Д-р Джоузеф Меркола: Ето ключовите му съвети съвети за борба с алергиите

Хрема, сълзене на очите, възпалено гърло, кихане и кашляне са едни от най-честите симптоми на настинка. Но алергиите причиняват същите симптоми.

Алергиите към външни алергени обикновено започват на възраст между 4 и 6 години. Докато алергиите към вътрешни алергени могат да започнат най-рано на 3 години.

Каква е разликата?

Един от най-очевидните и поразителни признаци е треската. Симптомите на настинка (или грип) могат да бъдат придружени от треска. За разлика от симптомите на алергия (въпреки че алергиите понякога се наричат ​​“сенна хрема“).

Друг важен аспект е продължителността на симптомите. Симптомите на настинка изчезват в рамките на две седмици или по-малко, докато симптомите на алергията могат да продължат много по-дълго — цял сезон или дори година. Особено в случай на алергии към домашни алергени (като акари и мухъл). Има и други отличителни черти.

Как да разберете дали вашите симптоми на „настинка“ всъщност са алергия (или обратното)?

Алергичните симптоми обикновено се появяват в определени часове на деня или по време на определени дейности. По-специално алергиите към прахови акари могат да доведат до задръстване на дихателните пътища при събуждане, докато симптомите, които се появяват първи по време на сутрешна разходка, могат да бъдат свързани с цветен прашец.

Ако е по средата на зимата и детето ви започне да кашля и киха, а знаете, че някой от приятелите му наскоро е бил болен, вероятно е вирус. Важна е и възрастта на детето. Алергиите към външни алергени обикновено започват на възраст между 4 и 6 години. Докато алергиите към вътрешни алергени могат да започнат най-рано на 3 години.

Ако детето ви има екзема, има голяма вероятност то или тя също да има алергии, тъй като двете състояния често се появяват едновременно. (А ако детето ви има и алергии, и екзема, то може да развие и астма). Освен това, ако единият или двамата родители имат алергии, детето ще бъде изложено на повишен риск.

Друг лесен начин е да проверите носната слуз на вас или на вашето дете. Прозрачната, водниста слуз може да се дължи на алергии, докато гъстата, зелена слуз може да е симптом на настинка. Ако подозирате, че детето ви има алергия и симптомите включват затруднено дишане, стягане в гърдите или задух, това може също да е астма или алергична астма (комбинация от алергии и астма).

Могат ли храните да причинят симптоми на астма?

Алергичната астма може да бъде причинена от същите фактори като алергиите: прашец, пърхот на домашни любимци и др.

Същото важи и за хранителните алергии, въпреки че те са относително редки. Това се разбира от типичните симптоми на хранителна алергия, като копривна треска, обрив, гадене/повръщане или диария, последвани от кашлица и хрипове. Възможно е също да се развие анафилаксия, която причинява подуване на гърлото и критично затруднено дишане.

Изследванията показват, че нездравословните храни увеличават риска от развитие на астма и алергии при детето. Хранителните консерванти, особено сулфитите, които се намират в храни като скариди, сушени плодове и вино, също могат да предизвикат астматични пристъпи при някои хора.

Тези консерванти се отнасят за:

  • Натриев бисулфит.
  • Калиев бисулфит.
  • Натриев метабисулфит.
  • Калиев метабисулфит.
  • Натриев сулфит.

Астмата може да удвои риска от развитие на хронична мигрена

Хранителните алергии могат да предизвикат мигрена при някои хора и тези тежки главоболия могат също да бъдат свързани с астма. Ако имате астма и изпитвате повтарящи се мигренозни главоболия, може да сте изложени на повишен риск от развитие на хронична мигрена. Тя се характеризира с 15 или повече мигренозни пристъпа на месец. Направен е анализ на данни от близо 4500 души, извършен от изследователи от Центъра за главоболие в Монтефиоре. Хората с епизодични мигрени (по-малко от 15 на месец) и астма са два пъти по-склонни да развият хронична мигрена в сравнение с тези без астма.

Пациентите с най-тежката форма на астма са имали три пъти по-висок риск от хронична мигрена в сравнение с хората без астма. Точните механизми в основата на тази връзка са неизвестни, но изследователите предполагат влиянието на възпалителни процеси. Астмата причинява възпаление (и свиване) на лигавицата на дихателните пътища. Докато мигрената причинява възпаление (и свиване и разширяване) на кръвоносните съдове.

Здравето на червата може да намали алергиите

Алергиите и астмата често съществуват едновременно, така че не е изненада, че промяната на диетата ви, за да подобрите здравето на червата си, е потенциално ефективно лечение и за двете състояния.

Една от най-полезните препоръки е да ядете повече ферментирали храни, които са естествено богати на пробиотици. Систематичен преглед и мета-анализ на 23 проучвания установи, че пробиотиците намаляват симптомите на алергия и подобряват качеството на живот. В друго проучване, мишки, хранени с диета с високо съдържание на фибри, показват по-голяма устойчивост на астматични пристъпи, отколкото мишки, хранени с диета с ниско съдържание на фибри или стандартна диета.

Цитат от статия от Scientific American:

„Изглежда, че фибрите поддържат растежа на чревните бактерии, които произвеждат противовъзпалителни молекули, наречени късоверижни мастни киселини. След това навлизат в кръвния поток, където могат да повлияят на имунната система. Свръхреактивната имунна система може да допринесе за развитието на алергии и астма. Мастните киселини обаче могат да намалят имунния отговор.“

Нездравословната диета, базирана на преработени нездравословни храни с високо съдържание на захар, може да има обратен ефект. Тя влошава функцията на червата и по този начин увеличава риска от развитие на алергии.

Хранителни алергии и хранителни непоносимости: каква е разликата?

Ако сте алергични към определено вещество, имунната ви система погрешно смята, че веществото е опасно и произвежда антитела на имуноглобулин Е (IgE) в опит да неутрализира веществото.

Какво трябва да се направи?

Минимизирайте приема на захар и зърнени храни: По-здравите и по-силни черва са гаранция за облекчаване на симптомите на алергия. Главно чрез елиминиране на възпалителните храни, каквито са зърнените и преработените храни. Въвеждане на по-здравословни храни, които ще поддържат правилния баланс на бактериите в червата.

Увеличете приема на омега-3 животински мазнини:

DHA и EHA мазнините, присъстващи в маслото от крил, са мощни противовъзпалителни средства. Германско проучване, публикувано в списание Allergy, установи, че хората с диети, богати на омега-3 мазнини, изпитват значително по-рядко симптоми на алергия.

Намалете приема на омега-6 мазнини:

В допълнение към включването на омега-3 мазнини в диетата ви се препоръчва да намалите приема на омега-6 мазнини (напр. растителни масла). Съотношението между тези два вида мазнини е много важно. Ако ядете преработени храни всеки ден, балансът между омега-3 и омега-6 мазнини ще бъде нарушен, което може да доведе до възпаление, което пък води до астма.

Оптимизирайте нивата на витамин D:

Изследванията показват, че липсата на витамин D може да бъде основна причина за астма. Това означава, че много хора ненужно страдат от потенциално животозастрашаващи заболявания –  дефицитът на витамин D лесно се коригира. Витамин D също помага за укрепване на имунната система.

Ферментирали зеленчуци и/или пробиотици:

Тежките хранителни алергии могат да бъдат напълно излекувани от въвеждащата диета GAPS. Тя използва ферментирали храни и други естествени съставки за възстановяване на баланса на вашата чревна флора. Здравите черва помагат при лечението на всички видове алергии. Избягвайте пастьоризирани млечни продукти, които са известни с това, че увеличават отделянето на храчки и влошават астматичните пристъпи.

Люти чушки:

Лютите люти чушки, хрянът и лютата горчица действат като естествени деконгестанти. Проучване от 2009 г. установи, че спрей за нос, съдържащ капсаицин (извлечен от люти чушки), значително намалява симптомите на назална алергия.

Кверцетин:

Кверцетинът е антиоксидант, който принадлежи към клас водоразтворими растителни вещества, наречени „флавоноиди“. Въпреки че са направени малко изследвания в тази област, много експерти смятат, че храни, богати на кверцетин (ябълки, горски плодове, червено грозде, червен лук, каперси и черен чай) предотвратяват освобождаването на хистамин. Следователно са „естествени антихистамини“. Кверцетинът може да се използва и като добавка: стандартната доза при сенна хрема е 200 до 400 mg на ден.

Butterbur (хибриден butterbur):

В проучване в Германия 40% от пациентите, които са приемали екстракт от корен на Butterberry, са успели да намалят употребата на традиционните лекарства за астма.

Има само едно ограничение. Butterbeer е вид амброзия, така че ако сте алергични към амброзия, невен, лайка или хризантема, не трябва да ядете butterbeer. Освен това билката не трябва да се използва в сурова форма. Съдържа вещества, наречени пиролизидинови алкалоиди, които могат да бъдат токсични за черния дроб и бъбреците и могат да причинят рак. В продуктите, предлагани в търговската мрежа, много от тези алкалоиди са премахнати.

Goldenseal (хидрастис канадски):

Goldenseal може да бъде полезен при сезонни алергии. Лабораторните изследвания показват, че активната съставка в златото, берберин, има антибактериални свойства и активира имунната система.

Евкалиптово масло:

Това чисто етерично масло лекува лигавиците. Можете да поставите капка масло върху памучен тампон и да го подушвате по няколко пъти на ден. Или да добавите няколко капки към вода (или бутилка със спрей, ако имате такава) за парна процедура или вана.

Д-р Джоузеф Меркола, russian.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *