Пестицидите увеличават риска от рак толкова, колкото и пушенето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Според ново проучване, пестицидите са не по-малко канцерогенни от цигарите.

пестициди увеличават риска от рак

Авторите на новия доклад, публикуван в списанието Frontiers in Cancer Control and Society, изследват как употребата на пестициди в селското стопанство допринася за нивата на рак в общностите около тези места.

Пестицидите са най-силно свързани с левкемия, неходжкинов лимфом и рак на пикочния мехур.

„Ние не се фокусирахме върху конкретни съединения, а гледахме голямата картина“, казва д-р Исаин Сапата, изследовател в университета Роки Виста и автор на новата публикация.

Проучването подчертава, че трябва да се замислим как земеделските практики влияят на здравето и благосъстоянието ни.

„Процентите на рака при деца, нивата на рак при по-младите и нивата на рак в определени етнически/расови групи се увеличават“, подчертава Лорън Петрик, д-р, професор в катедрата по обществено здраве в Медицинския факултет на Икан, Mount Sinai. „Въпреки че не знаем дали тези увеличени проценти се дължат само на фактори на околната среда или в комбинация с генетични различия, знаем, че къде живеете има значение. Например, проучванията многократно показват, че животът близо до земеделски площи, където се използват пестициди, е свързан с повишен риск от левкемия при деца и възрастни”, обяснява още докторката.

Въпреки че проучването предполага, че рискът от рак, свързан с употребата на пестициди, може да е най-висок в или около земеделските общности, то също така подчертава, че те засягат здравето и благосъстоянието на всички, независимо от техния социално-икономически статус и местоживеене.

Докато авторите в крайна сметка заключиха, че пестицидите могат да допринесат за толкова много ракови заболявания, колкото и тютюнопушенето, е важно да се направи разлика между функцията на тютюнопушенето и тази на пестицидите по отношение на общественото здраве, според Сапата. „Тютюнопушенето не е от полза за нищо в нашето общество, но селското стопанство ни храни“, обясни той.

д-р Исаин Сапата, изследовател в университета Роки Виста и автор на новата публикация за връзката между пестицидите и рака
д-р Исаин Сапата, изследовател в университета Роки Виста и автор на новата публикация

 

Как пестицидите влияят върху риска от рак?

 

Сапата и неговият екип решиха да проведат изследването, за да научат повече за начините, по които пестицидите засягат не само селскостопанските работници, но и населението в по-широк план.

За доклада изследователите са разгледали данни за употребата на пестициди и раковите заболявания в САЩ. Екипът разгледа как се използват различни пестициди. Сапата каза, че разглеждането на данните по този начин може да бъде по-полезно, отколкото мисленето за употребата на пестициди по отношение на един конкретен продукт, който е свързан с отрицателни ефекти върху здравето. „Всъщност не мислим кое е най-вредното съединение“, обясни той. Като цяло неговият екип прегледа употребата на 69 различни пестицида.

Изследователите установяват, че употребата на пестициди е свързана с повишени нива на левкемия, неходжкинов лимфом, както и рак на пикочния мехур, белия дроб, дебелото черво и панкреаса.

„Пестицидите имат значителен ефект върху увеличаването на риска от рак за всички видове на болестта по начин, който е съпоставим единствено с тютюнопушенето“, пишат авторите. Данните за нивата на заболеваемост от рак идват от базата данни на държавните профили на рака на Националния институт по здравеопазване и Центъра за контрол на заболяванията в САЩ.

Преди това изследване експертите вече са знаели, че пестицидите могат да бъдат опасни. Глифозатът, е класифициран като вероятен канцероген от Международната агенция за изследване на рака. А други агенти, включително паратион, диазинон, тетрахлорвинфос и малатион, са показали „някои доказателства за канцерогенност“, пишат авторите на изследването.

Лорън Петрик, д-р, професор в катедрата по обществено здраве в Медицинския факултет на Икан, Mount Sinai.
Лорън Петрик, д-р, професор в катедрата по обществено здраве в Медицинския факултет на Икан, Mount Sinai.

 

Какви бъдещи изследвания трябва да се направят, за да се определи връзката между пестицидите и рака?

 

Въпреки че е лесно да се разберат начините, по които селскостопанските работници са изложени на пестициди, може да е по-трудно да се определят начините, по които хората, които не работят в селското стопанство, са засегнати.

Някои пестициди могат да останат върху храната, която се продава в супермаркета, според д-р Сапата.

Голямо разнообразие от неща допринасят за риска от рак – като възраст, употреба на алкохол, диета, хронично възпаление, диета, затлъстяване и други. Експертите казват, че изводът от това изследване е, че имаме нужда от повече изследвания.

Тъй като не можем да отглеждаме количеството храна, необходимо за изхранване на населението без пестициди, отговорът за намаляване на този проблем може да бъде инвестиране в разработването на нови препарати, които не са толкова опасни.

Нуждаем се също от непрекъснати изследвания на ефектите от пестицидите. „Сега се появяват проучвания върху човешките популации, които укрепват доказателствата, свързващи пестицидите с раковите заболявания и подкрепят необходимостта от регулация на тези вещества“, категорична е проф. Петрик.

Линк към проучването: https://www.frontiersin.org/journals/cancer-control-and-society/articles/10.3389/fcacs.2024.1368086/full

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *