Ефективни начини за премахване на гъбички по ноктите- всичко по темата

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Въпреки че гъбичната инфекция на ноктите на краката е доста често срещана, лечението й често е предизвикателство. От перорални и локални лекарства до естествени лекарства, успеваемостта е променлива

Гъбичните инфекции на ноктите на краката са известни още като онихомикоза или трихофития на ноктите. При нормални условия ноктите имат ярък розов оттенък и гладка повърхност, без следи или бразди. Въпреки това, след като са заразени, може да видите промени във външния им вид, като жълтеникаво или белезникаво обезцветяване, удебеляване и счупване.

През повечето време тези симптоми се наблюдават в нокътя на големия пръст на крака, който се инфектира 10 пъти по-често от останалите нокти. Въпреки това, гъбичните инфекции могат да компрометират други нокти или няколко едновременно. Всъщност понякога те се появяват като усложнение на tinea pedis (гъбички по краката), които при липса на ефективно лечение могат да се разпространят в областта на ноктите.

Гъби, наречени дерматофити — особено Trichophyton spp. — са отговорни за до 80% от случаите на тази инфекция. Останалите случаи са свързани с дрожди и плесени (като Aspergillus, Scopulariopsis и Fusarium). Влажната и топла среда на плувни басейни, обществени душове, съблекални и затворени обувки са свързани с растежа на тези микроорганизми.

Възможности за лечение за премахване на гъбички по ноктите на краката

Перорални противогъбични лекарства

Първата линия на лечение за премахване на гъбичките по ноктите на краката са пероралните противогъбични средства. Те са предпочитани, тъй като тяхната скорост на заздравяване е по-висока и следователно изискват по-кратки периоди за постигане на ефекта си в сравнение с продуктите за локално приложение. Най-препоръчителните са следните:

  • Тербинафин (ламизил): Предпочитан, защото осигурява по-добри резултати при изсветляване на нокътя. Ефективен е както при дерматофитни, така и при недерматофитни гъбички. Препоръчваната доза за борба с гъбичките по ноктите на краката обикновено е 125 милиграма на ден в продължение на 12 седмици.
  • Итраконазол (Sporanox): Неговият процент на излекуване при гъбични инфекции достига 80 – 85% и има процент на рецидив от 10%. Помага в борбата с дерматофити, кандида и питириаза. Схемата на приложение обикновено се предлага на интервали, за да се намали рискът от странични ефекти. За онихомикоза на краката дозата обикновено е 200 милиграма на всеки 12 часа, една седмица на месец, в продължение на три месеца.
  • Флуконазол (дифлукан): степента на излекуване е 90 до 95%. Режимът му на приложение е пулсивен, с препоръчителни дози от 150 милиграма седмично в продължение на поне 6 месеца. Обикновено се препоръчва, ако пациентът не понася тербинафин или итраконазол.

Пероралната противогъбична терапия не е лишена от нежелани реакции и рискове. Като превантивна мярка Вашият лекар може да предложи периодични кръвни изследвания по време на лечението, за да открие възможни аномалии.

Тъй като тези лекарства могат да причинят увреждане на черния дроб и бъбреците и взаимодействия с определени лекарства, те не се препоръчват във всички случаи. Оттук и важността да се използват само под професионално наблюдение.

Локални противогъбични средства

Ако не сте кандидат за перорални противогъбични средства или ако инфекцията е лека или тепърва започва, предложеното лечение за елиминиране на гъбичките по ноктите на краката са локални противогъбични средства.

Те са класифицирани като „алтернатива на лечението от първа линия“ и, макар и по-малко ефективни, употребата им е по-често срещана, като се има предвид ниският им риск от неблагоприятни ефекти и взаимодействия с други лекарства.

Срокът им на приложение е минимум 48 седмици при онихомикоза на краката. За да се увеличат шансовете за успех, лекарят, дерматологът или ортопедът се намесват с подготовка на засегнатия нокът или нокти. За да направите това, те изрязват, пилят и, ако е възможно, изстъргват остатъците под нокътя.

Това, което се търси чрез този подход, е да се намали дебелината на нокътя, така че лекарството да достигне по-лесно до гъбичките. За същата цел понякога се използват лосиони без рецепта, съдържащи урея. След като това стане, можете да продължите с прилагането на лекарството. Опциите могат да бъдат както следва:

  • Лечебни лакове или полиращи средства за нокти: Тези трансунгвални системи за доставяне са за предпочитане пред кремове или мехлеми, тъй като осигуряват по-оптимално проникване на лекарството в нокътя. Най-използваните съдържат аморолфин или циклопирокс. И двете са показали добър противогъбичен потенциал, въпреки че имат различни механизми на действие.
  • Кремове или мехлеми: Препоръчват се опции като ефинаконазол и таваборол. Намаляването на дебелината на нокътя е решаващо за постигане на по-добри резултати при нанасянето му.
  • Възможните странични ефекти на тези лекарства са леки; те могат да включват зачервяване, парене или ужилване на нокътя.

Фотодинамична терапия за премахване на гъбички по ноктите на краката

Едно от нововъзникващите лечения за онихомикоза е фотодинамичната терапия (PDT). Състои се от прилагане на фотосенсибилизиращи вещества, които успяват да се натрупат в гъбичните клетки. След това, след излагане на засегнатия нокът на светлина с определена дължина на вълната, те генерират реактивни кислородни видове, които инхибират клетъчната репликация и водят до смъртта на гъбичките.

Според резултатите от някои изследвания това лечение има няколко предимства пред конвенционалните терапевтични възможности:

  • Спектърът на действие е по-широк.
  • Бори се с антимикробната резистентност.
  • Има минимален риск от странични ефекти.
  • Те могат да се комбинират с противогъбични лекарства.
  • Те осигуряват възможност за активиране на фотосенсибилизиращото вещество с евтини светлини.
  • Има налични формули, които позволяват специфичното освобождаване на фотосенсибилизатора в зоната.

Комбинирана терапия

Защитната структура на нокътя затруднява пълното премахване на гъбичките само с един вид лечение. Поради тази причина днес лекарите препоръчват комбинирана терапия като по-ефективен метод. Данните сочат, че както комбинираната противогъбична терапия, така и едновременната употреба на противогъбични средства и фотодинамична терапия дават добри резултати.

Чрез използване на лекарства и терапии с различни механизми на действие се увеличава степента на унищожаване на гъбичките. В допълнение, времето за реакция намалява и е очевидно по-значително подобрение на симптомите.

Химическо или хирургично отстраняване на нокътя

Когато медицинското лечение е неуспешно или трихофития по ноктите е много тежък, лекарят може да предложи химическо или хирургично отстраняване на ноктите. Това са интервенции, при които се извършва частично или пълно отстраняване на засегнатия нокът, за да се даде възможност за по-директно приложение на противогъбичното лекарство върху гъбичките и също така да се елиминира инфектираната нокътна тъкан.

При химическата екстракция се използва кератолитичен агент в продължение на няколко седмици, за да се отслаби постепенно нокътната структура и по този начин да се извърши отстраняването.

По време на хирургично отстраняване (запазено за най-сериозните случаи), лекарят прилага локална упойка и продължава с отстраняването.

Природни средства

В различни системи на холистичната медицина се препоръчва серия от природни лекарства като опция за лечение и премахване на гъбички по ноктите на краката. Докладваните данни показват, че те са полезни за осигуряване на временно облекчаване на симптомите и понякога за подобряване на външния вид на ноктите. Въпреки това, няма строги научни изследвания в подкрепа на тяхната ефективност.

 

Тяхното приложение често се предлага като допълнение към гореспоменатите медицински лечения. Подобно на други локални решения, техните ефекти отнемат месеци, преди да станат забележими. Ако онихомикозата е тежка, те може да имат малък или никакъв ефект. Ако е така, най-добре е да отидете на дерматолог или ортопед.

Сред най-използваните се открояват следните:

  • Масло от чаено дърво: Доказателствата сочат, че тази съставка има противогъбични свойства, които са полезни срещу гъбичките, причиняващи онихомикоза. За да го използвате, разредете три до пет капки етерично масло от чаено дърво в 10 милилитра носещо масло (кокосово, маслиново, бадемово). След това го нанесете директно върху засегнатия нокът.
  • Масло от мащерка: Това масло има противогъбичен потенциал, който е свързан с основното му активно съединение, тимол. Както и в предишния случай, разредете етеричното масло от мащерка в масло-носител (съотношение пет капки на 10 милилитра), преди да го нанесете върху ноктите си.
  • Оцет: Анекдотични данни сочат, че оцетът (50:50 с вода) може да помогне в борбата както с гъбичките по ноктите на краката, така и с краката на спортиста. Въпреки това, няма доказателства за неговата ефективност. Предполага се, че едновременната му употреба с локални противогъбични средства може да доведе до подобрения при онихомикоза.

Кой е най-ефективният начин за премахване на гъбичките по ноктите на краката?

Както току-що видяхте, има множество възможности за лечение, когато става въпрос за борба с гъбичките по ноктите на краката. Въпреки това е трудно да се установи кой е идеалният или най-ефективният вариант. Като цяло това зависи от тежестта на инфекцията, броя на засегнатите нокти и други фактори.

 

Доказателствата сочат, че пероралните противогъбични лекарства – които са първата линия на лечение – предлагат по-висок процент на излекуване от локалните противогъбични средства. Въпреки това, предвид високия им риск от неблагоприятни ефекти.

Комбинираните терапии, в съответствие с последните открития, имат потенциала да увеличат успеха на лечението, да намалят периода на приложение и като цяло да сведат до минимум нежеланите ефекти. Други по-иновативни методи, като фотодинамичната терапия, предизвикват интерес от страна на пациенти и професионалисти, предвид бързите резултати с минимални рискове.

Има ли напълно гарантирани методи за премахване на гъбички по ноктите на краката?

Няма метод, който да гарантира абсолютната превенция на гъбичните инфекции по ноктите на краката. Всъщност е възможно отново да страдате от тези инфекции след успешно завършване на някое от гореспоменатите лечения. Във всеки случай има определени предпазни мерки, които помагат за намаляване на риска от заразяване с тях. Обърнете внимание и ги приложете на практика!

Уверете се, че поддържате краката си чисти и сухи. След като приключите с душа, подсушете добре краката си, особено пространствата между пръстите. Не забравяйте, че гъбичките могат да се размножат, ако върху краката остане влага.

Избягвайте да ходите боси на мокри обществени места: особено във фитнес зали, плувни басейни, душове или съблекални. Имайте под ръка сандали или водни обувки.

Поддържайте ноктите къси и чисти: Колкото по-дълги са ноктите, толкова повече място има за размножаване на гъбичките. Това се влошава, ако натрупат мръсотия.

Изберете подходящи обувки: Уверете се, че чорапите и обувките са дишащи и материалите им не увеличават изпотяването на краката. Ако е възможно, редувайте няколко чифта обувки, за да могат да изсъхнат добре между носенията.

Носете памучни чорапи: синтетичните материали задържат влагата и увеличават риска от гъбички. След спортна дейност или след изпотяване по друга причина, не забравяйте да смените чорапите си с чисти.

Избягвайте да споделяте предмети, предназначени за лична употреба: като ножици за нокти, пили, чорапи и обувки. Чрез тях гъбичките се разпространяват лесно.

Ограничете използването на лак за нокти или изкуствени нокти: Прекомерната употреба създава идеална среда за растеж на микроорганизми.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *