Доцент д-р Олга Григорова: Зачестяват случаите на дископатии и дискови хернии дори при 30-годишните

По какво се различават дисковата херния и дископатията? Само възрастните ли страдат от тези здравословни проблеми? Свързани ли са с упражняваната от страдащите професия? Доцент д-р Олга Григорова обяснява на какво се дължи това тежко страдание и какви са начините за лечението му.

Дископатията се причинява от изхабяване, от износване на дисковете между прешлените. Нарича се още дегенеративна дискова болест. Това са невъзпалителни изменения на интервертебралните дискове, които са разположени между прешлените. Това е най-разпространената  причина за проблеми с периферната нервна система, която се проявява все по-често с напредването на възрастта, обяснява д-р Григорова.

Междупрешлените дискове служат за амортисьори. Те поемат натоварванията върху гръбначния стълб при движението на човека. С напредването на възрастта обаче настъпват нарушения в дисковете между прешлените – водното им съдържание намалява, пулпозното им ядро също намалява. Редуцира се и съдържанието на колаген и протеогликани, намалява и височината на дисковете. Появяват се пукнатини и разкъсване на влакна във фиброзния пръстен.

Всички тези изменения са наречени остеохондроза. По краищата на прешлените се образуват остеофити – шипове.  Натоварването на междупрешленните става причиняват спондилоартрозата, коментира докторът.

Какво причинява на пациентите всички тези промени?

При неправилно вдигане на тежести, при усукване на тялото, спортуване, травми, фитнес, рязко физическо натоварване се разкъсват влакната на фиброзния пръстен, при което пулпозният пръстен излиза извън очертанията на прешлена. Това в медицината се нарича дисков пролапс или дискова протрузия. Това е дисковата херния при която се притиска нервното коренче в интервертебралния канал.

Какво освен възрастовите изменения провокира появата на дископатия и дискова херния?

Наред с невъзпалителните дегенеративни възрастови изменения на дисковете тези заболявания се провокират и от други фактори. Сред тях са неправилна поза продължително време, тежък физически труд, чести микротравми, наднормено тегло, вдигане на големи тежести. Провокират ги и заседналият начин на живот, резки движения при спортни тренировки, фитнес, нездравословен двигателен режим.

Появата на дегенеративната дискова болест в по-ранна възраст може да е свързана и с генетична предиспозиция.

Някои професии също са рискови фактори. Продължителният престой в седнало или изправено положение, повтарящи се микротравми, неудобна поза. Дългото стоене пред компютър, работа в строителството, която е свързана с вдигане на тежести, продължително шофиране.

Доказано е, че дископатия се развива по-често при фамилна обременениост. А също и при някои заболявания на съединителната тъкан каквито са ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев. Предпоставка са също някои болести на гръбначния стълб като спондилолистеза, спинална стеноза, сколиоза, коментира д-р Григорова.

Увеличава ли се напоследък броят на страдащите от дископатия и дискова херния?

Напоследък честотата на заболявания от дископатия чувствително се увеличава. Това се дължи най-вече на заседналия начин на живот, на недостатъчната физическа активност,  на продължително динамично или статично натоварване на гръбнака, обяснява д-р Григорова. Лошото е, че това натоварване на гръбнака започва още при децата. Те носят тежки ученически раници, нямат достатъчно добър двигателен режим. Това крие опасност от изменения в дисковете и сколиоза, юношеска кифоза. Или това е така наречената болест на  Шаоерман.

Наблюденията показват, че при около четвърт от лицата под 40 години и при повече от половината на възраст над 60 години се среща дископатията. По-често дисковата херния се среща сред хората на възраст между 30 и 50 години, при които все още пулпозното ядро е еластично и не е дехидратирано. Но с годините то постепенно изсъхва. Това намалява вероятността от появата на дискова херния. Но в същото време започва да напредва процесът на артроза на ставите, образуването на костни мостове, на листеза – приплъзване на прешлените, на образуването на остеофити.

Дисковата херния и дископатията най-често и най-силно засягат поясните прешлени. Те са, които носят тежестта на тялото. Поради големият обем от движения на главата при шийните прешлени се срещат по-рядко. Рядкост е да заболеят прешлените на гърдите.

Какви са симптомите на дископатията и дисковата херния?

При дископатията се появява тъпа, непостоянна болка и дискомфорт в зоната на шията или пояса. Тя се усилва при неправилна поза, физическо усилие, при резки движения .

Болката при дисковата херния е остра и режеща в шията или кръста. Може да се появи при рязко движение на главата, при травма, вдигане на тежести, спортни тренировки,           обездвижване. И най-малкото движение като кашляне и кихане, напъване, усилва болката , обяснява д-р Григорова.  Ако се натисне нервно коренче при дискова херния в поясната зона, болката се разпространява по хълбока и крака. При херния на шията болката продължава към рамото, ръката и лопатката.

Наред с острата болка се появява още парене, изтръпване, променя се чувствителността в засегната зона. А при компресия на двигателните влакна се променят рефлексите, появява се слабост или пареза на мускули, намалява мускулният тонус.  При засягане на 5-то поясно коренче пациентите се затрудняват да ходят на пети. А при първото кръстцово коренче – на пръсти.

Още по-тежко е положението, когато са притиснати всички лумбални коренчета – това причинява безчувственост и слабост на долните крайници, както и тазоворезервоарни разстройства .

Как сте установява дали пациентът е с дископатия или с дискова херния?

При дисковата херния нетърпимата остра болка, принудителната поза, измененията в неврологичния статус са достатъчни за определяне на засегнатия диск и поставянето на клинична диагноза. Докато симптомите на дископатията не са толкова ясни и тогава говорим за секване, за лумбаго, пояснява д-р Григорова. Чрез рентгенография може да се открият намаляването на височината на диска, уплътнение, сподилолистеза – или приплъзване, шипове в краищата на съседните прешлени. Чрез този метод се изключват такива заболявания на гръбнака, като неопластични огнища и остеопороза, които протичат с болки. А компютърната томография дава големи подробности за евентуални промени в костната структура на прешлените. Магнитно-резонансната томография показва промените в диска. А чрез електромиография се вижда в каква степен са засегнати двигателните и сетивните влакна на коренчетата.

Как се лекуват дисковата херния и дископатията?

При силни болки страдащият се поставя в легнало положение във възможно най-обезболяващата и удобна поза. Препоръчва се обездвижване на засегната зона с ортопедичен лумбален колан. А шийната яка се прилага при дископатия или херния в тази зона.

Лекарите предписват нестероидни противовъзпалителни средства – перорални или инжекционно, в комбинацията със стомашен протектор. Освен това за повлияване на спазъма на вертебралните мускули се назначават миорелаксанти. При данни за по-голяма компресия – дексаметазон. Когато отшуми остра фаза се препоръчва кинезитерапия, мануална терапия, физиотерапия. А още по-късно – подводни процедури и балнеолечение.

При острата фаза на заболяването се спазва постелен режим. Когато болките намалеят трябва да започне постепенно раздвижване. Специалната лечебна гимнастика е препоръчителна на по-късен етап.

В голяма част от случаите лечението с медикаменти, рехабилитацията и физиотерапията помагат и позволяват на пациентите да избегнат оперативно лечение. Но при болка, която продължава 1-2 месеца, при пареза на мускулите се прилага оперативно решение. А при кауда-еквина синдром – спешно. Д-р Григорова успокоява, че съвременните оперативни интервенции са минимално инвазивни.

Може ли човек да се предпази от тези страдания?

Профилактиката трябва да започне още от детска възраст. Препоръчва се спортуване и двигателна активност на подрастващите. Заседналият начин на живот трябва да се избягва. Трябва да се оценява правилната стойка на децата. Освен това д-р Григорова препоръчва да се избягва преяждането и да не се допуска натрупване на наднормено тегло.

Източник: zdrave.to

Магнитен колан с мериносова вълна и сребро
Магнитен колан с мериносова вълна и сребро

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *