Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се предприема, когато се схване кракът?

Често след като ходя малко повече от обик­новено, или работя на вилата, ми се схваща кракът – или единият, или другият, в областта на глезените. Понякога ми се случва и ко­гато съм на риба. И най-ве­че – лятно време. Много е болезнено, въпреки че минава след време. Може ли нещо да се предприеме в такава ситуация, че да се намали болката и да се предотврати повторно схващане?

Димитър Златков – Стара Загора

 

Схващането, за кое­то говорите, наистина най-често се случва след активно физическо на­товарване. Причината е в това, че обмяната на веществата в работещите мускули през горещите дни се засилва два пъти. Млечната киселина се събира в мускулите и предизвиква схващането. Силното напрежение, осо­бено в нетренирани мус­кули, води до бърза умора. По принцип схващането в глезенните мускули; възниква по време на дви­жение. Човекът сяда на земята от болката, оп­итва да помръдне крака и не може. Разтрива го, за да намали болката, но това не помага. Под кожата се е образувала плътна болезнена топка от стегнати мускули. Схващането продължава няколко минути и пре­минава от само себе си. Но… може да възникне отново.

Човек се събужда от рязка болка и не може да помръдне, нито да изпъ­не крака си. Пак по тази причина трябва да ви предупредим,че е опасно да се къпете, след като сте се нагрявали дълго време на слънцето. Схва­щането може да възникне и защото раздразнена­та кожа рязко стеснява кръвоносните съдове, в резултат на което кръ­вообращението в малки­те кръвоносни съдчета се прекратява. Пак болка и изтръпване, човек по никакъв начин не може да помръдне крака си. Тук страхът е не по-малко опасен от схващането – а той може да предизвика спазъм в другите органи, в т.ч. в сърцето и белия дроб.

Можете да си помог­нете. Ето как:

  • Викайте за помощ, опитайте да потопите крака в по-топъл воден слой. Но не опитвайте сами да се справите с това силно схващане.
  • По-добре опитай­те да доплувате до бре­га. Там разтрийте крака в посока отгоре надолу, сгъвайте и разгъвате, докато се зачерви.

Съвсем простички мерки могат да предотвратят това толкова неприятно състояние. Преди къпане в морето постойте няколко ми­нути на сянка, особено ако преди това сте се движили повече. Бавно влизайте във водата, първо обтрийте горната част на тялото с мокра ръка – така кожата по- бързо ще привикне към студената вода.

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

  • Седнете или легнете на ска­мейката, на тревата може, ако не е мокро и студено. Помолете някой от хората около вас – приятели, близки, да разтрият схванатите мускули с бързи движения. Опитай­те да разтегнете мускулите си.
  • Добре би било да имате лед под ръка. Студеното потиска об­мяната на веществата и намалява болката.
  • За да избегнете схващане, ко­ето е свързано с прегряване, пийте повече течности: течността раз­режда натрупаните в мускулите вредни вещества. Ако тренирате, от време на време разтривайте претоварените мускули.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *