Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помага ли билката Гинко билоба за възстановяване след инсулт?

Всеки знае, че Гинко билоба е много полезна за подобряване на паметта, но може ли да помогне и за възстановяване след инсулт?

Гинко билоба за възстановяване след инсулт

Проучване от Китай показва, че интравенозно лечение s активните съставки на гинко билоба, води до по-добри когнитивни резултати сред пациенти с инсулт. Това откритие проправя пътя за обещаващ нов инструмент, който да помогне на хората във възстановяването от инсулт.

Проучването, което беше представено на Международната конференция за инсулт на Американската асоциация по инсулт по-рано този месец във Финикс, включва над 3000 пациенти, които са преживели исхемичен инсулт. В рамките на 48 часа след инсулта те са били лекувани или с гинко дитерпен лактон меглумин (GDLM), или с плацебо в продължение на 14 дни.

Изследователите са използвали скалата за оценка на когнитивните способности в, за да измерят дали има подобрение. И след 14, и след 90 дни групата, която е третирана с гинко, има значително по-високи резултати.

Резултатите потвърждават това, което много клиницисти вече знаят.

„Изобщо не намирам резултатите от проучването за изненадващи“, каза във видео интервю Шерил Л. Чоу, председател на Комитета по клинична фармакология на Американската сърдечна асоциация. „Има предишни проучвания, разглеждащи пациенти с деменция, които изглежда,че показват много скромни ползи. Има и други проучвания върху пациенти с остър исхемичен инсулт, които всъщност са показали значително подобрение в резултатите”, казва още тя.

Шерил Л. Чоу, председател на Комитета по клинична фармакология на Американската сърдечна асоциация
Шерил Л. Чоу, председател на Комитета по клинична фармакология на Американската сърдечна асоциация

 

Какво представлява Гинко Билоба?

 

Гинко билоба е билка, която идва от дървото гинко, древно дърво, произхождащо от Китай. Неговите съставки имат невропротективни свойства, които могат да помогнат при:

• Деменция;

• Когнитивно увреждане;

• Сърдечно-съдови заболявания;

• Клаудикация (слаб приток на кръв към мускулите);

• Депресия;

• Сексуална дисфункция;

• Шум в ушите;

• Световъртеж;

• Някои очни заболявания (глаукома, макулна дегенерация).

Лекарите в Китай рутинно използват гинко билоба за лечение на редица медицински състояния, включително инсулт.

Добавки от гинко билоба могат да бъдат препоръчани за хора с определени състояния като проблеми с паметта, лошо кръвообращение или шум в ушите. Въпреки това, винаги трябва да го обсъдите с Вашия лекар, особено след като може да има потенциални взаимодействия с други лекарства като инсулин, антидепресанти и разредители на кръвта.

 

Как Гинко Билоба може да помогне за възстановяване след инсулт?

 

Двете активни съставки на гинко билоба (терпенови лактони и флавонови гликозиди) действат като антиоксиданти, спомагайки за подобряване на кръвообращението. Това е ключово при пациенти с исхемичен инсулт.

Чоу добавя, че гинко билоба има както противовъзпалителни, така и антикоагулантни свойства.

„Най-забележителните, и много подходящи за тази конкретна група пациенти, са антитромбоцитните ефекти“, казва тя. „Смята се, че гинко предотвратява свързването или залепването на тромбоцитите един към друг.“

Проучване, публикувано миналата година, показва, че екстрактът от гинко билоба EGb 761, предлаган в търговската мрежа под формата на таблетки и капки, може да помогне за лечение на когнитивен спад при хора, които наскоро са преживели инсулт, вероятно чрез засилване на кръвообращението в органите и намаляване на вискозитета на кръвта.

Независими клинични изпитвания също ще са необходими, тъй като последното проучване е спонсорирано и финансирано от Jiangsu Kangyuan Pharmaceutical Co., производителят на тестваното съединение.

Чоу споделя, че би искала също така да види други проучвания, сравняващи ефективността на гинко билоба спрямо настоящите стандартни опции за лечение на инсулт.

 

Има ли някакви рискове от приема на Гинко Билоба?

 

Ако вие или ваш близък се възстановявате от инсулт, закупуването на гинко билоба няма задължително да помогне в този процес.

Докато добавките с гинко обикновено са безвредни в умерени количества, те могат да имат и отрицателни странични ефекти като:

• Главоболие

• замаяност

• Разстроен стомах

• Сърцебиене

• Алергична реакция

Хората, които имат епилепсия или нарушения на кръвосъсирването, трябва да избягват приема на Гинко Билоба поради риска от припадъци и разреждане на кръвта.

Линк към проучването: https://newsroom.heart.org/news/active-components-of-ginkgo-biloba-may-improve-early-cognitive-recovery-after-stroke

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *