Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можете да се отървете от проблемите с храносмилането. Вижте как

Проблеми като гадене, метеоризъм, стомашно разстройство, запек или диария се случват на всеки човек. Как можете да се отървете от тях с прости методи?

Неслучайно както традиционната китайска медицина, така и Аюрведа, две от най-старите медицински системи на планетата, смятат храносмилането за един от ключовите фактори, влияещи върху нашето здраве.

Тези предшественици на съвременната медицина откриха чрез хиляди години клинична практика и наблюдения, че има пряка връзка между здравето на храносмилателната система на човека и неговото физическо и психическо благополучие.

Консумирайки храни, съдържащи големи количества захар, излишък от натрий, синтетични мазнини, консерванти, предизвикват възпаления. Те инхибират полезните бактерии.

Обратното. Включването на такива продукти във вашата диета като зърнени храни, бобови растения, ядки и семена, плодове и зеленчуци, помага за пълноценното усвояване на храната.

Съвети за подобряване на храносмилането

Яжте повече фибри. Разтворимите и неразтворимите видове фибри ще ви помогнат да увеличите обема на изпражненията и да избегнете запека.

Намалете количеството на наситените мазнини и пържените храни. Точно те са, които причиняват дискомфорт, киселини и метеоризъм.

Избягвайте изкуствените подсладители.

Те радикално променят чревните бактерии, за които вече знаем, че са много важна част от здравословното храносмилане и цялостното здраве на организма.

Яжте по-малко полуфабрикати.

Тези храни обикновено съдържат празни калории с малка или никаква хранителна стойност и често съдържат рафинирана захар, изкуствени аромати, оцветители и консерванти. А те са вредни за вашите бъбреци и черен дроб и водят до пристрастяване.

Премахнете глутена от вашата диета.

Глутенът е често срещан алерген и дразнител на червата (дори за тези без непоносимост към глутен, като страдащите от целиакия).

Избягвайте соята.

Соята пречи на усвояването на хранителните вещества и причинява хормонален дисбаланс в тялото, когато се консумира в големи количества.

Пийте повече чиста вода – лошото храносмилане често се причинява от липсата достатъчно вода в организма.

Намалете кофеина, газираните напитки и алкохола в диетата си. Всички тези напитки дразнят стомашно-чревния тракт и влошават съществуващите вече проблеми.

Хранете си внимателно, осъзнато. Не се разсейвайте, докато ядете, приберете всички джаджи и се съсредоточете само върху храната.

Опитайте се да не бързате, докато ядете. Храносмилането започва в устата. Добре сдъвканата храна помага за предотвратяване на стомашни неразположения и киселини. За да се храните внимателно, запомнете следното: Изключете телевизора и оставете телефоните си, докато се храните. Отделете малко време и дишайте, докато сядате до чинията си пред вас. Обърнете внимание на аромата на храната.

Вижте как изглежда храната ви в чинията ви

Избирайте съзнателно всяка хапка храна. Дъвчете бавно парчетата храна. Яжте бавно. Правете почивки, пийте вода или говорете между хапките. Оценявайте вкуса, текстурата и температурата на всяка хапка.

Отделете време за почивка след хранене. Отделянето на време да се отпуснете и да обърнете внимание на тялото си след хранене може да подобри такива симптоми като лошо храносмилане и подуване на корема.

Практикувайте ранни вечери, за да не провокирате рефлукс на стомашна киселина в гърлото. Постарайте се последното ви хранене да е не по-малко от 3 часа преди лягане.

Спортувайте редовно. Активните упражнения подобряват кръвообращението и помагат на храната да се смила по-бързо.С тяхна помощ ще облекчите киселините, метеоризма, стомашните спазми и запека.

Включете пробиотици и пребиотици в диетата си

Живите бактерии са от съществено значение за доброто храносмилане, те облекчават възпалението. Природните пробиотици и пребиотици включват лук, чесън,  ферментирали храни.

Спрете да пушите. Отказването от този лош навик ще ви помогне да подобрите благосъстоянието си и да намалите проявите на болестите.

Не дъвчете дъвка. Това води до поглъщане на въздух, предизвиква повишено газообразуване и ферментация на съдържащите се във венеца захарни алкохоли.

Избягвайте стреса. Безпокойството влошава стомашно-чревните разстройства.

Релаксацията, дихателните практики и медитацията намаляват симптомите на стрес.

Пийте чаени напитки. Добавки като мента, джинджифил, мед, копър, кардамон и анасон намаляват възпалението, намаляват чревното дразнене и успокояват стомашно-чревния тракт.

Сок от лайм или лимон, със сода бикарбонат и вода.

Някои изследвания показват, че смесването на сок от лайм или лимон с вода и щипка сода за хляб може да помогне за облекчаване на различни храносмилателни разстройства. Тази смес произвежда въглеродна киселина, която може да помогне за намаляване на газовете и стомашното разстройство. Може също да подобри чернодробната секреция и чревната подвижност, да помогне за храносмилането и усвояването на мазнините и алкохола, да неутрализира жлъчните киселини и да намали стомашната киселинност.

Рецепта

Повечето традиционни рецепти препоръчват смесване на следните количества:

1 супена лъжица пресен сок от лимон или лайм с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и 250 ml чиста вода.

Източник: econet

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *