Вредно ли е ежедневното пиене на аспирин?

Носи ли рискове ежедневното пиене на аспирин и за кого е препоръчително да не го прави?

ежедневното пиене на аспирин

Много хора пият към аспирин за облекчаване на лека до умерена болка, включително главоболие, зъбобол и менструални спазми. А някои хора приемат аспирин ежедневно и не само, че може би не е нужно, но това може да причини повече вреда, отколкото полза.

Според проучване на Мичиганския университет относно здравословното остаряване, много възрастни хора на възраст между 50 и 80 години приемат аспирин повече от три пъти седмично. Докато на някои възрастни може да им бъде препоръчано от лекар да приемат ниска доза аспирин ежедневно, за да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, това не е обща препоръка за всички. Всъщност изследванията показват, че ежедневният прием на аспирин може да доведе до някои сериозни рискове.

 

Защо толкова много възрастни приемат аспирин всеки ден, ако не се нуждаят от него?

 

Последното проучване относно употребата на аспирин и вярванията относно лекарството е анкетирало 2657 възрастни хора в Съединените щати. Резултатите показват, че:

• 77% от възрастните вярват, че аспиринът помага за общото здраве

• 46% казват, че облекчава болката

• 36% казват, че намалява риска от рак на дебелото черво

• 31% вярват, че намалява риска от деменция

Друга причина, поради която по-възрастните хора могат да приемат аспирин, е да предотвратят инфаркт или инсулт, казва Джефри Барнс, доцент по сърдечно-съдова медицина в Медицинския факултет на Мичиганския университет.

Някои хора в проучването „са имали предшестващ инфаркт, инсулт или поставен стент в артериите им“, каза Барнс. „За тези хора аспиринът се използва за предотвратяване на второ събитие – това, което наричаме вторична превенция.“ Първичната профилактика са мерките, предприети за предотвратяване на появата на заболяването за първи път.

Въпреки това, дори ако лекарят смята, че аспиринът може да бъде полезен за превенция, той все пак трябва да информира пациентите за рисковете от лекарството и да реши дали си заслужават потенциалните ползи.

Джефри Барнс, доцент по сърдечно-съдова медицина в Медицинския факултет на Мичиганския университет
Джефри Барнс, доцент по сърдечно-съдова медицина в Медицинския факултет на Мичиганския университет

 

Защо ежедневното пиене на аспирин е рисковано?

 

Въпреки че намаленият риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулти може да бъде предимство на приема на аспирин, лекарството също носи сериозни рискове, особено ако се приема често. Експерти казват, че ежедневната употреба на аспирин може да доведе до вътрешни кръвоизливи в мозъка, стомаха и червата.

„Въпреки че повечето от тези кръвоизливи не са животозастрашаващи, понякога те могат да доведат до сериозно или животозастрашаващо кървене“, казва Барнс.

Известно е също, че ежедневната употреба на аспирин причинява анемия. Аспиринът предотвратява слепването на тромбоцитите, което пречи на съсирването на кръвта. Въпреки че този ефект е полезен за предотвратяване на кръвни съсиреци, той може също да причини прекомерно кървене при някои хора, което може да доведе до анемия.

 

Какво да направите, ако Ваш близък приема аспирин неправилно?

 

„Въпреки че аспиринът съществува от много десетилетия и се предлага без рецепта, това не означава, че е без всякакъв риск“, подчертава Барнс. „Важно е да говорите с Вашия лекар относно употребата на каквото и да е лекарство с рецепта или без рецепта, за да сте сигурни, че е безопасно и ефективно за Вас.“

Ако имате по-възрастен близък, който приема аспирин редовно, но не сте сигурни дали има нужда от него, проведете конструктивен разговор с него защо изпитва необходимост да го приема.

„Най-важният въпрос, който трябва да зададете на любим човек, който приема аспирин всеки ден, е дали наскоро е обсъждал употребата на аспирин със своя лекар“, съветва Барнс.

 

При сърдечно-съдови проблеми, вземете Аргинин

 

Аргининът е незаменима аминокиселина. Той е много важен за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Препоръчва се при сърдечна недостатъчност, затлъстяване, еректилна дисфункция и сърдечни проблеми.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

аргинин
АРГИНИН – ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *