Заземяването на човека – що е то? Как наистина помага в борбата ни с болестите?

Най-хубавото на заземяването е, че е много просто и напълно безплатно. Не изисква нищо друго освен вашето голо тяло и желание да опитате нещо, което може да ви изглежда „малко необичайно“. А може би – и несериозно, но не е така.

Кога за последен път сте ходили боси по пясък, трева или гора? За повечето хора това не се случва много често. Но сега ще разберете, че може да имате повече причини да направите това свой приоритет.

Движението, известно като „заземяване“ обхваща холистичната област на здравеопазването. Какво е заземяването? Ходенето боси на открито със свободни стъпала. Краката ви да докосват повърхността на земята. В началото може да ви изглежда странно да събуете обувките си и да заровите стъпалата си в пръстта или пясъка или да се разходите по трева без пестициди. Но има доказателства, че това може да ви донесе големи ползи за здравето чрез намаляване на щетите, които нанасят свободните радикали. Наричани още оксидативен стрес, възпаление и болка.

 

Заземяване
Заземяване

Заземяването е пряк контакт на тялото със земята

Тоест кожата (най-често краката) влиза в контакт със земна почва или с вода. Много народи практикуват заземяване от хиляди години. Това не е нова практика, но набира популярност през последните години. Все повече хора започват да осъзнават колко много сме загубили във всекидневието си контакта с околната среда. Идеята за заземяване е, че планетата, на която живеем, е източник на полезна отрицателна енергия. Можем да я „извлечем“, за да противодействаме на положителния заряд, който създаваме в резултат на нашия типичен модерен начин на живот.

Видове заземяване

Има два основни начина за заземяване: на открито и на закрито. Традиционното външно заземяване не изисква оборудване и може да се направи навсякъде, където е възможен контакт със земята. Това обикновено се счита за най-добрия и най-лесния начин. Видовете външно заземяване включват: Да вървите боси по улицата, като краката ви докосват земята. Да легнете на земята. Да плувате в естествена вода. Градинарството – също.

Средствата за вътрешно заземяване

Чрез заземяващи постелки: Тези постелки намаляват излагането на електрическите и магнитните полета и позволяват връзка между тялото ви и земята в стаята. Те са подобни на постелките за йога, но имат контролер и са свързани с електрически полета, излъчвани от повърхността на земята. Те могат да бъдат лесен начин да практикувате заземяване, докато работите на бюрото си, стоите в банята или кухнята, гледате телевизия или говорите по телефона.

Обувки за заземяване. Повечето обувки днес имат гумени подметки, докато обувките за заземяване имат подметки от естествена кожа. Идеята е, че пропускливостта на кожата осигурява връзка със земята, която е блокирана от стандартните сега подметки.

Заземяващи ленти: Това са еластични регулируеми ленти, които могат да се носят около китките и ръцете. Някои хора обичат да ги носят, докато готвят, работят или вършат друга работа, когато не могат да бъдат на открито.

Заземен слой: Създаден е вид електрически зареден слой, който има сребърни проводници. Те се свързват с електрическия заряд на земята, след като са били свързани към „земния“ порт.

Дори когато сме на закрито, спането на „заземено легло“ може да ни помогне да абсорбираме въздействието на земното електричество и да нормализираме нашите циркадни ритми и модели на сън.

Заземяващи листове: Заземителните листове имат заземяващ проводник, предназначен да се свързва към заземяващия порт на стенен контакт или заземителен прът, който е проектиран да ви свързва със земята, докато спите.

Как работи заземяването?

Най-хубавото на заземяването е, че е много просто и напълно безплатно. Не изисква нищо друго освен вашето голо тяло и желание да опитате нещо, което може да ви изглежда „малко необичайно“. Може да сте малко скептични относно това. Но ето как работи заземяването:

  1. През тялото ви преминава електрически ток.

Както съобщава Journal of Environment and Public Health: „Установен, макар и нешироко приет факт е, че повърхността на Земята притежава неограничен и постоянно обновяващ се запас от свободни или подвижни електрони. Отрицателните заряди на Земята могат да създадат стабилна вътрешна биоелектрическа среда за нормалното функциониране на всички системи на тялото. Това може да бъде важно за настройване на часовника на тялото, за регулиране на циркадните ритми и балансиране на нивата на кортизола.

  1. Вашето тяло е естествено способно да абсорбира електрическите заряди от Земята, защото кожата ви действа като „проводник“.

Смята се, че краката ви, особено определени точки по тях, са особено добри в приемането на земното електричество. Но поради нашия модерен начин на живот – например, ние винаги носим обувки и прекарваме по-голямата част от живота си над земята в нашите домове или офиси. Често те се намират на няколко етажа по-високо във високи сгради. Поради това ние губим връзка с естественото „електричество“ и силата на Земята.

  1. „…Всичко в тялото е първо електрическо и второ химическо“, каза експертът по заземяването Клинт Обер пред Neurohacker Collective.

Например мозъкът, сърдечният ритъм и активността на невротрансмитерите разчитат на електрически сигнали. Така че когато загубим енергия, някои аспекти на нашето здраве може да пострадат. Идеята е, че когато човек е в контакт с планетата, електрическата сила, идваща от Земята, може да помогне за намаляване на възпалението и борбата със свободните радикали.

Всъщност терминът „заземяване“ дори е получил патент като естествен метод за намаляване на възпаленията.

Предимства

За съжаление, досега нашият настоящ модел на здравеопазване ни е предоставил много малко, ако изобщо има такива, изследвания за важността на биоелектричния компонент на нашето здраве. Но идеята, че Земята има електрически импулс, който влияе на тялото ни, не е глупост.

Това е доказано и добре разбрано през годините. И е важен аспект за предотвратяване на инциденти или наранявания от радиация, газ, динамит или хирургия.

В доклад, публикуван през 2012 г. в Journal of Environmental Public Health се казва: „През цялата човешка история хората са ходели най-вече боси или с обувки, направени от животински кожи. Спали са на земята или върху кожи. …Благодарение на това всяка част от тялото е могла да влезе в баланс с електрическия потенциал на Земята. Като по този начин се стабилизира електрическата среда на всички органи, тъкани и клетки.“

Как този процес може да е от полза за вашето здраве?

  1. Намалява възпалениято. Казано по-просто, смята се, че притокът на свободни електрони от повърхността на Земята помага за неутрализирането на свободните радикали. Това намалява както острите, така и хроничните възпаления.Експертите по заземяване вярват, че тази практика може да помогне за подобряване на кръвообращението. Това означава, че ще можете по-добре да разпределяте хранителните вещества в тялото си, както и да елиминирате отпадъците и токсините.

Всъщност повишеното кръвообращение може да има огромно въздействие върху тялото по много начини – от повишаване на енергийните нива до намаляване на отока.

Според доклад, публикуван в списанието Alternative Therapies in Health and Medicine, „Възпалението сега се признава като огромно здравословно бреме на човечеството и водеща причина за значителен брой заболявания. По-възрастните хора са склонни да носят тежестта на заболеваемостта и смъртността, което може да отразява повишени възпалителни маркери в резултат на десетилетия избор на начин на живот.

Как заземяването помага за спиране на възпалението?

Смята се, че възпалението, което причинява заболяване при много хора, е причинено от липса на електрони в тъканите. Когато тялото ви усети, че сте „атакувани“ или болни, то доставя реактивни кислородни видове на мястото на нараняване. Това е друг начин да се каже, че предизвиква възпалителен отговор в опит да ви излекува и защити. Когато това се случи, някои свободни радикали могат да проникнат в околната тъкан и да увредят здравите части на тялото ви. Така те увеличават подуването, болката, топлината и зачервяването.

По същество свободните или подвижни електрони на Земята могат да помогнат за премахване на хронично възпаление, като действат като естествени антиоксиданти.

Антиоксидантните електрони помагат за неутрализиране на свободните радикали и следователно спират увреждането на ДНК и други форми на „оксидативен стрес“. Според изследвания те също така помагат за справяне и намаляване на болката. Подобряват възстановяването на мускулите, отчасти поради противовъзпалителните си ефекти.

  1. Помага за намаляване на хормоните на стреса.

    Хроничният стрес всъщност може да намали качеството ви на живот, което вероятно сте научили по трудния начин. За щастие, прекарването на време сред природата всъщност може да помогне в борбата с някои чувства на стрес и тревожност. Едно двойно-сляпо проучване, което изследва ефектите от заземяването върху 58 здрави възрастни, използва проводими лепенки, поставени върху крака на всеки участник. Целта е да разчете електрическите сигнали на човека. Субектите били изложени на незаземено състояние за 28 минути, а след това за 28 минути със свързан заземяващ проводник.

След заземяване около половината от субектите показват „рязка, почти мигновена промяна в средните квадратични (rms) стойности на електроенцефалограмата (ЕЕГ) на лявото полукълбо на мозъка.“

Смята се, че тези промени означават положителни промени и намаляване на реакциите на стрес. Деветнадесет от 22-мата участници в заземяването също са имали намаляване на пулсовия кръвен обем (BPV). Ефектите върху електрофизиологичните свойства на мозъка и мускулите са записани чрез EEG, EMG и WEP.

Резултатите показват значително по-голямо намаляване на общите нива на стрес и напрежение при стъпилите на земята участници в сравнение с контролната група.

Освен това е доказано, че заземяването помага за подобряване на настроението на хората, които го практикуват.

    3. Може да ви помогне да спите по-добре

Проучване от 2007 г., публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, демонстрира, че свързването на човешкото тяло със земята по време на сън (заземяване) нормализира ежедневните ритми на кортизола и подобрява моделите на сън.

Това се дължи на ефектите на хормоните на стреса върху вашия естествен циркаден ритъм, върху енергията и способността да спите спокойно. Смята се, че „циркадните електрически ритми“ на Земята задават биологичния часовник на хормоните, които регулират съня и активността.

На всеки от нас се е случвало да се върти в леглото, когато не може да заспи от натрапчиви мисли

Когато телата ни не са в съответствие с естествените ритми на Земята, включително модели на светлина и тъмнина или „електрически“ заряди, сънят и имунитетът ни страдат. Начинът на живот на закрито, който много от нас водят, може да е една от причините за увеличаването на случаите на синдрома на хроничната умора.

Едно проучване от 2006 г., публикувано в Journal of European Biology and Bioelectromagnetics, наблюдава модели в нивата на кортизол при пациенти преди и след заземяване.

Те открили, че покачването и спадането на нивата на кортизола при възрастни е разпръснато и донякъде непредсказуемо, преди да започнат да практикуват заземяване. След заземяването им нивата на кортизол са били по-съобразени с естествените ритми на Земята и Слънцето. Те са имали по-високи нива на кортизол рано сутрин, когато естествено се нуждаем от повече, за да се чувстваме будни и бодри. И са имали по-ниски нива на кортизол през нощта, когато трябва да се отпуснем, за да заспим през нощта.

Сънят е от решаващо значение за лечението на тялото на най-базовото ниво: той повишава имунитета ни, дава ни достатъчно енергия за правилно храносмилане, борба с прекомерния апетит, с наддаването на тегло, поддържа здравословно мислене.

  1. Може да помогне за увеличаване на енергията

Много хора са открили, че заземяването може да подобри енергията им или да се бори с леката, постоянна умора.

Това може да е един от страничните ефекти на подобрения сън, но може също да е свързано с подобрени хормонални нива и намалено възпаление.

        5. Може да помогне за намаляване на болката

Възпалението е основен източник на болка, тъй като увеличава подуването, сковаността, намалената подвижност и малформациите.

Възпалението на ставите и тъканите е водеща причина за болка, свързана с хронични заболявания като артрит. Ревматоидният артрит (RA), например, е автоимунно възпалително заболяване, което обикновено е придружено от болка в множество стави. Както и симптоми като умора, треска, загуба на тегло, възпаление на очите, анемия и пневмония. При човек с RA тялото отделя ензими, които атакуват собствената му здрава тъкан, като по този начин разрушават лигавицата на ставите.

  1. Поддържа здравето на сърцето

Проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, установи, че заземяването може да намали вискозитета и слепването на кръвта.

Това накара изследователите да заключат: „Заземяването изглежда е една от най-простите, но най-дълбоки интервенции, които спомагат за намаляване на сърдечно-съдовия риск и сърдечно-съдовите инциденти.“

Актуализирано проучване от 2023 г. разширява ползите от заземяването за сърцето, отбелязвайки, че „заземяването може да работи синергично, за да помогне за естественото подобряване на циркулацията и кръвния поток. Да намали вискозитета на кръвта, да увеличи променливостта на сърдечната честота и да намали болката след тренировка. Това ще бъде от полза не само за цялата ви сърдечно-съдова система, но и за всеки орган в тялото ви, включително – и за сърцето ви.“

     Как да го правим?

Няма такова нещо като „твърде много“ заземяване и вероятно колкото повече го правим, толкова повече ползи ще видим.

В същото време дори кратки периоди на директен контакт със земята през деня могат да помогнат. Можете да направите това, като влезете в директен контакт с почва, камък или вода. Можете да ходите боси по естествена повърхност или да плувате в естествен водоем.

Като намалите възпалението, можете да помогнете в борбата с болката, причинена от хронични автоимунни заболявания, наранявания, главоболие, менструални проблеми и др.

Начини за започване на по-директен контакт със Земята

  • Ходете боси до пощенската кутия.
  • Работете в градината без обувки.
  • Външно барбекю на боси крака.
  • Легнете директно на пясъка на плажа, вместо да седите на шезлонг.

И още много други прости и реалистични начини.

Има ли потенциални отрицателни странични ефекти от заземяването?

Разбира се, трябва да внимавате къде ходите боси и да се пазите от всякакви опасни материали (като стъкла или остри камъни), които могат да са на мястото за заземяване.

Има ли някакви опасности при използване на заземяваща подложка?

Някои източници препоръчват да се избягва използването на заземителни устройства на закрито. Като например постелки в среда с високо напрежение, за да се намали вероятността те да се превърнат в проводник към пътя на земята. За да намалите това явление, изключете или заземете всички електрически устройства, които произвеждат високо напрежение. Изключете ненужните прекъсвачи.

Винаги следвайте внимателно инструкциите на продукта. Консултирайте с вашия лекар, преди да използвате продукти за заземяване на закрито, ако сте бременна, кърмите или в момента приемате лекарства.

Обобщение

Заземяването, е древната практика за осъществяване на директен контакт със земята най-вече чрез ходенето на бос крак. Идеята зад заземяването като здравна практика е, че като приведете кожата си в контакт със земята, можете да помогнете за неутрализиране на електрическия заряд, преминаващ през тялото ви.

За да включите практиките за заземяване в живота си, опитайте се да излизате навън боси поне за 30 минути на ден.

Ако не можете да отделите толкова време за това, правете го възможно най-дълго и редовно.

Излизането навън, за да практикувате заземяване, също може да ви помогне да избегнете твърде често срещания дефицит на витамин D. Това си остава най-добрият метод.

Джилиан Леви, Econet

Спонди Гард помага при: При болки, причинени от шипове, ревматизъм, артрит, плексит. При прищипани и възпалени нерви. Постоянна преумора, скованост и дискомфорт в ставите. Травми, навяхвания, изкълчвания. За подобряване на микроциркулацията в засегнатите зони

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *