Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са опасните стойности на “лошия” холестерол?

Интересува ме какво значение има холестеролът за здравето на човека и защо говорим за “добър” и “лош” холестерол? Какви трябва да бъдат стойностите на “лошия”?  Къде се произвежда той? Как могат да бъдат намалени?

Трифон МИНЧЕВ, Благоевград

Холестеролът се произвежда в човешкия и животинския организъм и е жизнено необходим за производството на някои хормони и необходимите субстанции за функционирането на организмите. Той става опасен, когато е в излишък. Излишъкът от холестерол, неизползван от организма, се натрупва в кръвоносните съдове и ги запушва. Ако коронарната артерия, която транспортира кръв до сърцето, се запуши, резултатът е инфаркт на миокарда. В случай, че това е артерията, която кръвоснабдява мозъка, се стига до мозъчен инсулт и половината от тялото се парализира. Ако пък се влоши състоянието на артерията на крайниците, това води до артереит и създава риск дори от гангрена.

Черният дроб произвежда по-голямата част от холестерола, за да помогне да се транспортират мазнините до различните части на тялото, които имат нужда от енергия. Останалата част от холестерола се набавя чрез храната. Може да имате излишък от холестерол в кръвта, ако организмът го произвежда в много големи количества и после не успява да го усвои. Излишъкът от холестерол може да дойде и от прекалено обилна храна, особено, когато храната е богата на мазнини. Черният дроб складира холестерола в “колички”, наречени липопротеини, които биват различни видове. Всеки вид има своята специална роля. Едни от липопротеините са с ниска плътност (LDL). Те са наречени още “лош холестерол”, защото се залепят много лесно за стените на кръвоносните съдове. Друг вид липопротеини са тези с висока плътност. Те представляват “добрия холестерол” (HDL), защото откриват и отвеждат обратно в черния дроб “лошия холестерол”, защитавайки по този начин артериите от покриването им с мазнина. Така че, ако Вашето хранене е прекалено богато на мазнини, то черният Ви дроб произвежда допълнително липопротеини, за да транспортират мазнините. Ако няма достъчно “добър холестерол”, за да “очиства” артериите от “лошия ”, той се залепя по стените на кръвоносните съдове. Така с времето възниква риск от запушване на артериите. В този случай може да последва сърдечна или мозъчна атака.

Друг виновник за запушване на съдовете е по-голямото количество на т.нар. триглицериди. Те произхождат от храната и съществуват във всички консумирани мазнини. Произвеждат се също и в човешкия организъм от захарта и алкохола. Увеличаването на триглицеридите може да се констатира, ако сте предраположен към диабет.

Количеството на триглицеридите, на “добрия” и “лошия” холестерол се следи чрез т.нар. липиден профил. Неговите нормални стойности трябва да са следните:

Общ холестрол под 5,2 mmol/l

“Добър” холестрол над 1,6 mmol/l

“Лош” холестерол под 2,5 mmol/l

Триглицериди под 1,7 mmol/l

Ако във Вашия липиден профил се установи една или повече аномалии в стойностите, рискът от възникване на сърдечно-съдово заболяване значително се увеличава. Първият етап от лечението на това нарушение се състои в спазване на хранителен режим. Ако след три месеца диета Вашият липиден профил не се нормализира, лечението с медикаменти е задължително. Видът на медикамента трябва да бъде избран от Вашия лекуващ лекар.

Д-р Мария Танева е кардиолог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел. 098/493-362, 02/988-36-31, вътр. 285.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *