8 причини защо да ядем по-често карфиол

Карфиола е много богат на хранителни вещества и фибри, освен това спомага за пречистване на организма от токсините

В карфиола има много от витамините от B-комплекс (B1, B2, B3, B6 и фолиева киселина) и също е богат на витамини C, K и E, ако сте част от втората група.

Освен това има много важни минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и манган. В допълнение, количеството мазнини, които съдържа, е минимално, а приносът на протеини, фибри и омега 3 е значителен.

Подобрява сърдечно съдовото здраве

Витамин К, който получаваме от карфиола, има противовъзпалителни свойства. Освен това увеличава притока на кръв и намалява мазнините. Може да не знаете, но мазнините в кръвта могат да причинят сърдечно-съдови проблеми като атеросклероза.

Карфиол за здрав стомах

Както споменахме преди, карфиолът е богат на диетични фибри. Това е много полезно за храносмилането. Фибрите също така насърчават елиминирането на токсините в тялото. Освен това сулфорафанът, който съдържа, предпазва стомашната ви лигавица. Това прави стомаха ви по-устойчив.

Намалява риска от развитие на рак

Сулфорафанът и изотиоцианатите в карфиола помагат за намаляване на риска от рак според проучване, публикувано в списанието Molecular Nutrition & Food Research. Това би улеснило справянето с рака.

Дори ако ракът не е част от живота ви, но се тревожите за него, трябва да знаете, че той може да помогне за намаляване на риска за някои, като например:

Увреждане, причинено от UV лъчение

Сулфорафанът в карфиола също може да защити кожата ви от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи. Той предпазва тялото ви от проблеми като:

  • Клетъчно увреждане
  • Възпаление
  • Рак на кожата, причинен от UV лъчение
  • Зачервяване на кожата поради увеличен приток на кръв след слънчево изгаряне

Важно е да не се излагате прекалено много на слънце. Яденето на този зеленчук не е достатъчно. Не забравяйте да сложите слънцезащитен крем и не се слънчеви бани твърде дълго.

Карфиолът благоприятства появата на невродегеративни разстройства като болестта на Паркинсон и Алцхаймер

Сред другите причини да ядем карфиол трябва да споменем защитата, която може да предложи срещу невродегенеративни разстройства. Сулфорафанът активира детоксикиращите ензими. Той също така помага на мозъка ви да лекува неврални лезии, причинени от оксидативен стрес или възпаление.

Карфиолът подобрява електролитния баланс в организма

Яденето на карфиол помага за балансиране на електролитите в тялото. Следователно нервната система извършва правилно предаването на нервните импулси и мускулните контракции.

Ползи за мозъка

Фосфорът в карфиола помага за възстановяването на клетъчните мембрани. Следователно те са от съществено значение за правилното функциониране на мозъка и нервната система. На свой ред калият и витамин B6 поддържат здравето на мозъка и невротрансмитерите. Това е така, защото е важно мозъкът да бъде нащрек и да работи както трябва.

Диабет

Карфиолът може да помогне за намаляване на риска от диабет благодарение на съдържанието на витамин С и калий. Това е така, защото тези две неща регулират глюкозата в кръвта и метаболизма ви.

Когато нивата на калий са ниски, нивата на глюкозата могат да се повишат. Това може да бъде важна заплаха, ако имате диабет. Поради това е много важно да ядете достатъчно храни, които имат високи нива на калий.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *