Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Щадящо лечение – медицината на далечния изток

Традиционната китайска медицина съществува отпреди 2000 години. Представяме ви какво представлява, за какво помага и как с нея да събуди­те енергията си.

Баланс на енергията на живота

Свикнали сме да търсим лекарска помощ едва при появата на медицин­ски проблем. Докато традиционната китайска медицина (ТКМ) разчита повече на превенцията. Целта й е да усети смущенията толкова рано, че да не се стигне до заболяване. Това означава преди всичко да се грижи за хармоничния поток на енергията КИ (чи). Лекарите от ТКМ разглеждат човека като енергиен възел, който винаги е в съответствие с обкръ­жаващата го среда. Здрав е този, който балансира противоречията между енергиите ин и ян. Ин е хла­ден, пасивен, спокоен, мек, влажен и женствен. Ян е горещ, активен, експанзивен, твърд, сух и мъжествен. Ако през деня сме били активни, стресирани и нервни, вечерта трябва да компенсираме излишъка от ян чрез разпускане (ин), например да слушаме спокойна музика или да се разхождаме. Енергията КИ може да бъде негативно повлияна не само от нездравословния начин на живот със стрес, неправилно хранене, малко или пък прека­лено много дви­жение, но и от външни факто­ри като вятър, студ, горещина и различните сезони.

Акупунктура, билки, масажи

Акупунктурата е важен метод за засилване, за успокояване и премахване на блокадите на енергията КИ. Тя почти няма странични действия. В тялото ни има 365 различни точки, всяка със своето значение. При едно посещение лекарят поставя много тънки игли в около 10 до 20 точки. Не боли, усеща се слабо пощипване. Всичко трае около половин час. За хората, които се страхуват от игли, трябва да кажем, че наистина акупунктурата е невероятно разтоварваща. Понякога можете дори да заспите. Алтернатива на акупунктурата при поддържане на енергията е билката див пелин. Листата и цветовете му се изсушават и смилат. Могат да се изгарят и димът да се вдишва. Китайските лекарства не са толкова познати у нас, колкото акупункту­рата. По правило те се препоръчват, когато няма достатъчно бърз ефект от акупунктурата, мануалната тера­пия и определения начин на хранене. Има ги като чайове, гранулат или разтворими концентрати. С тяхна помощ се третират както острите симптоми на дадено заболяване, така и енергийната слабост, довела до това. Лекарствата освен това помагат да се изхвърлят причини­телите на болестите през кожата, пикочните пътища и червата. Най- често се използват билки, корени, цветове, но има и по-необичайни съставки  като някои видове червеи и черупки от миди.

Как сами да накараме енергията КИ да потече

Ако сте стресирани и изморени, не се натоварвайте с тежки тренировки, по-добре отидете на разходка. Може да ви помогне и промяна в хране­нето, при която ще трябва повече да готвите. Важно е да не сте прекалено амбицирани, да приемате по-леко неща, които преди са ви нервирали. Ако имате възможност, запишете се на специализирани курсове по КИ Гонг – из­точно изкуство за здраве, хармония и дълголетие. Най-добре е да се правят упражнения всеки ден по половин час. Предлагаме ви едно упражнение при умора. Застанете изправени и мислено отпратете ця­лата умора да изтече през петите ви надолу, представете си, че черпите нова енергия отгоре. Скоро КИ ще потече правилно през тялото ви.

Някои обяснения относно енергията КИ

Какво означава КИ? Според тра­диционни­те китайски представи това е наша­та жизнена енергия.

Къде протича? По меридианите. Това са 12 главни канала, по които протича енергията. Качеството на потока на енергията зависи от различни дневни, годишни, но и възрастови ритми, например остаряването.

Можем ли да усетим потока на КИ? При здрав човек тя протича толкова хармонично през меридианите, че почти не се усеща. Едва когато е блокирана се появяват болки.

Можем ли да влияем на жизнена­та енергия? Добре действат балансирано хране­не, достатъчното движение и раз­товарване.

ТКМ може да насочва енергията, да я успокоява, да я разпръсква или съсредоточава така, че да по­тече здравословно. Това става чрез акупунктура, билки, упражнения и масажи.

Можем ли всъщност да имаме прекалено много енергия? Според монасите от Шаолин никога не можем да имаме прекалено много енергия, само ако много от нея е в главата, ще сме неспокойни и ще имаме главоболие.

Не отлагайте посещението при лекар

Колкото по-рано се премахне смущението в енергийните потоци, тол­кова по-малко душевни и те­лесни проблеми ще възникнат, толкова по-бързо ще могат да се лекуват. Затова не чакайте болки­те или другите оплаквания да зачестят. Потърсете специалист по китайска медицина. Най-до6ре е той да е завършил и традиционна медицина, защото все пак ТКМ си има граници. Остри, застрашаващи живота болести като сърдечен ин­фаркт, последствия от катастрофи или възпаление на апендикса тряб­ва да се лекуват със средствата на класическата медицина.

Диагностициране по един по-различен начин

Освен съвременните диагностич­ни апарати специалистите по ТКМ използват китайската диагностика. Разбиpace трябва да се направи точна анамнеза. Въпросите обаче могат доста да ви учудят: често ли се ядосвате, често ли плачете, какви храни обичате, какво предпочитате – кисело или сладко, през кой сезон се чувствате най-добре, харесвате ли вятъра, или очите ви веднага се насълзяват? Следва диагностика на пулса. Лека­рят проверява дали е повърхностен, дали бие дълбоко или средно, дали е твърд и напрегнат като струна на китара, или е отпуснат. Общо серазличават 32 вида пулс. Преглежда и езика, лицето, кожата, косата и цялата фигура. По това съди за здравословното състояние на пациентите си и определя вида лечение.

Във форма с китайска храна

Правилното хранене и при ТКМ е част от здравната профилактика. Но тук важат други критерии. С начина на хранене може да се облекчават хро­нични оплаквания. Какво ни помага, зависи според китайската медицина от състоянието на енергията ни, а то се установява чрез диагноза от спе­циалист по ТКМ. Китайците имат по-различни представи за това, как храната помага при проблеми. Ние се ориентираме по калории и витамини, а те се интересуват от ароматите и вкуса – кисело, сладко, солено, горчиво и люто. За тях е важно как храната действа върху температурата ни. Тук важи принципът на баланса – сгряващите храни (люти подправки, джинджифил, чесън) прогонват студа от тялото. Лимоните, които ние це­ним при настинка, спорел китайците са студена храна и влошават симп­томите. Когато тялото ни страда от горещината или имаме температура, трябва да ядем охлаждащи храни като авокадо, краставици, кисело мляко и да пием зелен чай.

 

 

 

Алтернативната медицина помага при мигрена

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *