ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо летните жеги застрашават ушите?

В горещите месеци се увеличават случаите на външен отит – възпалително заболяване на външния слухов проход. Това се случва, защото този наш орган е много уязвим към ко­лебанията на температурите. Горещината на улицата и прохладата в помещенията с работещ климатик допринасят за развитие на простудни заболявания, а те са една от основните причини за възпаленията в ухото. Възпалението в нос­ната кухина се разпростира към средното ухо чрез слуховия проход, който съединява носог­лътката и тъпанчето. Слуховата тръба отича и дори се затваря, в резултат на което възниква възпаление в средното ухо. При външен отит човек изпитва толкова силни болки, че не може да докосне ушната мида Болката се премества към слепоочието, в зъбите и се засилва, когато човек дъвче и отваря устата си. Това може да се овладее само със силни аналгетици. Но слуховият проход се стеснява и се понижава слухът.

 

Според лекарите външният отит не може да се излекува бързо. В продължение на няколко дни се налага ежедневно да се прочиства слухови­ят проход, а в ухото се поставя тампон с лече­бен мехлем. Разбира се, задължително е да се спазва добра хигиена. Ако лечението не помогне, а болният получи силно главоболие,’ покачи му се температурата или се появи силен оток около ушната мида, ‘трябва веднага да потърси спе­циалист.

Отитът може да доведе до сериозни ус­ложнения – тежко чуване, мастоидит и менингит. А подобни заболявания вече изискват операция. Най-често усложнения възникват при тези, ко­ито обичат да плуват по-дълго време, обичат да се гмуркат и въобще да прекарват дълго вре­ме в студената вода. В ушите може да попадне вода, което също е много неприятно и опасно. Ако това се случи, наклонете глава на едната страна и поскачайте на място, разтърсете главата, оп­итайте се да освободи­те слуховия проход. Ако усещането за запушено ухо не премине, значи е настъпило възпаление.

 

КАК МОГАТ ЛА СЕ ИЗБЯГНАТ УСЛОЖНЕНИЯТА

За лечение се използ­ват специални ушни кап­ки. .Можете за няколко минути да поставите в ухото си памучен там­пон, напоен с кислородна вода. Помага и тампонче, напоено с растително масло или детски крем. Когато човек е на лятна почивка, не е изключено в ухото му да попадне чуж­до тяло. Ако това се ока­же насекомо, лекарите препоръчват да капнете малко растително масло в ухото си, след което да го промиете със струя вода от спринцовка. След това наклонете главата си и почакайте, докато мушицата изтече за­едно с течността. Ако пък в ухото ви попаднат; песъчинки, най-добре по­търсете специалист. За­щото неумелите манипу­лации могат да доведат до травма на слуховия  проход, до болки и дори до кръвотечение.

Когато сте на плажа или си правите слънчеви бани на друго място и си нанасяте слънцезащитен крем, не забравяйте да намажете и ушите си. Те обгарят също толкова бързо, както и носът! Но ако все пак това се слу­чи, наложете парченце лед върху зачервените участъци, освен това на­мазвайте с кисело мляко или зехтин. Ще помогне и компрес с лайкова настойка.

 

ВНИМАНИЕ!

Не можем да пропуснем и още един момент. Ако ви се налага да летите със самолет, Взе­мете необходимите мерки, защото атмос­ферното налягане при излитане и кацане се отразя­ва зле на слуховия орган. За да избегнете неприятните усещания, преди пътуване се избаве­те от хремата и запушения нос. Потърсете специ­алист, за да ви предпише специални капки за целта. При излитане и кацане леко отваряйте устата си, на много хора помага дъвченето на дъвка или смуче­нето на бонбон. В крайна сметка, ако усещате уши­те си запушени в продължение на два дни след поле­та и ви безпокоят силни болки, се обърнете към специалист.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *