ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Простатата побира повече от 100 камъка

  • Страданието в съчетание с други заболявания на жлезата могат да предизвикат проблем в задържането на урината и неволно изпускане

Аз съм на 58 години и имам проблеми с простатата. Казаха ми, че в този орган има шепа камъни. Интересува ме какви са причините за об­разуването им и какво следва оттук нататък?

Михаил Дичев – Стара Загора

Образуването на камъ­ни в простатната жлеза е здравословен проблем, по-чест при мъже след 50-годишна възраст. В зависимост от мястото на образуването си камъ­ните се делят на първич­ни (истински) и вторични (лъжливи). Първичните отлагания се формират в самата простатна жлеза, а вторични се об­разуват извън жлезата (най-често в пикочните пътища) и попадат в нея през уретрата.

Големината на камъ­ните обикновено е 4-5 мм, но могат да бъдат и с по-големи размери. Обикновено се локализи­рат в близост до изход­ните канали на жлезата, като рядко са единични, а броят им дори може да надхвърли 100. Една от най-честите причини за образуване на седименти в жлезата е прекаран простатит, който не е лекуван правилно. Друга предпоставка за обра­зуване на камъни в прос­татата е задържането на простатния секрет, което често се наблюда­ва при по-възрастните мъже. За последното се

допуска и значението на доброкачествената хиперплазия на проста­тата, която не позволя­ва освобождаването на секрета, а застоят му е свързан с образуването и втвърдяването на калци­евите частички. В началото камъните в простатата са съвсем малки и не предизвикват никакви симптоми, но постепенно размерът им се увеличава и твър­дият седимент може да травмира жлезата или уретрата при попадане в нея, да създаде условия за наслагване на инфекция, дори абсцес, да предизви­ка атрофията й.

БОЛКИ, ПАРЕНЕ И КРЪВ В УРЕТРАТА СА СИМПТОМИТЕ НА КАМЪНИ В ПРОСТАТАТА

При възпаление се появяват болки в простатата, затруднения и дискомфорт при уриниране, подобно на оплакванията при хипертрофия на жлезата – слаба и прекъсната струя, непълно изпразване на пикочния мехур, непрекъснато желание за уриниране. С попадане на конкремент в уретрата са възможни болка, парене, кръв в урината до запушване на пикочния канал. Възможна е тъпа болка в перинеалната област и ануса, засилваща се при дефекация. Макар и по-рядко, отражения има и върху половия акт – болка, наличие на кръв в спермата, което потиска и либидото.

Камъните в простатата, в съчетание с други заболявания на жлезата, могат да предизвикат дефект в задържането на урината и неволно изпускане.

Камъните в простатната жлеза най-често се откриват случайно при профилактични прегледи на жлезата или по повод различни смущения чрез ректално туширане, при рентгеновото или ехографско изследване на жлезата и пикочния мехур.

ВПРОЧЕМ!

В случаите, когато заболяването протича без проявата на симптоми, не се провежда лечение. При слабо изразени субективни оплаквания се назначава симптоматична терапия, която да премахне дискомфорта. Най-често се прилагат антивъзпалителни (уроантисептици и антибиотици) и болкоуспокояващи (аналгетици) препарати.

Какво представлява уголемената простата:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *