5 храни, които подобряват настроението

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Знаете ли, че дефицитът на омега 3 мастни киселини може да е причина за промените в настроението ви?

Храните, които ядете, не само определят как изглеждате, но и влияят на вашите мисли, емоции и действия. Някои храни дори могат да подобрят настроението ви.

Много от храните, които ядете, могат да дисбалансират нервната ви система, причинявайки лошо настроение, умора, тревожност и депресия.

Така че, ако сте забелязали, че винаги сте в лошо настроение или се чувствате разстроени, опитайте следните храни, за да подобрите настроението си. Това е по-здравословен, по-евтин и по-прост вариант от използването на лекарства.

Само имайте предвид, че ако емоциите ви не се стабилизират, добре е да посетите психолог. Понякога проблемите ни не са свързани с това, което ядем, а по-скоро с хората около нас и ситуациите, през които преминаваме.

Какао или черен шоколад

Първата от тези храни, които подобряват настроението ви, е какаото. Той има ефект на стимулиране на щастието благодарение на теобромина. Този химикал помага за:

  • Увеличете нивата на серотонин и допамин в тялото,
  • Отпуснете нервната система,
  • Намалете състоянията на тревожност и депресия.

Какаото също съдържа триптофан, химикал, който насърчава секрецията на серотонин. Благодарение на всичките му предимства, препоръчваме да хапвате малко блокче черен шоколад или какао всеки ден, за да подобрите състоянията на депресия и тревожност.

Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да се уверите, че избраният от вас шоколад има високо съдържание на какао, в идеалния случай над 65%.

Орехи

Втората храна, която подобрява настроението, са орехите. Те дават на тялото ви омега 3 мастни киселини, които то не произвежда само.

Когато тялото ви не получава достатъчно омега 3, то е склонно да изпада в депресивни състояния.

Орехите също съдържат триптофан, за който говорихме по-горе.

Препоръчваме да ядете по 5 ореха на ден, за да поддържате стабилно настроение.

Не забравяйте, че можете да ги добавите към вашите смутита и десерти или просто да ги ядете като гарнитура.

Банани

Бананите са друга храна, която подобрява настроението ви и която трябва да включите в ежедневната си диета или да ядете поне два пъти седмично.

Техните емоционални ползи се дължат на високото съдържание на витамин B6. Този витамин участва в процеса на трансформиране на протеиновите съединения на серотонина.

Също така, благодарение на съдържанието на фолиева киселина, витамин С и растителни фибри, те подобряват защитните ви сили.

Сусамово семе

Най-добрите и най-лошите масла за готвене за вашето здраве

Тези семена са една от храните, които подобряват настроението ви, защото осигуряват треонин. Това е незаменима аминокиселина, която тялото не може да произведе и синтезира по естествен път.

Когато имате ниски нива на треонин, можете да изпитате хронична тъга.

За да си набавите това хранително вещество, ви препоръчваме да включите чаена лъжичка сусамово семе в салатите си или да използвате сусамово масло в ястията си.

Сьомга и други риби

Друга храна, която подобрява настроението ви, тъй като е богата на омега 3 мастни киселини, е рибата, особено сьомгата, рибата тон и сардините.

Омега 3 мастните киселини влияят пряко върху ефективността на движението на някои невротрансмитери, така че дефицитът може да причини депресивни състояния.

Препоръчително е да включите поне една порция от тези видове риба в седмичната си диета.

Ако е възможно, включвайте ги около три пъти седмично, придружени със зеленчуци.

Уверете се, че рибата, която купувате, е с добро качество и не съдържа замърсители.

Това е особено важно при сьомгата, тъй като някои видове, произхождащи от рибни ферми, се хранят с химикали, които могат да повлияят на настроението ви.

Ако решите да ядете риба тон, опитайте се да изберете опции с естествени парчета. Въпреки че е много евтино да се яде консервирана риба тон, тя съдържа високи нива на сол и химикали.,

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *