На 19 и 20 април се провеждат „Дни на ехокардиографията“ в София

На конгресът ще бъде представено най-доброто от образната диагностика на сърцето. Тук ще разберете и какви заболявания могат да бъдат открити чрез ехокардиография.

ехокардиография

Днес и утре в хотел Хаят Риджънси в столицата ще се проведе 10-то издание на Дни на Ехокрадиографията – София. Медицинският форум се провежда под патронажа на кмета на Столична община – Васил Терзиев. Събитието е организирано от Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и Българската асоциация по сърдечно-съдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

Темата на тазгодишното събитие е „Най-доброто от образната диагностика”. На форума ще присъстват специалисти в областта от Англия, Италия, Испания, Гермация, Франция, Египет, Гърция, САЩ и България.

На събитието ще бъдат представени последните постижения в ехокардиографията и другите методи за образна диагностика и превенция на сърдечно-съдови болести. Това включва изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и компютърна томография на сърцето.

Фокус на събитието ще бъде също мултимодалната образна диагностика, както и съвместната работа между кардиолози и рентгенолози. Това помага на специалистите за неинвазивно да докажат исхемична болест на сърцето и други заболявания.

За младите кардиолози ще има специална сесия, на която да презентират свои любопитни клинични случаи и ще получат възможността да станат разпознаваеми сред европейските си колеги.

Основната идея на събитието е да се обучат кардиолозите и младите специалисти в България на новите тенденции в образната диагностика. Ехокардиографията дава възможно за оценяване и ранно диагностициране на сърдечни заболявания и проследването им.

 

Какво представлява ехокардиограмата?

 

Ехокардиограмата е графично изображение на движението на сърцето. Картината се получава посредством ултразвук (високочестотни звукови вълни) от устройство, поставена на гърдите на пациента, за да се видят клапите и камерите на сърцето. Това помага на кардиолога да оцени изпомпващото действие на сърцето.

Специалистите често комбинират ехото с доплеров ултразвук и цветни доплерови техники, за да оценят кръвния поток през клапите на сърцето.

Ехокардиографията не използва радиация. Това я различава от други методи на образна диагностика като рентгеновите лъчи и компютърната томография, които използват малки количества радиация.

 

Кога се налага използването ехокардиография?

 

Ехокардиография се прави по преценка на кардиолог при следните обстоятелства:

• Пациентът има симптоми и специалистът иска да научи повече (или като диагностицира проблем, или като изключи възможни причини).

• Кардиологът смята, че пациентът има някаква форма на сърдечно заболяване.

• Кардиологът иска да провери и да проследи заболяване, което вече е диагностицирано. Например, някои хора с клапно заболяване се нуждаят от ехокардиография редовно.

 

Какви заболявания могат да се открият чрез ехокардиограма?

 

Ехокардиограмата може да открие много различни видове сърдечни заболявания. Те включват:

• Вродено сърдечно заболяване, с което сте родени.

• Кардиомиопатия, която засяга сърдечния мускул.

• Инфекциозен ендокардит, който е инфекция в камерите или клапите на сърцето.

• Перикардно заболяване, което засяга двуслойната торбичка, която покрива външната повърхност на сърцето.

• Клапно заболяване, което засяга клапите, които свързват камерите на сърцето.

Също така може да покаже промени в сърцето, които са индикации за:

• Аневризма на аортата.

• Кръвни съсиреци.

• Сърдечен тумор

 

При сърдечни проблеми вземете Ултра Омега-3 

 

Действието на Ултра Омега 3 се дължи на двете дълговерижни киселини, които съдържа. Те са незаменими за човешкия организъм. EPA притежава благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система, кръвообращението. DHA подобрява паметта, концентрацията, дейността на сърцето и състоянието на нервната система.

Продуктът се препоръчва за:

  • Поддържане на добро сърдечно здраве
  • Контрол на холестерола и кръвното
  • Поддържане на здравето на клетъчните мембрани
    Ултра Омега-3
    Ултра Омега-3 – при сърдечни проблеми, 90 капсули

Източници: https://offnews.bg; https://my.clevelandclinic.org; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *