Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диагностика по лицето: Как чертите и тена на човек могат да разкажат за неговото здраве

Лицето на човек разказва дълга история и ще бъде полезно както за лекаря, така и за пациента, да се разгледат по-отблизо чертите, изражението, цвета и температурата му

лицето

Лицето изразява много емоции, но те не са единствените, които си заслужава да бъдат „разчетени“. Факт е, че ако внимателно разгледате отражението си в огледалото, можете да забележите много нюанси. Освен това, нашето тяло не е толкова глупаво – ако вътре се появи някакъв проблем и ние не го усещаме, то прави всичко възможно проблемът да стане видим.

Характерни и специални черти на лицето

Набръчканото (състареното) лице е естествено в напреднала възраст, но при дете е индикация за проблем с храносмилането. Често се среща като последица от изтощителна диария или запек.

Анемичната бледност е много важна: тя има восъчен оттенък при желязодефицитна анемия и пастообразен (тестен, подпухнал) характер при бъбречно заболяване.

Анемия, придружена от подуване на клепачите и около очите, се среща най-често при артериална хипертония.

Отпуснатото лице с хлътнали черти характеризира умора. Може да се наблюдава и като резултат на прекомерен стрес, загуба на сън, лошо хранене, обилна диария или проблеми с храносмилателния тракт. Ако такава черта на лицето се появи внезапно по време на бременност, това е симптом, предупреждаващ за заплаха от спонтанен аборт.

Ако наблюдавате увиснали черти на лицето в продромалния период на болестта, без наличието на предишни инвалидизиращи обстоятелства, това показва приближаването на тежко заболяване. Ако се появи внезапно в хода на заболяването, без втрисане или спазъм, които биха могли да го причинят, това е признак на крайно изтощение, колапс, метастази, смърт или апоплексия на нервите. Продромалният период обичайно идва след латентния, а заедно с него и по-забележимите признаци на заболяването.

Сардоничната усмивка е специално спазматично изражение на лицето , което изобразява особена усмивка, открита при дразнене и възпаление на мозъка. Може да се наблюдава и при възпаление на перикарда и диафрагмата, дразнене на храносмилателния тракт. Неволното и странно усмихнато изражение е видимо при нетипичен ход на менструацията и дори след психическо превъзбуждане , страх и потиснатост на духа.

В здраво състояние изражението на лицето отразява състоянието на съзнанието

А по време на заболяване има пряка връзка със състоянието на нервната система.

Замръзнало, безизразно, тревожно, но понякога и ухилено изражение на лицето често може да сигнализира за мозъчни лезии. А също и при наличие на бактерии в стомашно-чревния тракт.

Тревожно, тъжно, неспокойно лице се установява при засягане на белите дробове и сърцето.

Мрачно лице, с издължени черти и апатичен израз се среща при заболявания на корема.

Тен

Обичайното зачервяване на лицето отразява склонност към подагра, хемороиди и показва честа консумация на алкохолни напитки, както и напреднала хипертония.

Зачервяването, което има непостоянен, бързо променящ се характер на локализация, се появява при деца по време на никнене на зъби, при жени преди менструация или след зачеване, а също и при пневмония.

Ярко зачервяване е видимо при нервни заболявания, истерия и склонност към кървене.

Синкаво зачервяване се среща при апоплектични, конгестивни, задушаващи състояния.

Зачервяване, което се появява и изчезва под формата на точки може да се появи при заболявания на мозъка при малки деца, както и при пневмония.

Зачервяването на бузите с бяла граница около крилата на носа и устата често се среща при различни трески, особено при скарлатина.

Рязко появяваща се бледност, особено около устата, се среща при деца с коремни колики.

Внезапна бледност след падане може да показва сътресение.

Синкав оттенък на лицето

Синкав оттенък на лицето се открива при органични лезии на сърцето, особено при камерна дилатация и клапна дисфункция, което нарушава насищането на кръвта с кислород. В най-висока степен това се проявява с цианоза, при която поради органично увреждане на сърцето се получава смесване на артериална и венозна кръв.

При новородени, ако това състояние продължава дълго време, е признак на дефект в развитието. Ако отмине скоро, то може да е резултат от силна родилна болка, лицево предлежание или преплитане на пъпната връв около врата на детето.

Синкаво-лилаво, сивкаво лице с оловен оттенък показва дълбоко вкоренена органична патология, тумори на фиброзната тъкан, влажна гангрена на вътрешните органи.

Жълтеникав оттенък и кафяви петна

Жълтеникав оттенък на лицето се среща главно при чернодробни заболявания. Иктеричният цвят (отнасящ се за жълтеница) варира от бледо оранжево до наситено зеленикаво жълто. Жълтеникавият оттенък на кожата на новородените не позволява да се диагностицира увреждане на черния дроб. Това може да са остатъчни ефекти от кръв, наситена с билирубин или билирубин, който не е напълно елиминиран. В същото време не се наблюдава пожълтяване на склерата.

Има пожълтяване на очите, което е злокачествено по природа и се различава от обичайното с характерен перлен блясък. Свързва се и с хеморагична диатеза.

Кафявите точки или петна при жената често са признак на бременност или нередовен менструален цикъл. Срещат се и при чернодробни оплаквания.

Видими кръвоносни съдове

Телеангиектазии (малки кръвоносни съдове) по лицето, особено по горната част на бузите и долните клепачи, почти винаги са свързани с някакъв вид задръствания или запушвания. Задръстванията често се появяват в областта на гръдния кош, но и в коремната кухина.

Телеангиектазиите, ако са разположени в дясната половина на лицето, показват задръствания на някои от органите от дясната половина на тялото и съответно обратното.

Яркочервените телеангиектазии отразяват артериалната конгестия (кръвонапълване, наплив на кръв). Ако са с лилав оттенък може да показват венозна обструкция в гръдната или коремната кухина на съответната страна.

Малки разширени вени от лявата страна на носа, устните или главичката на пениса показват венозен застой в сърцето или бъбреците.

Температура на лицето

Горещо лице се среща при наплив на кръв в главата, при треска, при възпалителни състояния, при ринит и други оплаквания.

Студенина на лицето има при втрисане, спазми, изтощение, стомашни заболявания и синкоп. Синкоп е внезапна и преходна загуба на съзнанието, която е свързана с нарушено мозъчно кръвоснабдяване и при която възстановяването може да настъпи спонтанно.

Д-р Чарлз Готлиб Рауе

При пневмония студеното лице показва началото на гноен процес.

Внезапната студенина на лицето, която се появява при скарлатина, е предвестник на сериозни усложнения, причинени от заболяването.

***

Книгата на д-р Чарлз Готлиб Рауе (Charles Gottleib Raue – 1820-1896)„Специална патология и диагностика,
с терапевтични съвети“ е публикувана през 1884 г. Тази статия за диагностицирането на заболявания по лицето е откъс от нея.

Източник: homeoint.org

 

крем АНТИПИГМЕНТ
АНТИПИГМЕНТ – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *