Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има ли връзка между кръвната група и риска от инсулт?

Ново проучване установява, че може кръвната група и риска от инсулт при хората под 60 години да са свързани

кръвната група влияе на риска от инсулт

 

Никой не е предпазен от инсулт. Той може да се случи на всеки и на всяка възраст, но за щастие знаем малко повече от това. Ние сме наясно, например, с добре известните фактори, които могат да увеличат риска от инсулт. Те включват здравословни състояния като сърдечни заболявания, висок холестерол и кръвно налягане, диабет и наднормено тегло, както и вредни навици като прекаляването с мазнините в диетата, недостатъчното движение и пиенето на твърде много алкохол.

Но сега изследователите са открили нов потенциален рисков фактор за инсулт – кръвната група.

 

Как са стигнали до това заключение учените?

 

Проучването е проведено и публикувано през 2022 г. в списание Neurology, изследователи от Медицинския факултет на Университета на Мериленд (UMSOM). Изследователите са извършили мета-анализ на данни от 48 генетични проучвания, които включват приблизително 17 000 души на възраст между 18 и 59 години, които са преживели инсулт и близо 600 000 здрави хора, които никога не са получавали инсулт.

Те са се опитали да идентифицират приноса на често срещаните генетични варианти към риска от ранно получаване на исхемичен инсулт.

Когато сравняват двете групи, те откриват връзка между ранно настъпващия инсулт (преди 60 годишна възраст) и областта на хромозомата, която включва гена, който определя кръвната група.

„Нашият мета-анализ разглежда генетичните профили на хората и открихме връзка между кръвната група и повишения риск от инсулт при хората под 60 години.“, казва в изявление един от главните изследователи, взели участие в проучването – Бракстън Д. Мичъл, професор и преподавател по медицина в университета в Мериленд. „Връзката между кръвната група с настъпилия инсулт при по-възрастните хора беше много по-слаба.“, отбелязва още той.

 

Хората от коя кръвна група са по-застрашени от инсулт?

 

Според проучването тези, които са преживели ранен инсулт, по-често са от кръвна група А. Данните сочат, че хората с кръвна група А имат 16% по-висок риск от ранен инсулт в сравнение с тези от другите кръвни групи.

„Все още не сме установили защо точно тази кръвна група би повлияла риска, но е много вероятно да има общо с факторите на кръвосъсирването като тромбоцитите и клетките, покриващи кръвоносните съдове. Могат да оказват влияние и други циркулиращи протеини, които участват в развитието на кръвни съсиреци.“, казва главният автор на изследването и професор по неврология UMSOM, Стивън Дж. Китнър.

Главен автор на изследването и професор по неврология UMSOM, Стивън Дж. Китнър
Главен автор на изследването и професор по неврология UMSOM, Стивън Дж. Китнър

От друга страна, тези, които са преживели ранен инсулт, е по-малко вероятно да имат кръвна група О – която е най-често срещаната кръвна група. Според проучването хората с кръвна група О имат 12% по-нисък риск от инсулт, отколкото хората с други кръвни групи.

Това проучване повдига много важен въпрос. Изисква се по-задълбочено изследване на това как нашата генетично предопределена кръвна група може да се отрази на риска от инсулт при хората под 60 години.

Това сочи към спешната необходимост да се намерят нови начини за предотвратяване на тези потенциално променящи живота събития, особено при по-младите.

Източнци: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com

Линк към изследването: https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000201006

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *