Събуждате ли се често през нощта? Ето 8 възможни здравословни причини

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Качественият и пълноценен сън е важна предпоставка за цялостното здраве на организма. Ако по някаква причина не можете да спите спокойно и често се будите, вслушайте се в сигналите на тялото си.

Ако забележите някакви неблагоприятни симптоми или признаци, консултирайте се с Вашия лекар.

Много от нас често се събуждат през нощта по неизвестни и неразбираеми причини. Това може да е най-обикновено неудобство, причинено от неправилна позиция или преяждане вечерта. Твърде честите и редовни събуждания през нощта обаче може да са доказателство и сигнал за здравословни проблеми.

 

често събуждане през нощта
Често събуждане през нощта

Възможните причини за често събуждане през нощта:

Усещате, че ви е твърде студено или прекалено топло? Може да имате никтурия – заболяване, при което много трудно се контролира уринирането. Причина може да е напредналата възраст и остаряването. Алкохолът също може да стане причина за неспокоен сън и чести събуждания.  Апнеята причинява и нощни събуждания. Причини могат да бъдат също така разстройство или депресия, синдромът на неспокойните крака. А също и гастроезофагеалната рефлуксна болест. Ето и подробностите за всяка от посочените евентуални причини за нощното пробуждане.

  1. Усещате, че ви е твърде студено или прекалено топло

За пълноценен сън е необходимо тялото да се охлади. Не прекомерно, разбира се, но да спиш по пижама до радиатора не е вариант. Оптималната стайна температура за здравословен сън е 18-22 градуса по Целзий.

  1. Може да страдате от никтурия

Никтурията е състояние, при което е много трудно да се контролира уринирането. В този случай тялото, изпитвайки нужда да изпразни пикочния си мехур, ви събужда. При здрави хора без никтурия сънят продължава 7-9 часа без прекъсване. Ако се събуждате няколко пъти през нощта със силно желание да пикаете, консултирайте се с лекар.

  1. Възраст и стареене

Не е тайна, че с възрастта всеки човек прекарва все по-малко време в стадия на дълбокия сън. Това означава, че е по-лесно да го събудите и му е по-трудно да си почине пълноценно. На помощ идват сънотворните. Но те трябва да се приемат само по препоръка на специалист и стриктно да се спазват указанията му.

  1. Алкохолът като причина за неспокоен сън и чести събуждания

Ако приемате големи количества алкохолни напитки преди нощта вие провокирате тялото си бързо да навлезе в етапа на дълбок сън. Но неговата продължителност е силно засегната. Има решение – по-малко алкохол преди нощта. Една чаша вино с обилна вечеря ще бъде напълно достатъчна.

  1. Апнеята и нощни събуждания

Обструктивната форма на заболяването причинява затруднено дишане. Тялото, за да се защити, умишлено дава импулс за събуждане. Ако почувствате главоболие, сухота в устата или болка в гърдите при събуждане, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

  1. Разстройство или депресия

Причината не е важна. Важното е, че нещо ви притеснява и ви безпокои, че пречи ви да се насладите на почивката си спокойно. Има изход – работете върху собствената си тревожност и емоциите си преди лягане или се консултирайте със специалист.

  1. Синдром на неспокойните крака

Ако по време на нощното „събуждане“ изпитвате силно желание да движите долните си крайници, време е да се консултирате с лекар. Специални комплекси от упражнения, масажи и лекарства ще ви спасят.

  1. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Друга причина за неспокоен и недостатъчен сън може да бъде гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ).

При това храносмилателно разстройство процесите на киселинна секреция не се извършват правилно. Това води до нощни събуждания от болка в хранопровода и гадене. За да избегнете проблема, консултирайте се с лекар и се опитайте да не ядете преди лягане. Откажете се от алкохола и никотина.

Трябва веднага да отбележим, че ако такова явление като нощните събуждания е рядкост за вас, тогава няма особена причина за безпокойство.

Ако обаче събужданията ви се случват постоянно през нощта, тогава трябва да внимавате и да се консултирате с лекар! Качественият и пълноценен сън е важен компонент на цялостното здраве на организма. Ако по някаква причина не можете да спите спокойно и често се будите, вслушайте се в сигналите на тялото си.

Ако забележите някакви неблагоприятни симптоми или признаци, консултирайте се с вашия лекар. Желаем ви добър сън и здраве!

Източник: headinsider.net

Продуктът Санотоп успокоява и отпуск. Помага при трудно заспиване, чести събуждания през нощта, за дълбок и непрекъснат сън, за бързо и лесно заспиване

 

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *