Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да не се разболеем, ако наблизо има болен от грип човек?

След като човек изстине, разболее се от грип или изпита стрес, имунната му система отслабва и тогава става лесно за вирусите да навлязат в тялото

грип

Оттук, освен грип и настинки, идват ковид и ОРВИ. От статията ще научите как да се предпазите от инфекция и да не се разболеете, дори ако всички около вас са болни.

Към днешна дата са идентифицирани около 200 вируса, които причиняват около 80% от настинките и грипа.

Заедно с д-р Константин Добрецов, УНГ-хирург, ще говорим за това как да избегнете настинка и грип, когато всички около вас са болни, и какво да правите, ако все пак се чувствате зле.

Полезна информация за настинки и грип

Колко пъти в годината средно могат да се появят остри респираторни вирусни инфекции?

– Възрастни – от 2 до 4 пъти, деца – от 6 до 9 пъти.

Основни патогени на ОРВИ?

– Риновируси, аденовируси, коронавируси и парагрипни вируси.

Как се предава вирусът?

– Най-често по въздушно-капков път, както и контактно-битови и фекално-орални методи.

Колко е инкубационният период?

– От 1 до 14 дни.

Когато човек става заразен?

– Човек става заразен 1-2 дни преди появата на първите симптоми. Пациентът е най-опасен за другите на 2-3-ия ден от заболяването, когато симптомите са особено изразени и се наблюдава треска.

Основните симптоми на ОРВИ?

– Кашлица, хрема, кихане, възпалено гърло, обща слабост и умора, треска, главоболие, болки в тялото.

Какво е ОРВИ?

С термина ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) се обозначават онези ОРЗ (остро респираторно заболяване), при които е доказана или се предполага етиологичната роля на респираторните вируси. Обикновено от тази група се изключва грипът, който се диагностицира само при наличие на характерните за него симптоми (особено по време на епидемия) или чрез лабораторно изследване.

Д-р Константин Добрецов

Инструкции стъпка по стъпка как да избегнете заразяване с ОРВИ и грип от болен човек

Както отбелязва експертът Константин Добрецов, на първо място трябва да избягвате контакт с болни хора или хора, които имат симптоми на настинка. Някои обаче могат да изглеждат напълно здрави и все пак да са носители на вируса. Затова никой не е застрахован от заразяване с остра вирусна респираторна инфекция в транспорта или на други обществени места.

Нека си припомним няколко елементарни и в същото време ефективни правила, които ще ви помогнат да се предпазите от грип и настинка, дори ако всички около вас кашлят и кихат.

Избягвайте близък контакт

Както бе споменато по-горе, е необходимо да се избягва близък контакт с болен човек, дори ако той леко кашля или подсмърча. Не го прегръщайте, не се ръкувайте, не споделяйте прибори, чинии или кърпи с него.

Спазвайте режим с маски

За да сведете до минимум контакта с вируси по време на сезона на грип и ОРВИ, по-добре е да носите маска, когато излизате навън и посещавате обществени места, като не забравяте да я сменяте на всеки 3-4 часа. Ако самият вие сте болен, задължително трябва да носите маска, за да не заразите другите хора.

Дезинфекцирайте съдове и повърхности

Ако някой от семейството ви се разболее, лекарите препоръчват да го преместите в отделна стая, а също така не забравяйте да дезинфекцирате съдовете и повърхностите в стаята с помощта на дезинфектанти и цялостно мокро почистване. Също така не пропускайте да се грижите за чистия въздух – проветрявайте апартамента по-често или използвайте специални системи за филтриране.

Правилно проветрете апартамента

Между другото, добре е да наблегнете на вентилацията. В разгара на грип и ОРВИ е по-добре да проветрявате апартамента на всеки 2-3 часа в продължение на поне 10-20 минути. Притокът на чист въздух не само ще намали концентрацията на вируси в помещението, както и количеството прах и алергени, но и ще подобри настроението и работоспособността. Благодарение на редовното проветряване можете да регулирате влажността в помещението, намалявайки риска от образуване на мухъл. Не забравяйте да отворите прозорците или поне вентилационните отвори след и преди лягане, както и докато чистите или готвите.

Обсъдете с лекар профилактика с лекарства

В някои случаи антивирусните и имуномодулиращите лекарства могат да помогнат за предотвратяване на инфекция с грип или ОРВИ през студения сезон. Такива препарати могат поне да намалят тежестта и продължителността на заболяването. Важно е обаче да запомните, че не трябва да ги избирате въз основа на реклама или съвет на приятели. Затова не пропускайте първо да се консултирате с вашия лекар.

Съвети на лекаря как да се предпазите от инфекция с грип и ОРВИ

Както отбелязва експертът д-р Константин Добрецов, има няколко прости, но доста ефективни правила, които ще ви помогнат да се предпазите от инфекция.

✔ Избягвайте хипотермия – дръжте краката топли, не дишайте през устата през студения сезон, обличайте се според времето, особено ако навън е мразовито.

✔ Не излизайте навън веднага след душ или други водни процедури, както и след физическа активност или упражнения, ако се потите силно.

✔ Не злоупотребявайте с алкохола. Особено опасно е да излизате на студено в нетрезво състояние, тъй като рискът от хипотермия се увеличава. И по принцип алкохолът отслабва имунната система, от което активно се възползват патогените на ОРВИ.

Неспецифични методи за защита

Днес можете да намерите много рецепти за укрепване на имунната система, включително чрез билкови лекарства, традиционна медицина, хранителни добавки, определени храни и прием на лекарства. Важно е да се подчертае, че всички те имат известна ефективност, но не на сто процента. Реакциите на организма са индивидуални и укрепването на имунната система може да се постигне само чрез комплекс от мерки, съчетани със здравословен начин на живот и физическа активност.

Следете здравето на червата

Бактериите са навсякъде: по кожата, косата и ноктите, както и вътре в тялото. В нашите черва тези организми се наричат ​​чревен микробиом. Микробният дисбаланс засяга имунната система, като я отслабва. Това вече е доказано от изследвания и е установено, че до 70% от имунните клетки се намират в стените на червата, по един или друг начин, в контакт с флората.

Използването на пребиотици и пробиотици за подобряване на здравето на червата помага за балансиране на микрофлората и укрепване на цялостната имунна защита. Яжте растителни и пълнозърнести храни, за да осигурите пребиотици (среда за растеж на бактерии). Ферментиралите храни, включително кисело мляко, кисело зеле и кимчи, са добри източници на пробиотици.

Попълнете запасите от витамин D

През зимните месеци повечето хора изпитват недостиг на витамин D, който може да се получи от излагане на слънце. Витамин D укрепва имунната система и помага в борбата с болестите.

Изчислено е, че до 90% от възрастните не получават достатъчно от това жизненоважно хранително вещество. Затова, ако нямате поне 10-15 минути пряко излагане на слънце на ден, трябва да вземете добавка с витамин D.

Намалете приема на захар

Яденето на храни, съдържащи захар, има отрицателно въздействие върху имунната система. Добавената захар в преработените храни като бисквитки и бонбони, торти и десерти може да отслаби способността на белите кръвни клетки да се борят с бактерии и вируси. Това компрометира функционирането на имунната система. Ако искате нещо сладко, яжте плодове – полезни са за имунната система.

LecoVita ЦитроВАКС плюс (ампули за пиене)
LecoVita ЦитроВАКС плюс (ампули за пиене) – за железен имунитет, тонус и енергия

 

Източник: sytomino.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *