5 есенни храни за подобряване на паметта и забавяне на когнитивния спад

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Препоръчително за всеки да включи тези невероятно полезни продукти в есенното си меню. Тези храни за подобряване на паметта носят ползи и за общото благосъстояние.

5 есенни храни за подобряване на паметта и забавяне на когнитивния спад

За да подсилите паметта и здравето на мозъка си тази есен, сезонните плодове и като червените боровинки и зеленолистните зеленчуци са пълни с минерали, които могат да поддържат паметта и да забавят когнитивния спад. Много храни, налични по това време на годината, съдържат антиоксидантни свойства, които предпазват мозъка от оксидативен стрес и когнитивни проблеми.

„Тези полезни за мозъка есенни продукти са пълни с други хранителни вещества, които са полезни не само за здравето на мозъка ви, но и за цялостното ви здраве“, обяснява Алберт Абаев, регистриран клиничен диетолог в Центъра за управление на теглото и метаболитно здраве Cedars-Sinai.

Добавянето на повече есенни продукти към вашата диета може да подпомогне здравето на мозъка и цялото тяло през този сезон. Ако не сте сигурни откъде да започнете, Абаев препоръчва да добавите повече сладки картофи към вашата диета.

„Те могат да се добавят към всяко ястие и са много лесни за готвене“, казва още той.

Ето пет полезни за мозъка храни, на които трябва да наблегнете тази есен.

 

5 есенни храни за подобряване на паметта:

 

1. Сладки картофи

Сладките картофи са оранжеви корени, богати на бета-каротин, витамин С и фибри. Тази основна празнична храна съдържа антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и подобряват комуникацията между мозъчните клетки, според Абаев.

Някои проучвания върху животни са открили връзка между сладките картофи и подобрената памет и когнитивната функция, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди същият ефект при хората.

Други изследвания показват, че дългосрочната диета, богата на бета-каротин, помага за поддържане на когнитивната функция, особено когато се комбинира с други антиоксиданти като витамини Е и С.

 

2. Джинджифил

Джинджифилът е пикантен корен, който може да се използва по много начини. Този сезонен продукт съдържа витамини, минерали и биоактивни съединения, които помагат в борбата с оксидативния стрес и хроничното възпаление, за които се смята, че допринасят за болестта на Алцхаймер и свързаната с възрастта загуба на паметта.

Изследване от 2011 г. установява, че екстрактът от джинджифил спомага за подобряване на паметта. А преглед от 2021 г. предполага, че джинджифилът може да помогне за предотвратяване на деменция, отчасти поради противовъзпалителните ефекти на корена.

Чаят от джинджифил е чудесен избор за студените есенни дни, от който ще си набавите всички нужни вещества от полезния корен.

 

3. Цвекло

Цвеклото е цветен кореноплоден зеленчук, богат на антиоксиданти, витамини и минерали като фолиева киселина, калий, желязо и витамин С.Фолиевата киселина в цвеклото помага за понижаване на нивата на хомоцистеин, аминокиселина, която може да увреди кръвоносните съдове и да допринесе за сърдечни заболявания. Високите нива на хомоцистеин също са свързани с болестта на Алцхаймер и деменцията.

Цвеклото също е добър източник на диетични нитрати, които тялото превръща в азотен оксид, за да подобри притока на кръв.

Хранителните нитрати могат да предпазят от деменция и загуба на памет поради това, че помагат за подобряване на притока на кръв към мозъка. Някои доказателства сочат, че сокът от цвекло може да подпомогне когнитивната функция.

Ако искате да консумирате повече цвекло през този сезон, експертите по хранене препоръчват да добавите прясно цвекло към салата или смути.

 

4. Червени боровинки

Червените боровинки са тръпчиви червени плодове с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучване, проведено през 2022 г., установява, че консумацията на малка чаша боровинки дневно помага за поддържане на паметта и здравето на мозъка при възрастните хора.

Тези плодове съдържат флавоноиди, естествено срещащи се съединения, които могат да намалят риска от развитие на болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции.

Червените боровинки могат да се съхраняват около две седмици в хладилник, понякога и повече. Винаги можете да ги замразите и да ги консумирате, когато прецените.

 

5. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като къдраво зеле и спанак носят много ползи за здравето на мозъка. Тези зеленолистни съдържат калий, желязо и витамини E, K и C.

Добавянето на една порция от тези зеленчуци към вашата диета всеки ден може да помогне за забавяне на когнитивния спад, свързан с възрастта.

Наистина лесен начин да включите повече зеленолистни зеленчуци в диетата си е като ги добавите в салати или смутита.

 

Включете повече храни за подобряване на паметта в ежедневната си диета тази есен

 

Включването на сезонни есенни продукти във вашата диета може да е от полза както за здравето на мозъка, така и за цялостното благосъстояние. Храни като сладки картофи, цвекло и листни зеленчуци осигуряват хранителни вещества, които поддържат паметта и когнитивната функция, докато боровинките и джинджифилът предлагат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи. Опитайте да добавите тези храни към салати, смутита или супи през този сезон.

Линкове към изследвания: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2012/383062; https://www.mdpi.com/1420-3049/26/18/5700; https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2022.849902/full

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *