Как да се справим с обилното потене?

Отделянето на пот през кожата е нормално явление и служи за поддържане на постоянна температура на тялото. Понякога обаче потта става прекалено обилна. Защо?

Потта се отде­ля от два типа жлези – екринни и анокринни. Секретът на първите съдържа вода и соли, а на вторите е богат на органични продукти (витамин С, анти­тела, урея, пикочна киселина, амоняк и млечна киселина). Неприятната миризма се дъл­жи на съчетаването на потта с бактериите, намиращи се под кожата.

Обилното потене може да засяга цялото тяло или само определени места – ръцете, ходилата, подмишниците. Около 3% от хората страдат от това увеличено отделяне на секрет.

Освен миризмата признаците на обилно потене са:

 • вечно влажни ръце оставащи следи от пръ­стите по хартията
 • жълти петна по дрехите в областта на подмишни­ците
 • бързо износване на чора­пите и обувките
 • лесно измръзване на кра­ката при студено време
 • гъбички, екзема, сраснали нокти на краката.

Причините могат да бъдат търсени в няколко посоки:

 • Усилената физическа активност, топлината, алкохо­лът, тютюнопушенето, сил­ните подправки в храната и кофеинът – всички те водят до разширяване на кръво­носните съдове и стимули­рат дейността на екринните и апокринните жлези.
 • Емоции като страх, стрес и тревожност могат да предиз­викат силно потене, особено на дланите, ходилата и под­мишниците.
 • Някои болести също са в основата на прекаленото отде­ляне на потен секрет – диабет* сърдечносъдови заболявания, болестта на Паркинсон, рак, пневмония, нарушена функ­ция на щитовидната жлеза, бъбречна или чернодробна недостатъчност.
 • Хормоналният дисбаланс през пубертета, менопаузата или по време на менструаци­ята допълнително стимулира потните жлези.
 • Отравянията от ухапвания на насекоми, от растителни храни и алуминий предизвикват обилно потене на цялото тяло.

Практични съвети

 1. Добрата хигиена е най-дос­тъпно го и важно средство: взимайте душ всеки ден или два пъти дневно, премахнете космите от подмишниците, защото в тях се задържат мно­го бактерии.
 2. Избягвайте силните под­правки, кафето, чая и шоко­лада.
 3. Не се разхождайте боси на обществени места, особено когато е горещо и влажно защото може да се заразите с гъбички, а това усложнява проблема с потенето.
 4. Изберете сапун с антибактериално и дезодориращо действие.
 5. Подсушавайте добре кожа­та след миене, особено меж­ду пръстите на краката, за да не се задържа влага, в която лесно се развиват бактерии и гъбички.
 6. Вземете мерки срещу ми­ризмата, като слагате бебешка пудра на ходилата и подмиш­ниците.
 7. Използвайте дезодорант против изпотяване, който съдържа алуминиеви соли,; способни да спрат дейността на потните жлези. Спрейове- те са по-малко ефикасни от стиковете.
 8. Избягвайте стреса и прак­тикувайте различни техники за релаксация.
 9. Носете памучни дрехи, ко­ито По-добре поемат потния секрет в сравнение със синте­тичните материи. През лятото носете широки дрехи.
 10. Купувайте само обувки от истинска кожа и винаги, кога­то е възможно, носете сандали на бос крак. Не слагайте едни и същи обувки в два последо­вателни дни, за да им оставите време да изсъхнат отвътре.

Кога се налага консултация с лекар?

Ако изпотяването ви причинява проблеми в ежедневния живот и миризмата се усеща от околните хора, погово­рете с лекаря, който ще потърси медицинско решение. В случай че имате здравословен проблем, от който произтича потенето, консултацията със специалист е наложителна.

Лечение

В тежки случаи се предписват продукти, съдържащи алуми­ниев хлорид и салицилова ки­селина. След 18-месечен курс на лечение, състоянието на пациен­тите се стабилизира.

Съществуват и апарати, кои­то блокират отворите на потните жлези на ръцете и краката, както и на подмишниците.

Инжектирането на хиалуронова киселина по „критичните“ места може да доведе до спиране на потенето за около 6 месеца.

 

Анти-жега стратегии

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка 2.8 от 4 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.