Наистина ли? 80 до 95 % от болестите си причиняваме лекомислено сами. Как и защо чувствата сериозно ни разболяват

Всяко човешко действие, както физическо, така и психическо, предизвиква определени реакции в органите и физиологичните системи на организма.

Включването на тези органи и системи от органи винаги зависи от емоционалния компонент. Замисляли ли сте се, че понякога не можете да извършите никакви действия, които е наложително да бъдат извършени. Тяхното изпълнение е съвсем логично и оправдано от ситуацията, в която трябва да се извършат тези действия?

А върху факта, че понякога, напротив, извършвате някои странни и нелогични, а понякога – и опасни действия? Или казвате нещо, което никак не е уместно в ситуации, които изобщо не предполагат такива действия или думи.

Психосоматиката – най-общо. За секса и парите – по-специално, защо се случват някои неща?

Случват се, защото имате вече веднъж получено убеждение или внушение относно ситуацията или лицата, участващи в тази ситуация, което убеждение съдържа някаква логическа грешка.

Често това убеждение или внушение има определено словесно обобщение в своя контекст. Например „Никога няма да…….“, „Аз сега винаги……“, „всички те……..“, „всичко това………“ и така нататък.

Ако се вгледате в ситуационните серии на индивида, ще забележите ясни тенденции в поведението му, като способността му да „настъпва много пъти на една и съща мотика“.

Във всички подобни поведенчески актове има конфликт между съзнанието (логика, критика, рационално мислене) и подсъзнанието (чувства, емоции, условни рефлекси, навици и вярвания) на човека.

Тоест в такива ситуации има вътрешна конфронтация между здравия разум и автоматичните реакции, които възникват в него.

А всяко човешко действие, както физическо, така и психическо, предизвиква определени реакции в органите и системите на организма, които са отговорни за изпълнението на определена функция.

Включването на тези органи и системи от органи ВИНАГИ ЗАВИСИ ОТ ЕМОЦИОНАЛНИЯ КОМПОНЕНТ.

Тоест цялата му физиология и анатомия зависи от това каква емоция изпитва индивидът, когато прави нещо.НЕВЪЗМОЖНО е да се стартират физиологичните процеси с логика, критичност и рационално мислене.Тоест, ако човек прави нещо, но не иска да го прави, той има тотална хипотония (функционална мускулна слабост). А хормоналният фон също отговаря на това, което само по себе си много увеличава риска от нараняване, както физически, така и емоционално.Или ще се разболеете от нещо, така че да не се налага да го правите, например ревматоиден артрит (това е реален пример от живота и от практиката).

Нещата са още по-лоши при хората в обратната ситуация

Човек с цялото си същество иска да направи нещо, но по някаква причина се сдържа. Неговият хормонален фон съответства на емоционалното му съдържание, мускулите и органите, отговорни за извършването на това действие, са в „предварително напрежение“. Тоест те са готови да действат, но това напрежение и готовност не се осъзнават. Тоест мозъкът не получава обратна аферентация. Тогава това напрежение става ХРОНИЧНО.

В тази ситуация има нарушение на почти всички функции на тялото и особено на онези системи, които са най-замесени в този конфликт.

Точно така (в опростен смисъл) възникват психосоматичните заболявания, които според различни източници съставляват от 80 до 95% от общия брой на всички заболявания.

Голяма част от неврозите и психосоматичните заболявания са провокирани от „изкривени“ вярвания и страхове по отношение на парите и секса.

Защо се случва това? Тъй като повечето от хората, които сега живеят у нас или са родени по времето на соца, или са отгледани от такива хора. Тогава, както знаете, нямаше секс, но имаше огромна враждебност към начина на живот на жителите на капиталистическите страни. Никой обаче не успя да отмени законите на природата.

Със секса като цяло всичко е ясно – размножаването е функция на всеки жив организъм. Да се срамуваш от него, да се страхуваш от него или да го смяташ за нещо мръсно е все едно да кажеш на Бог/Природата: „Ти ме създаде някак по особен начин – имам тази ужасна възможност да се възпроизвеждам и въпреки това да изпитвам удоволствие от това“.

С парите ситуацията е малко по-сложна

Не всички хора могат да разберат, че в наши дни парите често са мярка за жизненост. Всъщност в съвременното общество физическите предимства на оцеляването, основаващи се на натуралните икономически дейности на субектите, са избледнели на заден план. А тяхната платежоспособност излиза на преден план.

Когато има фобии или предразсъдъци относно парите, човек автоматично „влиза във война” с оцеляването си.

Тялото, естествено, е не е съгласно с подобно противопоставяне.

Вариантите за поведение са два

Вариант „Стандартен“: Вземате хапчета, обвинявате всички наоколо за проблемите си, очаквате, че „отгоре“ ще решат всичките ви проблеми вместо вас, смеете се на хора, които НЕ са такива като вас.

И ще бъдете щастливи точно толкова, колкото средностатистическия „нормален“ човек.

Вариант „Еволюционен“: Поемете отговорност за живота си, наблюдавате какво предизвиква напрежение или протест вътре във вас. Внимателно и честно работите върху своите вярвания, които причиняват това напрежение.

ПРОСТО БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ!

Източник: b17.ru, Руслан Давлетов

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *