринът подпомага циркулацията на жлъчна течност (което улеснява изхвър­лянето на токсични вещества от организма) и възпрепятства натруп­ването на мазнини в черния дроб.

За максимална полза

Въпреки че замразените или консервирани сърцевини са най-раз- пространената форма, под която артишокът се предлага на пазара, най-пълноценно можете да се възползвате от фитохимикалите, съ­държащи в листата му. За да запазите в максимална степен водораз­творимия фолат, вместо да варите артишока го приготвяйте на пара.

Порция здраве

Както крехката сърцевина, така и месестите листа на артишо­ка са подходящи за консумация, въпреки че именно листата са най-богати на фитохимикали.

Артишок капсули
Капсули Артишок – очистват кръвоносните съдове, черния дроб и червата, зареждат с енергия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *