15 въпроса за мамографията

Този важен за женското здраве преглед най-после започва да става част от редовната профилактика. Има обаче все още много жени, които недооценяват неговото значение. За тях ще бъде полезно да научат отговорите на 15 съществени въпроса за мамографията, които със сигурност ще разсеят съмненията им и ще ги мотивират да се прегледат.

Възрастта е един от факторите за появата на тумор на млечната жлеза – около 75% от заболелите жени са над 50-годишни. През последните годи­ни обаче се забелязва „подмла­дяване“ на диагностицираните случаи. Ракът на гърдата е пър­вата причина за смъртност при жените между 35 и 65 години. Една от всеки 8 жени може да се разболее в определен момент от живота си. Половината от откритите тумори са с размер под 2 см.

Когато те са с раз­мер под 1 см и не са засегнати лимфните жлези, шансовете за пълно излекуване са над 90%. Ако жените след 50-годишна възраст се подлагат на мамография всяка година, 70% от тях могат да бъдат спасени от тежкото заболяване.

Защо мамографията трябва да се прави редовно след 50-годишна възраст?

След менопаузата опасността от образуване на тумор се увеличава. Други рискови фактори са тютюнопушене­то, злоупотребата с алкохол, свръхтеглото. Някои жени са носители на мутирал ген и при тях прегледите тряб­ва да станат редовни още след 40-годишна възраст. Колкото по-рано се открие тумора, толкова по-големи са шансовете за излекуване.

Мамографията позволява да бъдат „уловени“ образува­ния, които не могат да бъдат напипани с пръсти. Призна­ци като промяна на формата на гърдата, зачервяване, из­тичане на секрет от зърното, белеща се кожа и напуквания изискват спешна консулта­ция с лекари мамография, независимо от възрастта.

Колко време трае прегледът?

Самата мамография продълцава 15-20 минути. Резултатите са ясни веднага. Лекарят може да направи допълни­телен клиничен преглед на гърдите или екография.

Боли ли?

Прегледът не е болезнен, но може да предизвика неприятно усещане и дискомфорт при пациентки с чувствителни и напрегнати млечни жлези, тъй като се състои в притискане на гърдите между две плаки – веднъж хоризонтално и веднъж вертикално.

Опасно ли е?

Демографията не е опасен преглед. Дозата рентгенови лъчи, които се прилага при прегледа, се равнява на тази, необходима га рентгенова снимка на зъб.

Сигурни ли са резултатите?

Лекарят сравнява образа от последната мамография с предишните рентгенови снимки и така проследява промените в гърдите. Могат да бъдат от­крити калцификации, които трябва да бъдат наблюдавани. При съмнения за наличие на ту­мор, мамографията се повтаря, прави се и екографски преглед, както и евентуално биопсия, за да се установи дали образува­нието е доброкачествено или не. Мамографията е най-важният преглед в откриването на рака и неговото лечение.

Колко често?

Между 50 и 70 години е редно мамография да се прави всяка година, а на по-напреднала възраст през година.

Какво става след 70-годишна възраст?

Опсността от поява на ту- мор в млечната жлеза остава същата. Това, което се проме­ня, са темповете на развити­ето му, които се забавят. По-предпазливо е ежегодните прегледи да продължат до 74 години.

Задължителна ли е мамографията след прекаран рак на млечната жлеза?

Да, защото винаги има опасност от рецидив. Редовните мамографии се възстановяват след приключване на лечението.

Какви са шаносвете за излекуване след  навременна мамография?

Смъртността намалява с 25%, ако прегледът е бил направен в ранен стадий на заболяването.

Възможно ли е туморът да остане незабелязан?

Мамографията „хваща“ об­разуванията в голяма част от случаите, но не винаги. Може пациентката да има нормални резултати и само няколко месеца по-късно да напипа бучка в гърдата си – това става при бързо развиващи се тумори. Някои лаборатории са специализи­рани в мамографии и радио­лозите там са с по-голям опит в разчитането им.

Аномалията винаги ли означава рак?

Всъщност при по-голямата част от отклоненията не ста­ва дума за рак. Много често в гърдите се образуват до­брокачествени кисти, които трябва да бъдат наблюдавани или премахвани в случай, че се променят.

По-малко ли са случаите на премахване на заболялата гърда при жените, които редовно се подлагат на мамографии?

Поради предпазливост и опасения от поява на ново образование в много случаи лекарите предпочитат премах­ване на гърдата независимо от размера на тумора, така че не може да се говори за по-малко мастектомии при ранната ди­агностика.

Пречат ли гръдните протези на прегледа?

Не, но наличието на силиконови протези трябва да сигнализира на лекарйте, защото се налагат повече рентгенови снимки и по-висока доза радиация.

Може ли да се направи мамография във всеки едни момент от месечния цикъл?

Когато менопаузата още не е настъпила, се препоръчва прегледът да се направи през правите дни на цикъла – период преди овулацията, в който гърдите са по-спо­койни. Това има значение за комфорта на пациентката, но не и за разчитането на резултатите.

Запазва ли се значението на клиничния преглед на гърдите?

Да. Мамологът винаги прави ръчен преглед на млечните жлези, за да допълни информацията от мамографията. Всяка жена трябва да може и сама да опипа гърдите си. Това невинаги е лесно, тъй като те се променят под въздействие на хор­моналното производство в различни възрасти или моменти от цикъла. Ле­карят може да даде на­пътствия за правилните жестове, които трябва да усвои жената, за да пре­гледа ефикасно гърдите си. Опипването под душа обикновено се оказва най-лесно.

 

 

 

Господин Рентген, толкова ли сте опасен!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *