ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Почистването на зъбния камък спасява от пародонтоза

Сега съм на 63 години. От 20 се боря с пародонтозата си, но без особен резултат. В началото имах леко кървене при миене на зъбите. После то започна да се появява и при хранене. Постепенно ми се появи усещане за мравучкане в зъбите. С времето зъбите ми започнаха да се преместват, получиха се нови разстояния между тях, а венците се отдръпнаха, образуваха са джобове. Сега зъбите ми дори започнаха масово да се клатят.Ходила съм при десетки зъболекари, които ми мажеха венците с различни лекарства, предписваха ми и антибиотици. Отделно съм се, жабурила с какви ли не билкови отвари.Наскоро прочетох, че зъбният камък водел до пародонтоза. Вярно ли е това и какво лечение да предприема ?

Николина Димитрова, Пазарджик.

Пародонтоза имат приблизително 90 на сто от хората. Наистина една от основните причини е зъбния камък. Затова хората, които са предразположени към това заболяване трябва поне два пъти в годината да си го почистват. Ако това се прави ефективно болестта не прогресира.

Поначало зъбният камък е два вида – надвенечен и подвенечен. Особено втория вид се диагностицира по-трудно, вероятно затова стоматолозите не му обръщат достатъчно внимание, а всъщност той е по-опасен при пародонтоза.

Стоматологът трябва да реши по какъв метод трябва да почисти зъбния камък  – машинно или ръчно. В някой случаи машинното не само не помага, но и може да влоши състоянието. Ако пародонтозата е напреднала за предпочитане е ръчното почистване.

Много често стоматолозите спестяват полирането накрая. След такова заглаждане по-трудно се отлага зъбния камък.

Критерии дали стоматолъгът си е свършил добре работата е изтръпването на зъбите. То не бива да продължи повече от 24 часа. Ако изпитвате такова усещане 2-3 дни значиработата не е свършена качествено.

Читателите на “Лекар” трябва да знаят също, че лечението на пародонтоза с антибиотици вече се отрича. Те трябва да се използват само срещу вторични инфекции.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на в. “Лекар без пари”. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *