Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бабини рецепти или високи технологии

Освен спора „Яйцето или кокошката?“ само още един въ­прос може да се похвали с толкова упоритост в отстоява­нето на собствени позиции: кой е по-мощният извор на здраве – природата или науката?

Тук имаме ясно очертани два лагера и всеки от тях яростно се придържа към своята концепция – народната медицина срещу високите техно­логии. А истината, както винаги, е някъде по средата.


НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА!

Уринотерапия – това е един от възмож­но най-екстремалните и уви, също напълно „нату­рален“ метод. Неговият създател Г. П. Малахов е убеден, че ако взета на гладно сутрин урина се пие и нея се правят клизми, човек може да се избави от редица напасти. И никак не са малко тези, които му вярват.

Лекарите предупреждават: при наличие на хронични инфекции в половата и отделителната система и бъбречни заболявания урината се превръ­ща в море от бактерии. В такива случаи уринотерапията може да предизвика обостряне на язвена болест, колити и ентероколити. Според нефролозите вътрешният прием на това „лекарство“ чес­то води до повишаване на пикочната киселина в кръвта, а понякога и до бъбречни заболявания. Известни са u доста случаи на гонорейни конюнк­тивита при любители на промивката с урина на очите засилване на зрението“. Привърженици­те на това лечение може би не се замислят над факта, че урината е продукт на обмяната на ве­ществата, предназначен за извеждане от тялото. А човешкият организъм не е толкова глупав, не би изхвърлил нещо, което би му било полезно. Един­ственото, което може да се заимства от урино-терапията опасения за сериозни последствия, са компресите при изгаряне или натъртване. Но само Де няма открита рана там, където ще се прилагат.

 

Лечение с билки

Привържениците на този метод стигат до край­ния фанатизъм напълно да се отказват от използ­ването на фармакологични препарати. Донякъде са прави. Билките притежават целебна сила и при гра­мотно организирано лечение с тяхна помощ може се нормализира работата на стомашно-чревния mpakm, да се облекчат некологични, кардиологични и ред други заболявания. Недос­татъкът на този метод са неговата достъпност и попу­лярност. Всеки може да влезе в аптеката, да си купи це­лебни треви, да си ги вари и да си се лекува. В това няма нищо лошо до момента, в който се окаже, че с билки отлагате и всъщност услож­нявате проблема, изискващ медицинска намеса.

 

Лечение с енергия от дървета

В парковете или в планини­те може да се натъкнете на хора, замрели в прегръдка с дъб или с някое друго дърво. Доказано е обаче, че „дърволечението” дава ефект, когато е съчетано със способност за самохипноза и умение за дос­тигане на особено психологи­ческо състояние на максимална концентрация върху него. Това едва ли е по силите на все­ки „друидопациент“. Безспор­но е едно — разходката в парка или в гората действа положително на общото са­мочувствие.

Нетрадиционна медицина

Колкото u да е странно, съ­временният човек все по-често доверява живота си на хора с нетрадиционни възгле­ди в медицината екстра­сенси, биоенереготерапевти и т. н. Повечето от тях нямат медицинско образование, а ме­тодите им не подлежат на забрана, тъй като не са ефек­тивни и не водят до опасни странични явления. Ясно е, че отиваме при врачката, магьос­ника и лечителя не от каприз, а когато не получаваме уте­ха и изцеление от лекаря. Но за това сме виновни и той, лекарят, и ние. Възможно е специалистът, когото сме по­търсили, да не е успял веднага да постави правилната диагно­за, Или пък просто не е успял да убеди болния, че състояние­то му се нуждае от сериозно лечение. Официалната истина по темата „за“ или „против“ нетрадиционната медицина е: някои методи наистина са ви­сокоефективни и са важен еле­мент в общата терапия. Други обаче са опасни и могат да на­несат сериозни вреди, а дори и да убият пациента. За да се предпазите от подобен раз­вой, просто се съобразявайте с няколко правила:

  • Ако представител на не­традиционната медицина ви казва, че с един вид лечение или лекарство може да изле­кува едва ли не всички ваши болести, по-добре потърсете помощ от другаде.
  • Ако той ви обещава пъл­но изцеляване от хронична болест, не му вярвайте. Хро­ничните заболявания са не­излечими. Това, което може да се постигне в максимална степен при тях, е облекчение и намаляване или разреждане на периодите с обостряне.
  • Когато нетрадиционен медик ви цитира данни за ефективни резултати при из­питания на негов лек, може­те да му вярвате само ако познавате хора, излекувани с това лекарство, или ако из­питанията са се провеждали под контрола на официалните здравни власти.
  • Ако вашият лекуващ ле­кар не препоръчва прилагане на нетрадиционна медицина, като се мотивира с възможни вредни последствия за здраве­то ви, значи то наистина е опасно.

И последно, но много важно – не се занимавайте със самолечение. Например чули сте в телевизионно предаване, че при дадено бъбречно заболява­не помага определен сбор от билки. Щом вече сте решили, че простата медицина не е за вас, и искате да пробвате от нетрадиционната, потър­сете и съответния специа­лист от тази област, вместо да практикувате сами съвети с неизвестен резултат за ва­шия организъм. Дори и въ­просният сбор от билки да се прилага при бъбречното за­боляване, трябва да знаете и дали е подходящо за вас.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *