„Добрият“ и „лошият“ витамин Е

Учени показват, че една форма на витамин Е може да увеличи риска от развитие на раково заболяване, докато други две предпазват от рак на простатата, белия дроб и гърдата.
„Добрите“ форми на витамин Е, като гама-токоферол и делта-токоферол в орехите и растителните масла, имат защитни функции, докато алфа-токоферолът в много хранителни добавки увеличава риска от рак на простатата, споделят учените от Центъра за ракова превенция към Rutgers Ernest Mario School of Pharmacy в Piscataway, NJ.
След първоначалното объркване около различните резултати, които витамин Е – тестовете показвали, учените откриват, че всяка една от трите форми води до коренно различни ефекти. Двете полезни форми, гама и делта, които се съдържат в соевите кълнове, рапицата, царевичното масло, орехите и сусамовите семена, не само предотвратяват рак, но и забавят развитието на туморите при вече болни хора. Но третата – алфа-форма, открита в много зърнести закуски, както и в олиото и слънчогледовите семки, всъщност увеличава риска от рак на простатата.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *