Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво повлиява при растежа на децата?

Ние със съпругата ми сме много различни хора. Не като харак­тери, а като ръст. Аз съм метър и петдесет, а тя е метър и седемдесет и седем: Иначе се разбираме чудесно и затова се оже­нихме, като другото не ни интересува. Но сега се тревожим. Имаме две деца с разлика от две години. Синът ни е на 4, а дъще­рята на 2. Интересува ни дали предварително можем да разберем на кого от нас ще приличат децата ни по ръст? Възможно ли е това?

Семейство Краси и Калоян … Киркови – Смолян

 

Мога категорично да кажа, че ръстът на детето зависи твърде много от ръста на два­мата родители.. Тоест ако майката и бащата са ниски, синът им едва ли ще бъде една от надежди­те на националния отбор по баскетбол. При това момчетата приличат по ръст повече на бащите или на някой родственик по мъжка линия – чичо или дядо, а момичетата след­ват женската линия в рода – майка, баба, леля. Тъй че ако бащата на детето до определена възраст се е нареждал в крайните места на редицата, а си­нът му е пораснал твърде много за едно лято, няма нищо нелогично. Вероят­но и дребосъкът син след време ще догони, а може и да надмине на височи­на своите роднини. Има формула, по която може да се изчисли точно какво ще бъде на ръст вашето дете, когато порасне. За това е необходимо да се съберат стойностите от ръста на майката и бащата и този сбор да се раздели на две. След това се изчислява ръстът на сина, като се прибавя 6,5, а за ръста на дъщерята се намалява 6,5. Например, ако майката е висока 164, а ръстът на бащата е 176, сборът е 340, разделено На две – това прави 170 см. Средният ръст на сина им ще бъде около 176,5 (170+6,5), а на дъщерята 163,5 см (170-6.5). Но това са само средни разчети.

В зависимост от някои други фактори ръстът на детето може да бъде по-висок или по-нисък, но в никакъв случай разликата няма да е повече от 10 см. Но няма гаранция, че ще се случи точно така. Напри­мер, ако детето има теж­ка форма на астма, порок на сърцето или хроничен гастроентерит, расте­жът му ще се забави значи­телно. Растежът може да се повлияе и от условията на живот, в това число от храненето. От особено важно значение е доколко то е балансирано, осигуря­ват ли се необходимите за детския организъм белтъ­чини, витамини и пр. Много влияе на ръста на детето, това дали то се занима­ва със спорт. Тези, които се натоварват редовно и адекватно физически, мо­гат да израстат с няколко сантиметра по-високи.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *