Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лекарства против настинка и грип наистина работят?

Кои продукти да си закупите, когато боледувате? Всички лекарства против настинка и грип не са еднакви и има някои, които си заслужават повече от други.

лекарства против настинка и грип

Няма лек за обикновената настинка и грип, но някои лекарства могат да облекчат определени симптоми. В разгара на сезона на настинките и грипа, наличието на няколко лекарства в аптечката Ви е добра идея.

„Това, което винаги съветвам моите пациенти, е превенцията“, казва Джон Мафи, доктор и доцент по медицина в Медицинския факултет на Дейвид Гефен в UCLA. „Най-добрият начин да избегнете настинка е здравословният начин на живот – диета, упражнения, управление на стреса и сън. Но въпреки всички усилия, това е неизбежна част от това да си човек – ще настинеш.“

Когато това се случи, може да облекчите някои от симптомите с лекарства без рецепта.

Въпреки че определени медикаменти за грип и наистина помагат за облекчаване на симптомите, други са неефективни. Например, по-рано тази година Администрацията по храните и лекарствата в САЩ обяви, че фенилефринът, активната съставка в някои деконгестанти не действа, когато се приема през устата.

„За фенилефрина винаги сме знаели, че не е ефективен. Това не е нещо, което фармацевтите обикновено препоръчват“, казва Робърт Грийн, клиничен координатор и фармацевт в Johns Hopkins.

Лекарствата за настинка, които могат да бъдат полезни обаче, не е задължително да работят за всички: „Има няколко различни „златни стандарта“, но това наистина зависи от типа симптоми, които се опитвате да лекувате“, допълва още Грийн.

д-р Джон Мафи, специалист по вътрешни болести, доцент по медицина в Медицинския факултет на Дейвид Гефен в UCLA
д-р Джон Мафи, специалист по вътрешни болести, доцент по медицина в Медицинския факултет на Дейвид Гефен в UCLA

 

Кои лекарства помагат при грип и настинка?

 

Кое лекарство да приемате зависи от това как се чувствате и определено няма да имате нужда от всички или дори от няколко лекарства, ако имате само кашлица.

Това са лекарствата за настинка, които лекарите обикновено препоръчват въз основа на симптомите.

 

При температура

За повишена температура има две неща, които използваме. Това са парацетамол и ибупрофен.

Както при всяко нещо, е важно да се консултирате с личния си лекар какво трябва и какво не трябва да приемате. И двете лекарства работят, но едното е неподходящо за хора със сърдечни проблеми, а другото за хора с чернодробни заболявания.

Ибупрофенът не е добър вариант за хора със сърдечни или бъбречни заболявания. Д-р Джон Мафи споделя, че обикновено съветва възрастните си пациенти да не приемат ибупрофен, защото е по-вероятно да имат хронични здравословни проблеми, които лекарството може да обостри.

Парацетамолът пък е много тежък за черния дроб и предозирането с него може да има катастрофални последици. Редовната му употреба също е вредна за черния дроб и бъбреците.

 

При болка в гърлото

Ибупрофенът и парацетамолът също се използват за лечение на главоболие и възпалено гърло, тъй като могат да облекчат болката.

Тук се отнася написаното в горния параграф. По-добрата идея е да вземете хапчета за смучене или хлорасептичен спрей, който ще помогне за успокояване на възпалението.

 

При запушен нос

Деконгестантите, които не съдържат фенилефрин, са полезни за отпушване на носа. Активната съставка, която трябва да търсите в деконгестантите, е псевдоефедрин. Той действа чрез стесняване на кръвоносните съдове в носните проходи.

 

При течащ нос

Ако имате обратния проблем и носът Ви не спира да тече, трябва да търсите хапчета и спрейове с антихистамин.

При това състояние ще Ви помогне Кларитин (чиято активна съставка е лоратадин), Алегра (чиято активна съставка е фексофенадин) и Зиртек (чиято активна съставка е цетиризин).

Антихистамините действат, като блокират хистамините, които се освобождават от имунната система и карат носа да тече.

 

При кашлица

Множество продукти могат да лекуват кашлица, включително таблетки, пълни с течност капсули или течен разтвор. Но за потискане на кашлицата, съставката която искате да търсите във всеки от тях, е декстрометорфан. Декстрометорфанът потиска кашлицата, като се насочва към частта от мозъка, която я причинява. Но не винаги това е най-правилното решение.

В някои случаи потискането на кашлицата може да бъде вредно, тъй като е нужно да се изкашля насъбраната слуз. Тогава трябва да се пият лекарства, които улесняват отхрачването на жилавия секрет, като Геломиртол и Бромхексин.

 

Други начини за лечение на настинка и грип

„Нефармакологичните лечения често се пренебрегват, когато хората когато става въпрос за симптоми на сеознни вируси”, казва Грийн.

Той препоръчва използването на овлажнител на въздуха за хора, които имат запушен нос (или, ако нямате такъв, да си вземете много горещ душ, което може да има подобен ефект).

Изследванията показват също, че яденето на мед може да намали тежестта на симптомите на обикновена настинка.

В крайна сметка едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, когато боледувате, е да си починете. „Хората много подценяват почивката“, казва д-р Мафи. „Те си мислят, че могат да продължат безкрайно да работят, без да се влошат.“

Ако можете, трябва да отделите известно време и да позволите на тялото си да се излекува. „Отделете няколко дни за почивка и достатъчно сън“, съветва докторът. „Това ще помогне на имунната Ви система и е най-сигурното сред всички лекарства против настинка и грип”, категоричен е той.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *