Възпалените черва причиняват ДЕПРЕСИЯ! Как и защо? Полезните храни

Последните изследвания показват, че възпалението може да е част от патогенезата на депресията.

Всъщност някои проучвания показват, че депресията често е придружена от стомашно-чревно възпаление и автоимунни заболявания. Както и с други разстройства, при които хроничното неспецифично възпаление е важен фактор.

Възпалението на червата и депресията

Възможно е депресията да е неврологична проява на хроничен възпалителен синдром. Основната причина за възпаление може да бъде дисфункция на оста черво-мозък. Според проучване, цитирано на уебсайта Green Med Info: „…Все повече и повече клинични изследвания показват, че лечението на чревно възпаление с пробиотици, ферментирали храни, витамини B и D и омега-3 мастни киселини може да подобри симптомите на депресия. А също  и на качеството на живот. Тези открития подкрепят идеята, че лечението на стомашно-чревно възпаление може да подобри ефективността на настоящите лечения при депресия и свързаните с нея заболявания.“

Идеята, че възпалението в червата може да е свързано със симптомите на депресия, може да изглежда пресилена. Но всъщност се открива смисъл, когато разберете сложната връзка между мозъка и храносмилателния тракт.

Може би най-простият пример за това е усещането за „пеперуди“ в стомаха, когато сте нервни. По този начин вашите мисли, т.е. мозъкът, проявяват симптомите в червата. Друга връзка е неспецифичното възпаление, което е важен фактор за множество заболявания. Те често съпътстват депресията и всъщност могат да бъдат проява на депресивни симптоми.

Дали депресията е резултат от хронично възпаление?

Скорошен преглед отбеляза няколко механизма, чрез които стомашно-чревното възпаление може да играе критична роля при развитието на депресията.

Между тях са:

  1. Депресията често се среща заедно с възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и автоимунни заболявания. Както и при сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания, диабет тип 2 и рак. За всички тези заболявания хроничното неспецифично възпаление е значим фактор.

Изследователите предполагат, че „депресията може да бъде неврологична проява на хроничен възпалителен синдром“.

  1. Те също така допускат, че дисфункцията на оста черво-мозък може да бъде основна причиназа възпаление.

Червата са буквално втория мозък на човека. По време на бременността те се образуват от същата тъкан от каквато и мозъкът. И съдържат големи количества от невротрансмитера серотонин, който е свързан с контрола на настроението.

Така че е важно да разберете, че вашите чревни бактерии са активна и неразделна част от тялото. И като такива са силно зависими от вашата диета и начин на живот. Ако консумирате много преработени храни и подсладени напитки,тогава вашите чревни бактерии вероятно ще бъдат сериозно застрашени – преработените храни като цяло унищожават здравата микрофлора. А захарта от всякакъв вид подхранва лошите бактерии и дрожди, както и

насърчава системно възпаление.

  1. Все повече клинични изследвания предполагат, че лечението на чревно възпаление с пробиотици, ферментирали храни, витамин B, витамин D и омега-3 мазнини може да подобри симптомите на депресия и качеството на живот. Това се дължи на инхибиране на предаването на възпалителни стимули към мозъка.

Всичко води до това, че хроничното възпаление в тялото нарушава нормалното функциониране на много от неговите системи и може да причини хаос в мозъка. Но изглежда, че възпалението не е просто още един рисков фактор за депресия. Всъщност това може да е факторът, който стои в основата на всички останали. Въпреки че това се отнася за следродилната депресия, възпалителният отговор има подобни ефекти върху всички видове депресия.

В публикация в International Journal of Breastfeeding изследователите заявяват:

„Старата парадигма описваше възпалението просто като един от многото рискови фактори за депресия. Новата парадигма се основава на по-нови изследвания, които показват, че физическият и психологическият стрес повишават нивата на възпаление“.

Тези скорошни проучвания представляват важна промяна в парадигмата на депресията: възпалението не е просто рисков фактор, а фактор, който е в основата на всички останали.

                                                                                                                                                                    Д-р Джоузеф Меркола

Освен това възпалението обяснява защо психологическите, поведенческите и физическите рискови фактори повишават риска от депресия. Това се отнася за депресията като цяло и по-специално за следродилната депресия. Жените след раждане са особено уязвими към тези ефекти, тъй като техните нива на възпалителни цитокини се повишават значително през последния триместър на бременността. Това е времето, когато те са изложени на повишен риск от депресия. В допълнение, често срещаните предизвикателства на майчинството, като нарушения на съня, следродилна болка и минали или настоящи психологически травми, представляват стрес, който повишава нивата на възпалителните цитокини.

Захарта също е един от основните фактори за депресия

Има страхотна книга по този въпрос: „Захарният блус“, написана от Уилям Дъфи преди повече от 35 години. Той навлиза в големи подробности за връзката между захарта и депресията. Основният аргумент, който Дъфи изтъква в книгата е, че захарта е изключително нездравословна и пристрастяваща храна. И че една проста промяна в диетата ви – премахване на захарта доколкото е възможно – може да има много благоприятен ефект върху психичното ви здраве. Той дори се застъпва за елиминирането на захарта от диетите на психично болни хора, като казва, че дори само това би било ефективно лечение за някои от тях.

Един от начините, по които захарта има толкова пагубен ефект върху психичното здраве е, че консумацията на захар предизвиква

каскада от химични реакции в тялото.

Точно те допринасят за хронично възпаление. Освен това излишната захар и фруктоза нарушават съотношението между добри и лоши бактерии в червата, което също играе важна роля за психичното здраве. След това захарта служи като тор/гориво за патогенни бактерии, дрожди и гъбички, които влияят негативно на полезните бактерии в червата.

Ето защо радикалното намаляване на приема на захар, особено на фруктоза, до по-малко от 25 грама на ден ще бъде една от най-ефективните мерки за борба с депресията и хроничните възпаления, като същевременно ще поддържа полезните чревни бактерии. Яденето на повече от 25 грама фруктоза на ден несъмнено ще изпрати мозъчната ви химия и цялостното ви здраве в грешна посока.

Облекчаването на стомашно-чревното възпаление може да облекчи симптомите на депресия

По-горе обсъдихме значението на ограничаването на захарта и фруктозата, което е един от основните начини за лечение на възпаление на стомашно-чревния тракт. Освен това трябва редовно да „презасявате” червата си с полезни бактерии или пробиотици, които са в основата на здравия стомашно-чревен тракт. Моите препоръки за оптимизиране на чревните бактерии са следните:

Ферментиралите храни все още са най-добрият път към оптимално здраве на храносмилането, но само, ако ядете непастьоризирани, конвенционално приготвени храни. Здравословните храни включват ласи (индийска напитка с кисело мляко, която традиционно се пие преди обяд), ферментирало сурово (непастьоризирано) органично мляко, различни ферментирали зеленчуци – зеле, ряпа, патладжан, краставици, лук, тиквички и моркови, както и ферментирала соя.

Два други важни фактора за лечение на стомашно-чревно възпаление, както и за облекчаване на депресията са:

Омега-3 мазнини от животински произход: те не само регулират възпалителните процеси и реакции, но и имат положителен ефект върху изхода от депресивни състояния.

Така че, ако се борите с депресия, приемането на висококачествена добавка с омега-3 мазнини на животинска основа, като масло от крил, е просто и интелигентно решение.

Витамин D: Повечето хора не знаят, че липсата на витамин D е свързана с възпаление и депресия.

Проучване установи, че хората с най-ниски нива на витамин D са 11 пъти по-склонни да бъдат депресирани от тези с нормални нива. Така че трябва да се опитате да поддържате нивата на витамин D нормални. Показвайте се повече на слънце или посещавайте безопасен солариум. В краен случай можете да вземете качествена добавка с витамин D3. Но ако изберете този път, не забравяйте да следите кръвните си нива.

Има достатъчно доказателства, доказващи участието на стомашно-чревния тракт в различни неврологични заболявания. Става пределно ясно, че храненето на вашата чревна флора с полезни бактерии е изключително важно от раждането до дълбока старост.

В буквален смисъл имате два мозъка: един в черепа. А другият – в червата. Всеки от тях се нуждае от жизненоважно хранене

© Джозеф Меркола, econet

Природният продукт Неврохелт Плюс помага при:

  • Неврохелт стимулира мозъчната дейност, дори след инциденти, както и при възрастни хора;
  • Неврохелт плюс съдейства за поддържане на връзките в мозъка;
  • Препоръчва се и при хора с възрастови изменения на психиката;
  • Подпомага терапията при невродегенеративни процеси;
  • Проблеми с паметта и концентрацията;
  • При стрес, постоянно безпокойство, безсъние;
  • Забавя стареенето на клетките в нервната система;
  • Паник атаки.
Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *