Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заразно ли е кръвното налягане?

Ако съпругът има хипертония, кръвното налягане на съпругата също ще започне да се повишава

кръвното налягане

Колкото по-дълго хората живеят заедно, толкова по-голям е шансът „изоставащият“ в крайна сметка да настигне хипертоника и кръвното им налягане да се изравни.

Разберете как опасната сърдечна патология се предава на близките.

Според една добре позната поговорка, написана в Библията: „съпругът и съпругата са един Сатана“. Тоест, за другар в живота се избира някой, с когото си приличате. С течение на времето повечето двойки стават напълно подобни, дори и на външен вид. Този израз се отнася не само за онова, което е видно, както и за характера, но и за болестта.

Скорошно проучване, публикувано в Официалното издание на Американската кардиологична асоциация, установи, че кръвното налягане (особено ако е хронично високо!) при единия съпруг увеличава вероятността другият също да го има. Учените са анализирали данни на повече от 34 000 семейни двойки от четири страни (САЩ, Англия, Китай и Индия). Счита се, че кръвното налягане е високо, когато стойностите са над 140/90 или повече. Лекарите насочили своите научни интереси към пациенти от 50 до 75 години.

Какво се оказа? Наистина, колкото по-дълго живеят хората заедно, толкова по-голям е шансът „изоставащият“ в крайна сметка да настигне хипертоника и кръвното им налягане да се изравни

Освен това сред двойките, живеещи в Индия и Китай, такава „синхронизация“ е по-изразена, отколкото сред британците и американците. Въпреки че като цяло, броят на пациентите с хипертония на Запад е бил по-висок.

Авторите на изследването дават няколко обяснения за този семеен феномен:

– Хората често избират подобен партньор: с подобни възгледи и ниво на образование – тоест от техния кръг. Освен това, отношението им към здравето и ежедневните навици най-вероятно отново ще бъде същото. Или иначе казано, в някои семейства е прието да се вечеря лека салата и да се търси лекарска консултация дори и при най-малкото съмнение за нередност със здравето. Докато в друго, съпрузите стабилно вечерят, след което се преместват на дивана, за да гледат филми. Разбира се, начинът на живот няма как да не повлияе значително върху състоянието на тялото.

– Съпрузите споделят един и същ бюджет и, като цяло, условия на околната среда и житейски събития. Това дава отражение доколко и кога са склонни да потърсят медицинска помощ, например;

– Но най-интересното: хроничните заболявания на единия могат да предизвикат стрес на другата половина от семейството. А продължителният стрес също е фактор за развитие на артериална хипертония.

Съответно, учените препоръчват съпрузите да посещават кардиолога заедно, ако единият вече има диагностицирана хипертония

Освен това е по-лесно за двама души да следват препоръките на лекаря, които помагат за коригиране на кръвното налягане – да приемат предписаните лекарства, да ходят на разходки, да хапват повече здравословни храни и по-малко сол да слагат на манджите. Както и да се стараят да не се дразнят един-друг!

МЕЖДУ ДРУГОТО: Хипертонията не боли. Но убива

Трябва да е ясно, че хипертонията е опасно заболяване. Не напразно я наричат ​​“тих убиец“ – тя изобщо не сигнализира за себе си. Най-често, когато кръвното налягане е високо, дори главата не боли (има само редки „щастливци“, при които хипертонията идва с главоболие). При високо кръвно няма слабост, няма други прояви. Но в същото време постепенно и стабилно се увреждат вътрешните органи, не само сърцето.

Онези органи, които страдат най-много, се наричат ​​органи-мишени

Те включват мозъка, ретината, сърцето, бъбреците, аортата. Степента на увреждане варира:

– мозък – от енцефалопатия и нарушение на паметта до деменция и инсулт;

– ретина на окото – от влошаване на зрението до пълната му остра загуба;

– сърце – от коронарна болест до инфаркт;

– бъбреци: от безсимптомно намаляване на функцията им до необходимост от хемодиализа (да, има и такива крайни случаи);

– аорта – от аневризма („херния“ на съд, изпъкване на стената му) до нейното разкъсване (което означава смърт на място) и дисекация на аортата. Дисекация се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния ѝ слой (медията), в резултат на което той се разслоява под въздействието на повишеното налягане в съда.

Ето защо е много важно да контролирате кръвното налягане, особено ако някой от родителите ви е имал хипертония, инфаркт или инсулт. И се консултирайте с лекар навреме, като започнете с това всекидневно да измервате кръвното си налягане.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *