Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Идея си нямате какви болести може да ви причини дефицитът на витамин D. ТОП 5 признака за недостига му

Първите 5 признака, че вие ​​като индивид може да имате дефицит на витамин D, включват постоянна мускулно-скелетна болка, чести или тежки настинки и грип, неврологични симптоми като депресия, нарушена когнитивна функция и главоболие, постоянна умора и изпотяване на скалпа

Дефицитът на витамин D е невероятно често срещан по света, но много хора погрешно вярват, че не са изложени на риск, защото консумират обогатени храни като мляко.

Малко храни съдържат естествено терапевтични нива на витамин D и дори обогатените продукти не съдържат достатъчно витамин D, необходим за поддържане на здравето.

Въпреки името си, витамин D всъщност е стероиден хормон, който получавате предимно от излагане на слънце, а не чрез храната. Тъй като напоследък повечето дерматолози и други лекари препоръчват избягване на слънцето и използване на слънцезащитни продукти, преди да излезете на открито, дефицитът на витамин D достигна епидемични размери в световен мащаб.

Като се има предвид значението му за превенция на сериозни заболявания, избягването на слънцето носи много повече вреда, отколкото полза.

В крайна сметка основният проблем е възможността за изгаряне, а не цялостното въздействие. Въпреки това има вероятност да се образуват и лесно лечими форми на рак на кожата: плоскоклетъчен и базалноклетъчен карцином.

Дефиниция на това що е дефицит на витамин D

Според проучване, публикувано през юни 2018 г., приблизително 40% от американците имат тежък дефицит на витамин D.

Някои проучвания показват, че по-високите нива на витамин D предпазват конкретно от рак на гърдата.

Важно е, че проучване от 2005 г. установи, че жените с нива на витамин D над 60 ng/ml имат 83% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото тези с нива под 20 ng/ml! Обобщен анализ на две рандомизирани проучвания и проспективно кохортно проучване, публикувано през юни 2018 г., стигна до почти идентични заключения. Работа, публикувана в GrassrootsHealth, показва, че 80% от всички случаи на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени просто чрез оптимизиране на витамин D и нищо друго.

Единственият начин за точно определяне на дефицита на витамин D е чрез кръвен тест. Има обаче някои общи признаци и симптоми, за които трябва да следите. Ако някой от тях се отнася за вас, струва си да се изследвате без отлагане и да предприемете активни стъпки, за да достигнете нивата си в диапазона 60-80 ng/ml: 

  1. Постоянни болки в костите, скелета и мускулите

Според изследователя на витамин D д-р Майкъл Холик много хора, които отиват на лекар заради болки, особено когато са съчетани с умора, в крайна сметка биват диагностицирани с фибромиалгия или синдром на хроничната умора.

„Много от тези симптоми са класически признаци на остеомалация поради дефицит на витамин D, който е различен от дефицита на витамин D, който причинява остеопорозата при възрастните“, казва Холик. „Дефицитът на витамин D причинява аномалии чрез отлагане на калций в колагеновата матрица на скелета. В резултат на това получавате пулсираща, болезнена болка в костите.

  1. Чести боледувания/инфекции

Витамин D регулира експресията на гени, които казват на имунната ви система да атакува и унищожава бактериите и вирусите. Така че честите заболявания и инфекции от всякакъв вид, включително настинки и грип, са знак, че имунната ви система не се справя добре и може да  нямате достатъчно витамин D в тялото.

  1. Неврологични симптоми

Проучване установи, че ниските нива на витамин D са свързани с по-лоши когнитивни резултати.

Редица други проучвания също свързват дефицита на витамин D с умствени смущения, объркване, забравяне и затруднено концентриране. Главоболието и мигрената също са свързани с ниските нива на витамин D.

  1. Умора и сънливост през деня

Изследванията свързват ниските нива на витамин D с постоянната умора.

Има случай жена, бореща се с хронична умора, сънливост през деня (хиперсомния), болки в долната част на гърба и ежедневно главоболие, да е имала нива на витамин D под 6 ng/ml. Нейните симптоми изчезнаха, след като повиши нивото до 39 ng/ml.

  1. Изпотяване на скалпа

Според Holyk класическият признак за дефицит на витамин D е потната глава. Прекомерното изпотяване при новородени поради невромускулна възбудимост продължава да се описва като често срещан ранен симптом на дефицит на витамин D.

Рядко прекарвате време на открито и/или винаги носите слънцезащитни продукти

Изследователите отбелязват, че дефицитът на витамин D е преобладаващ при възрастни от всички възрасти, които винаги носят слънцезащитни продукти (те блокират производството на витамин D) или ограничават дейностите си на открито.

Идеалното време за излагане на слънце е между 10 и 14 часа, когато има UVB лъчи.

По-тъмна кожа

Вашият кожен пигмент действа като естествен слънцезащитен крем, така че колкото повече имате, толкова по-дълго ще трябва да прекарате на слънце, за да произведете достатъчно витамин D. Ако имате тъмна кожа, може да се наложи да прекарате до 10 пъти повече време на слънце, за да произведете същото количество витамин D като човек с бледа кожа.

Възраст над 50 години

С напредване на възрастта кожата ви произвежда по-малко витамин D в отговор на излагане на слънце.

В същото време вашите бъбреци са по-малко ефективни при превръщането на витамина в активна форма. Освен това възрастните хора са склонни да прекарват повече време на закрито.

Затлъстяване

Тъй като витамин D е мастноразтворим, мазнините в тялото действат като „черупка“, за да го събират.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, вероятно имате нужда от повече витамин D, отколкото слаб човек. В скорошно проучване бе установено, че дефицитът на витамин D е три пъти по-често срещан при затлъстелите индивиди.

Стомашно-чревни проблеми

Витамин D е мастноразтворим, което означава, че ако имате стомашно-чревно заболяване, което засяга способността ви да усвоявате мазнини, може да усвоявате по-малко мастноразтворими витамини като витамин D. Това включва заболявания на червата като болест на Crohn, целиакия – чувствителност към глутен, както и възпалително заболяване на червата.

Ползи за здравето от оптимизирането на витамин D

Оптимизирането на нивата на витамин D има мощни ползи за здравето и помага за предпазване на широк спектър от заболявания.

Между тях са:

– Синдром на сухо око.

-Макулна дегенерация, която е причина номер 1 за слепота при по-възрастните хора.

  • Автоимунни заболявания – витамин D е мощен имуномодулатор, което го прави много важен за превенцията на автоимунни заболявания като множествена склероза, възпалителни заболявания на червата, псориазис и др.
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт.
  • Инфекциозни заболявания, включително грип.
  • Възпалителни ревматични заболявания като ревматоиден артрит
  • Остеопороза и бедрени фрактури.
  • Сърдечно-съдови заболявания – витамин D е много важен за намаляване на случаите на хипертония, атеросклеротични сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт, тъй като играе важна роля в защитата и възстановяването на ендотела.
  • Неврологични заболявания като болест на Алцхаймер и епилепсия.
  • Лупус – в Кайро, например, повечето пациенти със системен лупус еритематозус имат някакъв дефицит на витамин D, според изследователи.
  • Обструктивна сънна апнея – в проучване 98% от пациентите със сънна апнея са имали дефицит на витамин D . Колкото по-тежка е апнеята, толкова по-голям е дефицитът.
  • Здраве на костите, предпазване от падания и счупвания.

  • Затлъстяване и диабет – изследванията показват, че витамин D (4000 IU/ден) в комбинация с тренировка за издръжливост помага за намаляване на съотношението талия към ханш, което е много по-добър показател за риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, отколкото индексът на телесна маса.
  • Диабет тип 1 – данните сочат, че поддържането на нива на витамин D между 40 и 60 ng/mL (100 до 150 nmol/L) може да предотврати развитието на диабет тип 1 и да спре прогресията на заболяването, което е сериозен проблем.
  • Невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза (МС) – изследванията показват, че пациентите с МС и по-високи нива на витамин D са склонни да изпитват по-малко такива симптоми.

Дефицитът на витамин D се среща и при пациенти с болестта на Паркинсон, а при по-възрастни хора с тежък дефицит на витамин D рискът от развитие на деменция може да се увеличи със 125%.

  • Възстановяване на ДНК и метаболитни процеси.
  • Преждевременно раждане – ниво от 40 ng/ml също осигурява мощна защита срещу преждевременно раждане, ако сте бременна.
  • Смърт по всякакви причини – проучванията също така свързват по-високите нива на витамин D с намалената смъртност от всички причини.

Проверявайте нивата на витамин D два пъти годишно

Редовното, разумно излагане на слънце е най-добрият начин за оптимизиране на нивата на витамин D, но мнозина трябва да приемат орални добавки с витамин D3, особено през зимните месеци.

Единственият начин да определите дали имате нужда от добавка и колко е да изследвате нивата на витамин D. В идеалния случай два пъти годишно, в началото на пролетта и началото на есента, когато нивата са в най-високите и най-ниските си точки.

Това е особено важно, ако сте бременна или планирате да забременеете, или ако имате рак.

Дозировката е много индивидуална

Ако сте приемали определено количество витамин D3 в продължение на няколко месеца и повторен тест показва, че все още не сте в препоръчителния диапазон, трябва да увеличите дозата си.

С течение на времето, докато продължавате да правите тестове, ще можете да намерите своя индивидуален баланс и да имате представа колко трябва да приемате, за да поддържате идеалните си нива през цялата година.

Допълнителни препоръки при перорален прием на витамин D3

В допълнение към определянето на вашата идеална доза D3, вие също трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин K2 (за да избегнете усложнения, свързани с прекомерна калцификация на артериите), калций и магнезий.

Изследванията показват, че ако приемате големи дози витамин D и също така имате недостатъчни нива на магнезий, тялото ви НЕ може да използва правилно витамин D.

Причината е, че магнезият е необходим за действителното активиране на витамин D. Ако нивата на магнезий са твърде ниски, витамин D може просто да се съхранява в неактивна форма.

Това може да обясни защо много хора се нуждаят от доста висока доза витамин D, за да оптимизират нивата си. Според този научен преглед 50% от американците, които приемат добавки с витамин D, не успяват да получат значителна полза поради недостатъчните нива на магнезий. От друга страна, ако имате оптимални нива на магнезий, нивата на витамин D ще се повишат дори, ако приемате много по-ниски дози.

Всъщност предишни проучвания показват, че повишеният прием на магнезий помага за намаляване на риска от дефицит на витамин D, вероятно чрез активирането му.

Източник: econet

Изглед на опаковката на продукта Витамини 24/7 Витамин D3, селен, цинк и витамин С
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *