Възстановяване след инсулт? Мисията е възможна дори и при по-тежките мозъчни удари

Инсултът е едно от най-тежките заболявания при човека. Тежко е и за болния, тежко и за близките му. Но възстановяването след него е възможно. В някои случаи – напълно, без никакви увреждания.

Мозъчният удар идва внезапно. За съжаление – при някои е фатален. Други оцеляват, но с големи поражения тъй като инсултът нарушава снабдяването с кръв на поразената зона от мозъка. Според силата на удара пациентът може да получи умствени, поведенчески и физически увреждания. Но дори и при най-тежките варианти е възможно възстановяване, макар и не 100-процентово.

Какво трябва да се направи в самото начало?

За да може човек да се върне към нормалния си, обичаен живот възможно най-бързо след инсулт, е необходимо да му се осигурят специални грижи. Домакинствата трябва да се грижат преди всичко за комфорта на пациента. Ако парализата е едно от последствията от инсулта, важно е да подредите леглото по такъв начин, че да предотвратите случайни падания. За да се предпази болният развитието на рани от залежаване, главата и краката ме трябва да бъдат повдигнати с възглавници. Ако близките имат възможност могат да използват специално многофункционално легло със зони за регулиране на височината.

За да се попречи на тежките последствията от легналия начин на живот, е необходимо да се извършват ежедневни масажи. Болният трябва да се обръща на всеки два до три часа, да му се прилагат необходимите гимнастически и хигиенни процедури. Усещането за собствена чистота повишава настроението на болния. Това реално ускорява възстановяването му след мозъчния удар.

За болни с частична парализа леглото трябва да бъде оборудвано със специални въжета, „юзди“ или прът, с помощта на които пациентът да може да се издърпва и променя позицията на тялото си.

Кои храни са абсолютно забранени за човек с мозъчен удар?

Възстановяването на пациенти с исхемичен или хеморагичен инсулт включва специална диета.

Всички пикантни, сладки, солени, пушени храни се изключват от диетата му. Тези храни могат да провокират обостряне на заболяването и да доведат до рецидив. Кофеиновите напитки са забранени. Консумацията на продукти от брашно се ограничава.

Препоръчва се на пациента да се дават 400 гр плодове и зеленчуци дневно. Постните риби и месо се приготвят на пара, задушени или печени. Всички приготвени храни трябва да са с удобна температура и консистенция, за да може болния да ги преглъща.

Как получилият инсулт да тренира паметта си?

Сред последствията от инсултите са загуба на памет, способност за логично мислене, анализ и прогнозиране на последствията.

За да тренира паметта си, пациентът трябва да се опита да повтори това, което току-що е чул: първо отделни срички, след това думи, фрази. Разликата между представянето на информация и нейното повторение трябва постепенно да се увеличава.

Съставянето на истории въз основа на снимки помага за възстановяване на логическото мислене на болния. Ако мисловните му способности са били засегнати от инсулт, е полезно да играе настолни игри, да решава кръстословици и да води разговори. Ако когнитивните способности са леко засегнати, помага четенето, гледането на филми, последвано от обсъждане с близките.

Ако заради инсулт пациентът е загубил част от уменията си, но е запазил здрав или близък до здравия интелект, той осъзнава промените, които са настъпили при него, и ги преживява много тежко.

 

Инсултът може да причини депресия, апатия и загуба на самочувствие

Добре е, ако по време на началните етапи на рехабилитацията наблизо има психолог, който ще помогне пациентът да приеме настоящата си ситуация и да се настрои за успех в бъдеще.

Задачата на роднините по време на периода към възстановяване е да осигурят положителна среда у дома и да демонстрират своята любов и подкрепа. Веднага щом това стане възможно, на пациента трябва да се оказва всякаква налична помощ. Това ще му помогне да се почувства необходим и значим.

Помощта на психиатър е абсолютно наложителна, ако инсултът предизвика у болния агресивно поведение или пристъпи на паника, което доста често се случва при по-тежките мозъчни удари.

Източник: pansionat-tulskij-dedushka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *