Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цитрусите в помощ на здравето

Мандарина
Наричат я още благородния цитрус ( Citrus Nobilis) заради възхитителния й вкус. И все пак основната разлика между нея и останалите й роднини е в свойствата на кожицата й лесно да се отделя от плода. При някои сортове кожицата дори въобще не се докосва до меката част на плода, а е отделена от слой въздух. В Япония са създадени сортовете от групата Сатсума, които покориха целия свят. Те нямат семки.

Полезни качества
Мандарините са високовитаминозни плодове. Съдържат до 10% захари, както и органични киселини, флавоноиди, минерални соли, фитонциди. Те са ценен диетичен продукт. Употребата на мандарини през зимата укрепва имунитета. Те повишават апетита и подобряват обменните процеси. Плодът, както и сокът от мандарина са ефективно антискорбутно и противогъбично средство.

Ароматното масло от мандарина е ефикасно против стрес и умора, а лосионът на базата на мандарина и витамин С придава бистрота и блясък на посърналата кожа.

Народна медицина с мандарини

Бронхит, гадене – Изсушена кора от 2 мандарини се залива с 1 чаша гореща вода и се оставя да престои под капак 2 часа. Прецежда се и се приема от настойката по 1 с. л. 4-5 пъти на ден. Toвa средство е от китайската народна медицина.

Липса на апетит, кашлица – 50 г кора от мандарини се заливат с 1 чаша водка. Престояват на тъмно място 1 седмица. Приема се по 1 с. л. за повишаване на апетита преди хранене, а за смекчаване на кашлицата – след хранене.

Помело
Помпелмус, или шедок (Citrus grandis), по размера на плодовете си отстъпва единствено на цитрона (най-големия цитрусов плод). Неговите плодове имат крушовидна форма с размери 15-20 см дължина и диаметър до 25 см. Цветът им е жълт, близък до цвета на лимона. Вкусът е сладко-кисел, напомня вино.

Полезни качества
Китайците смятат, че този плод ги спасява от всякакви заболявания и е абсолютен гарант за добро здраве. Дори при епидемията от птичи грип се е препоръчвал като противодействие чай с помело. В Тайланд също го смятат за чудотворен плод. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде помело всеки ден, астмата и туберкулозата си отиват безвъзвратно, а за 5 години и ракът е унищожен. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни.

Лайм
Той има две разновидности – кисел, или истинска лайм (Citrus aurantiifolia), и сладък лайм/сладък лимон (Citrus limetta). Те се срещат в диво състояние в Индия. Истинският лайм служи като заменител на лимона, прилага се за получаване на лимонена киселина и напитки. Сокът от сладкия лайм, който прилича на лимона, е много по-сладък от своя роднина – киселия лайм. Той се ползва за приготвянето на напитки и се прилага при консервирането. Разбира се, не бива да пропускаме факта, че лаймът присъства при 90% от коктейлите.

Полезни качества
Лаймът се смята за великолепен транквилизатор за нервната и имунната система на човека. Той е способен да действа успокояващо на нервите, като едновременно подобрява общото самочувствие и настроение, повишава съпротивителните сили на организма към различните инфекции и ускорява оздравяването. За тази цел лаймът може да се употребява пресен. При топлинна обработка той би загубил половината от аскорбиновата си киселина. Затова за да се съхранят нежният аромат и полезните му свойства, нарязвайте лайма непосредствено преди консумация.

В състава на лайма почти отсъстват мазнините и солта, той е носител на много малко калории, но е богат на целулоза.

Всички народни рецепти с лимон могат да се прилагат със същия успех и с лайм, но той е много по-скъп и затова е по-добре просто да му се наслаждавате на вкуса от време на време в салати и коктейли.

Цитрусовите плодове – нежна профилактика на почти всяка болест

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *